Μεσοκαλόκαιρο

2,5

Βραδυφλεγές και αισθητικά άρτιο, το φιλμ χαρίζει εικόνες που μαγνητίζουν, διατηρεί όμως μέχρι το τέλος νοηματικά μετέωρες σημαντικές πτυχές της πλοκής.

Μεσοκαλόκαιρο

Αφού ανέστησε το γοτθικό πνεύμα του «Μωρού της Ρόζμαρυ» στο εμπνευσμένο ντεμπούτο του («Η Διαδοχή»), ο Άρι Άστερ εκμοντερνίζει τώρα το είδος του «δημώδους τρόμου» (folk horror), σαφώς επηρεασμένος από το cult αριστούργημα «Το Καταραμένο Σκιάχτρο» (1973). Στο επίκεντρο του δυσοίωνου κόσμου του βρίσκεται η ταλαντούχα Φλόρενς Πιού («Λαίδη Μάκβεθ»), η οποία βιώνει μια σοκαριστική απώλεια την ώρα που προσπαθεί να σώσει τη σχέση της. Η ευκαιρία να ορθοποδήσει έρχεται με ένα ταξίδι στη Σουηδία μαζί με τον σύντροφό της και τους φίλους του. Προορισμός τους ένα φεστιβάλ σε ειδυλλιακή μα απομακρυσμένη τοποθεσία, όπου τους καλωσορίζουν τα μέλη μιας αίρεσης.

Το «Μεσοκαλόκαιρο» συνεχίζει ακριβώς εκεί από όπου τελείωσε η «Διαδοχή», με τον Άστερ να εξερευνά εκ νέου έννοιες όπως το πένθος και η οικογένεια, τις οποίες αναμειγνύει με εκείνες της παράδοσης και του υπερβατικού. Βραδυφλεγής στην εξέλιξή της και λουσμένη από εκτυφλωτικό φως, η ταινία αποδεικνύει την επιδεξιότητα του σκηνοθέτη στη διαχείριση του ρυθμού, των εναλλαγών στο ύφος και στο στήσιμο μιας υποβλητικής ατμόσφαιρας, όπου το ανοίκειο προκαλεί δυνατά καρδιοχτύπια.

Μεσοκαλόκαιρο - εικόνα 1

Η κοινότητα των παγανιστών γίνεται στα χέρια του Άστερ μια μεταφορά για την αποξένωση από το παρελθόν και την απουσία κοινών πολιτισμικών αναφορών. Ταυτόχρονα οι τελετουργίες, οι ύμνοι, τα ιερά βιβλία και οι ενδυμασίες αποτελούν παράγωγα μιας συγκροτημένης συλλογικής ταυτότητας, στην οποία βρίσκει καταφύγιο η ανεπούλωτη ψυχή της ηρωίδας.

Καθώς εκείνη ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο, ο Άστερ διατηρεί ακλόνητη την αίσθηση του άγχους και του μυστήριου, εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο στις απόκρυφες διαστάσεις της αίρεσης, φτάνει όμως σε σημείο να γίνεται μυωπικός. Η προσήλωσή του στην εφιαλτικά όμορφη εικονογραφία της ταινίας αρκεί για να μαγνητίσει το βλέμμα, όχι όμως για να μας αποζημιώσει για τις ασαφείς προθέσεις του ως προς την πλοκή. Σημαντικές πτυχές του σεναρίου μένουν μετέωρες, ενώ οι απορίες αυξάνονται αντί να μειώνονται, ακόμη κι αν στο τέλος καραδοκεί μια αξέχαστη, εμπρηστική κορύφωση.

ΗΠΑ, Σουηδία. 2019. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Μεσοκαλόκαιρο

Midsommar
2,5
  • Τρόμου
  • 2019
  • Διάρκεια: 147 '
  • Άρι Άστερ

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει μια τραγική απώλεια και να σώσει τη σχέση της, μια νεαρή γυναίκα αποφασίζει να ταξιδέψει με τον σύντροφό της και τους φίλους του σε ένα παγανιστικό φεστιβάλ, όπου μια σειρά παράξενων γεγονότων παίρνουν βίαιη τροπή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.