Ο Έκπτωτος

3,5

Καθαρόαιμο πολιτικό θρίλερ αφιλτράριστου ρεαλισμού με κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, γερές δόσεις εθιστικού σασπένς κι ένα αποστομωτικό τέλος, το οποίο κέρδισε 7 Βραβεία Γκόγια.

Ο Έκπτωτος

Δεινός διαχειριστής του σασπένς και λάτρης του σινεμά των ειδών, ο Ισπανός Ροδρίχο Σορογκογέν βάζει την υπογραφή του σε ένα αγωνιώδες θρίλερ αφιλτράριστου ρεαλισμού που απέσπασε συνολικά 7 Βραβεία Γκόγια. Όπως και στην προηγούμενη ταινία του, το ατμοσφαιρικό «Κανείς δεν Μπορεί να μας Σώσει», ο Μαδριλένος σκηνοθέτης ευθυγραμμίζεται με την τάση του μοντέρνου ισπανικού σινεμά που θέλει τα θρίλερ να δίνουν έμφαση στο μυστήριο, στις ασφυκτικές καταστάσεις και τις έμμεσες πολιτικές αναφορές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του είδους αποτελούν το υποβλητικό «Μικρό Νησί» (Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ) και το καταιγιστικό «Η Οργή ενός Υπομονετικού Ανθρώπου» (Ραούλ Αρεβάλο), αμφότερα με πρωταγωνιστή των Αντόνιο ντε λα Τόρε. Και αν η έννοια της εξουσίας βρισκόταν στο φόντο των ταινιών του Σορογκογέν μέχρι τώρα, εδώ έχει τον πρώτο λόγο, σε ένα ωμό πολιτικό θρίλερ με καύσιμο την απόγνωση.

Ο Έκπτωτος - εικόνα 1

Στην πρώτη σκηνή όλα κυλούν ειδυλλιακά, με μέλη του κυβερνώντος κόμματος (δεν κατονομάζεται) να απολαμβάνουν το γεύμα τους σε ένα πολυτελές εστιατόριο. Πρόκειται για μια ομάδα πρωτοκλασάτων στελεχών που έχουν στήσει μια κομπίνα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, στην οποία συμμετέχει κι ένας περιφερειακός γραμματέας που προορίζεται για την ηγεσία της παράταξης. Η παράνομη δραστηριότητά τους θα λάβει απότομα τέλος, όταν ένα μέλος της ομάδας συλληφθεί και οι αποκαλύψεις σφίξουν τον κλοιό γύρω από τον ισχυρό γραμματέα, ο οποίος μάχεται ενάντια στο χρόνο για να αποφύγει τον πολιτικό αφανισμό.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα το σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και μέσω αυτής ο Σορογκογέν τοποθετεί την ασυδοσία στο επίκεντρο της κρίσης των σύγχρονων δημοκρατιών. Αποφεύγει συνειδητά να χρωματίσει πολιτικά τους χαρακτήρες, μια τολμηρή επιλογή που υπαινίσσεται το τέλος των ιδεολογιών και θέλει τη ροπή προς τη δια­φθορά να είναι σύμφυτη με την εξουσία. Διότι μπορεί ο άνθρωπος να είναι ένα ον πολιτικό, πρωτίστως όμως είναι ένα ον με συμφέροντα, τα οποία τροφοδοτούν ένα ολόκληρο σύστημα. Έτσι τα πολιτικά «πιστεύω» αποτελούν απλώς το παραπέτασμα των προσωπικών επιδιώξεων, ενώ η όποια έννοια ηθικής καταντά στην πράξη (πολιτική) φάρσα.

Ο Έκπτωτος - εικόνα 2

Όταν λοιπόν χάνεται η πίστη στις αξίες, αυτό που μένει είναι ένας αμείλικτος και βρόμικος πόλεμος για (προσωπική) επιβίωση, όπως συνειδητοποιεί και ο χαρακτήρας του Αντόνιο ντε λα Τόρε, ο οποίος δίνει ακόμη μία αποθεωτική ερμηνεία. Ο Σορογκογέν κρατάει αποστάσεις από τις (πολιτικές) μεγαλοστομίες κι επικεντρώνεται σε αυτό που ξέρει καλύτερα, την προσφορά γερών δόσεων αγνής, εθιστικής αγωνίας. Οι χειρουργικής ακρίβειας αυξομειώσεις του ρυθμού κορυφώνουν το σασπένς μέχρι το εντελώς απροσδόκητο φινάλε, μια εν μέρει εκβιαστική κατακλείδα, που όμως κόβει την ανάσα.

Ισπανία. 2018. Διάρκεια: 132΄. Διανομή: ROSEBUD.21/SEVEN.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Έκπτωτος

El Reino
3
  • Πολιτικό Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 132 '
  • Ροδρίχο Σορογκογιέν

Ένα ανερχόμενο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος παλεύει να σώσει την καριέρα του όταν εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο τον απειλεί με πολιτικό αφανισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι έξι καλύτερες ταινίες για αληθινές υποθέσεις ερευνητικής δημοσιογραφίας

Αν σου άρεσε το "The Social Reckoning", αξίζει να τσεκάρεις τις παρακάτω ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
10/10/2026

Περιπέτειες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες περιπέτειες αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Ο Αλφόνσο Κουαρόν ετοιμάζει για πρώτη φορά ταινία τρόμου

Ο σκηνοθέτης του "Ρόμα" επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με ιστορία τρόμου αυτή τη φορά.

Όλες οι φορές που η Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε στη μεγάλη οθόνη

Ταινίες και ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις συνέπειες της μακροχρόνιας διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστίνης, με αφορμή τις κυκλοφορίες των 'Γάζα: Η Λωρίδα της Εξόντωσης' και 'ΝΑΖΑ'.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 8 Οκτωβρίου.

67ο ΦΚΘ: Ένα άχαστο αφιέρωμα στον Βαλκανικό Τρόμο

Από το folk horror και το υπερφυσικό μέχρι το body horror και το σπλάτερ, το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέρνει σπάνιες ταινίες τρόμου από τα Βαλκάνια στη μεγάλη οθόνη.

Ο Μπι Γκαν αναζητά μια κινηματογραφική "Αναγέννηση"

Ο βραβευμένος στις Κάννες Κινέζος σκηνοθέτης μιλάει για την εικαστικά πανέμορφη και αφηγηματικά τολμηρή τελευταία ταινία του, υπερασπιζόμενος "τα όμορφα στοιχεία που γίνονται όλο και πιο σπάνια στο σύγχρονο σινεμά".