Πέθανε ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος

Σε ηλικία 67 «έφυγε» ο κριτικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Πέθανε ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος

Σε ηλικία 67 ετών «έφυγε» ο Γιώργος Μπράμος κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1952 και αργότερα σπούδασε σε Αθήνα και Ιταλία Νομική και Κινηματογράφο. Ήταν μέρος της γενιάς που ανέδειξε την κινηματογραφική κριτική με κείμενα σε περιοδικά όπως «Σύγχρονος Κινηματογράφος», «Αντί» και «Τέταρτο», ενώ ο ίδιος εργάστηκε επίσης στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία» και «Αυγή», όπου διετέλεσε αρχισυντάκτης και μέλος της συντακτικής επιτροπής την περίοδο 1980-1988.

Σημαντική ήταν η θητεία του στην ΕΡΤ όπου αρχικά βρέθηκε στη θέση του διευθυντή ενημέρωσης (ΕΤ-2, 1989-1990) και αργότερα σε αυτήν του συντονιστή προγράμματος (2002-2008). Για μεγάλο διάστημα υπήρξε επίσης διευθυντής ελληνικού προγράμματος στο Mega (1994-2001).

Παράλληλα από τη δεκαετία του '80 συνεργάστηκε σε μια σειρά σεναρίων για τις ταινίες «Ήταν Ένας Ήσυχος Θάνατος» (Φρίντα Λιάππα, 1986), «Καλή Πατρίδα, Σύντροφε» (Λευτέρης Ξανθόπουλος, 1986), «Κλοιός» (Κώστας Κουτσομύτης, 1987), «Ξένια» (Πατρίς Βιβανκός, 1989), «Terra Incognita» (Γιάννης Τυπάλδος, 1994) και «Τρεις Εποχές» (Μαρία Ηλιού, 1996).

Ακόμα ο Μπράμος έβαλε την υπογραφή του στα μυθιστορήματα «Μαύρα μάτια» (1999) και «Το ψέμα του λύκου» (2013), με τα «Μαύρα μάτια» να μεταφράζονται στα ιταλικά από την Λουκία Μαρκεζέλι (εκδόσεις Crocetti), ενώ κυκλοφόρησε επίσης τις συλλογικές διηγημάτων Βρεγμένο ρούχο» (1993) και «Άσπρα γένια» (2006), όλα στις εκδόσεις Καστανιώτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.