Η Συμμορία των Σικελών

3

Η νουάρ κληρονομιά του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ συναντά την καθαρόαιμη αστυνομική περιπέτεια σε ένα έξοχο δείγμα ευρωπαϊκού ψυχαγωγικού σινεμά.

Η Συμμορία των Σικελών

Στην καρδιά της χρυσής εποχής του γαλλικού polar, ο σεναριογράφος Χοσέ Τζιοβανί («Η Τρύπα», «Η Δεύτερη Πνοή»), ο σκηνοθέτης Ανρί Βερνέιγ («Τρόμος Πάνω Από την Πόλη») και οι σούπερ σταρ Αλέν Ντελόν, Ζαν Γκαμπέν και Λίνο Βεντούρα συνεργάζονται στη σινε-μεταφορά ενός καλογραμμένου μυθιστορήματος του Αντρέ λε Μπρετόν («Ριφιφί», «Bob le Flambeur»). Σε αυτό ένας επικίνδυνος νεαρός δραπετεύει από τη φυλακή και προτείνει σε έναν βετεράνο Σικελό επιχειρηματία τη ριψοκίνδυνη κλοπή μιας έκθεσης πολύτιμων λίθων. Κι ενώ η συμμορία εκπονεί το σχέδιό της, ένας επιθεωρητής της αστυνομίας που αναζητά τον διαβόητο δραπέτη βρίσκεται στα ίχνη τους, με τον Βερνέιγ να κορυφώνει το σασπένς πλάνο το πλάνο και σκηνή τη σκηνή.

Το υποδειγματικό σενάριο στήνει μια αξιόπιστη πλοκή, την οποία γεμίζει μικροεκπλήξεις, φροντίζοντας παράλληλα να σκιαγραφήσει αδρά τους χαρακτήρες και να τονίσει τις –ψυχολογικές, κοινωνικές και «ιστορικές»– αντιθέσεις τους. Κι ενώ μια εποχή τελειώνει και οι ηθικοί κώδικες αλλάζουν, η νουάρ κληρονομιά του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ συναντά την καθαρόαιμη αστυνομική περιπέτεια σε ένα έξοχο δείγμα ευρωπαϊκού ψυχαγωγικού σινεμά.

Γαλλία, Ιταλία. 1969. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Συμμορία των Σικελών

Le Clan des Siciliens
3
  • Αστυνομική
  • 1969
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ανρί Βερνέιγ

Ένας επικίνδυνος δραπέτης κι ένας Σικελός επιχειρηματίας συνεργάζονται στην κλοπή πολύτιμων λίθων, τη στιγμή που ένας επιθεωρητής της αστυνομίας βρίσκεται στα ίχνη τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.