Οκτώβρης

5

Ο Αϊζενστάιν δίνει διαστάσεις έπους στην πρωτοπόρα αφηγηματική τεχνική του και αποθεώνει την εκφραστική δύναμη του μοντάζ, συνδυάζοντας μοναδικά λυρισμό, θέαμα, ιστορικά γεγονότα, πολιτική άποψη και… χιούμορ.

Οκτώβρης

Το 1927 ο Σεργκέι Αϊζενστάιν αναγκάζεται να διακόψει τα γυρίσματα της «Γενικής Γραμμής» για να εκτελέσει μια κομματική παραγγελία: την παραγωγή μιας ιστορικής ταινίας πάνω στην Οκτωβριανή Επανάσταση – για τα δέκα χρόνια της επετείου της. Ο Ρώσος σκηνοθέτης αντλεί υλικό από το χρονικό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζον Ριντ «Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» από τη μία για να αφηγηθεί τα κυριότερα πολιτικά επεισόδια του 1917, από τον Φεβρουάριο και την πτώση των Ρομανόφ μέχρι την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων από τους μπολσεβίκους τον Νοέμβριο, και από την άλλη για να πειραματιστεί με την εκφραστική δύναμη του (ιδεολογικού) μοντάζ, συνδυάζοντας μοναδικά σε ένα ιστορικό κινηματογραφικό έπος λυρισμό, θέαμα, αληθινά γεγονότα, πολιτική άποψη και… χιούμορ.

Ο τολμηρός δημιουργός του «Θωρηκτού Ποτέμκιν» σόκαρε με την πρωτοπόρα αφηγηματική τεχνική του κι έκανε ένα γενναίο βήμα μακριά από τον στείρο προπαγανδιστικό ρεαλισμό, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ο Μαγιακόφσκι, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, επιτέθηκε στην ταινία, η οποία καθυστέρησε την πρεμιέρα της μέχρι να «εκκαθαριστούν» τα πλάνα στα οποία εμφανιζόταν ο Λέον Τρότσκι.

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1927. Διάρκεια: 142΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Οκτώβρης

Oktyabr
5
  • Σινεφίλ
  • 1927
  • Διάρκεια: 95 '
  • Σεργκέι Αϊζενστάιν

Τα πολιτικά επεισόδια που οδήγησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση, από την πτώση των Ρομανόφ τον Φεβρουάριο του 1917 μέχρι την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων από τους μπολσεβίκους τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
29/04/2024

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.