Πριν την Επανάσταση

3,5

Ο 23χρονος Μπερτολούτσι αναμειγνύει αυτοβιογραφικό υλικό και το «Μοναστήρι της Πάρμας» του Σταντάλ, αποτυπώνοντας με τολμηρό δυναμισμό την υπαρξιακή και πολιτικοκοινωνική αμφισβήτηση της δεκαετίας του ’60.

Πριν την Επανάσταση

Μια φράση του Ταλεϊράνδου, «μόνον αυτοί που έζησαν πριν την επανάσταση γνωρίζουν πόσο γλυκιά είναι η ζωή», και το «Μοναστήρι της Πάρμας» του Σταντάλ, οι ήρωες του οποίου έχουν τα ίδια ονόματα με εκείνα των χαρακτήρων της ταινίας, ορίζουν τις ράγες πάνω στις οποίες ο 23χρονος Μπερνάρντο Μπερτολούτσι τροχιοδρομεί κινηματογραφικά τα προσωπικά άγχη του στη δεύτερη μόλις σκηνοθετική προσπάθειά του. Φόβους, ανασφάλειες, αλλά και ουτοπικές φιλοδοξίες μιας γενιάς που σύντομα θα συγκρουστεί με - και θα ηττηθεί από - το σύστημα, καθώς ο Μάης του ’68 απέχει λιγότερο από μια πενταετία.

Το «Πριν την Επανάσταση» αφηγείται τις προσπάθειες του νεαρού μαρξιστή Φαμπρίτσιο να βρει ψυχολογική ισορροπία και πολιτικό νόημα στη ζωή του μετά το θάνατο (αυτοκτονία;) του φίλου του Αγκοστίνο. Η ερωτική σχέση του με τη μεγαλύτερη σε ηλικία θεία του Τζίνα θα του δημιουργήσει ακόμα περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα, καθώς ο Φαμπρίτζιο μοιάζει αδύναμος να βρει πυξίδα που θα τον προσανατολίσει ηθικά και κοινωνικά μέσα σ’ ένα ασφυκτικά κομφορμιστικά περιβάλλον.

Πριν την Επανάσταση - εικόνα 1

Οι φιλοσοφικές ανησυχίες του Σταντάλ και τα προσωπικά βιώματα του Μπερτολούτσι αναμειγνύονται με τολμηρό δυναμισμό, δίνοντας νέα διάσταση στο πολιτικό σινεμά της δεκαετίας του ’60. Είναι η περίοδος που μια καινούρια γενιά Ιταλών δημιουργών (ακολουθούν ο Μάρκο Μπελόκιο με το «Γροθιές στην Τσέπη» και οι αδελφοί Ταβιάνι με το «I Sovversini») ξεπερνά οριστικά πλέον το νεορεαλισμό και τους επιγόνους του, κρατώντας ορθάνοιχτη την πόρτα στο μοντέρνο, βιωματικό σινεμά, το οποίο θα πασχίσει να αποτυπώσει όλα τα αναπάντητα ερωτήματα – από τη σιωπή της Ιστορίας και το τέλος των ιδεολογιών ως την αστική αλλοτρίωση και την υπαρξιακή μοναξιά - που στοίχειωσαν το δυτικό πολιτισμό στο τέλος του 20ου αιώνα. Το «Πριν την Επανάσταση» αποτελεί έναν από τους συγκινητικότερους αποχαιρετισμούς του στο τέλος της εποχής της αθωότητας.

Α/Μ. Ιταλία. 1964. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Πριν την Επανάσταση

Prima Della Rivoluzione
3,5
  • Δραματική
  • 1964
  • Διάρκεια: 115 '
  • Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Μετά το θάνατο ενός φίλου του, ο νεαρός Φαμπρίτσιο συνάπτει ερωτικές σχέσεις με τη θεία του, μια μεγαλύτερη σε ηλικία και ανεξάρτητη γυναίκα, προσπαθώντας να προσανατολιστεί ψυχολογικά, συναισθηματικά και πολιτικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.