Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο

3

Καταιγιστική δράση και σαρδόνιο χιούμορ συνθέτουν τον κορμό ενός ανεπιτήδευτου σπαγγέτι γουέστερν.

Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο

Ανατροπές, καταιγιστική βία, απροσδόκητο χιούμορ κι επική μουσική σε ένα από τα πιο εκκεντρικά σπαγγέτι γουέστερν των ’70s. Το μπαρουτοκαπνισμένο είδος, που γνώριζε ήδη από την προηγούμενη δεκαετία τρομερή άνθηση χάρη στον μαέστρο Σέρτζιο Λεόνε («Για μια Χούφτα Δολάρια», «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος») κι έφτασε να μετράει πάνω από 600 ταινίες σε ευρωπαϊκό έδαφος, εδώ μεταλλάσσεται: πάνω στην κλασική αφηγηματική δομή του γουέστερν, δηλαδή με μια τριάδα ηρώων που χωρίζουν εξαιτίας μιας προδοσίας πριν από την τελική αναμέτρηση, εισέρχονται πολιτισμικά στοιχεία από την Άπω Ανατολή με φόντο την Άγρια Δύση.

Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο - εικόνα 1

Κλειδί της υπόθεσης ο Τοσίρο Μιφούνε, εμβληματικός πρωταγωνιστής των ταινιών του πνευματικού πατέρα των σπαγγέτι γουέστερν Ακίρα Κουροσάβα, στον ρόλο ενός σαμουράι. Αποστολή του να προφυλάξει τον Ιάπωνα πρέσβη που ταξιδεύει με τρένο στις ΗΠΑ με σκοπό να δώσει δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο ένα πολύτιμο χρυσό σπαθί. Η διαδρομή διακόπτεται απότομα όταν ο σκληροτράχηλος Τσαρλς Μπρόνσον και ο Γάλλος γόης Αλέν Ντελόν επιτίθενται στο τρένο και κλέβουν το σπαθί. Ο σαμουράι έχει μόλις μία εβδομάδα για να τους εντοπίσει, διαφορετικά θα αυτοκτονήσει κάνοντας χαρακίρι.

Χάρη στον έμπειρο Τέρενς Γιανγκ, σκηνοθέτη των πρώτων τριών τζεϊμσμποντικών ταινιών, οι σεκάνς της δράσης είναι καταιγιστικές, ενώ δημιουργείται ήδη από το πρώτο λεπτό μια πειστική ατμόσφαιρα φτιαγμένη από καυτό μολύβι και σκόνη. Η παρουσία των Μπρόνσον και Μιφούνε δε, του Αμερικανού action hero εναντίον του λιγομίλητου πνευματικού μαχητή, αποτελεί ένα ιδιότυπο γιν-γιανγκ. Από τη μία υπάρχει ο αμοραλιστής παράνομος που υπακούει μόνο στον εγωισμό του και από την άλλη ένας ήρωας με έναν απαράβατο κώδικα τιμής, για τον οποίο είναι πρόθυμος να θυσιαστεί. Οι συμβολικές διαστάσεις των χαρακτήρων, βέβαια, σταδιακά υποβαθμίζονται από τη χαλαρή διάθεση που διατρέχει την ταινία, χαρίζοντας έτσι απλόχερα κοφτερές ατάκες και σκηνές συνειδητής (;) υπερβολής.

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. 1971. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο

Soleil Rouge
3
  • Γουέστερν
  • 1971
  • Διάρκεια: 112 '
  • Τέρενς Γιανγκ

Ληστές επιτίθενται σε τρένο και αρπάζουν το χρυσό σπαθί του Ιάπωνα πρέσβη, που προοριζόταν ως δώρο για τον Αμερικανό πρόεδρο, προκαλώντας έτσι τον σαμουράι φύλακα του πρώτου να τους κυνηγήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.