Οι Δεκατρείς

4

Αφηγηματικά υποδειγματική πολεμική περιπέτεια, η οποία εμπνέεται δημιουργικά από τη «Χαμένη Περίπολο» του Τζον Φορντ.

Οι Δεκατρείς

Υποδειγματική πολεμική περιπέτεια με αφηγηματική οικονομία, έντονη αγωνία και στιβαρή μελέτη χαρακτήρων, η «Χαμένη Περίπολος» (1934) αποτελεί την πρώτη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία του Τζον Φορντ και μια ταινία που έχει αντιγραφεί πάμπολλες φορές έκτοτε. Μια απ’ αυτές και με διαφορά η πιο ενδιαφέρουσα είναι η ελεύθερη διασκευή της από τον Σοβιετικό πρωτοπόρο Μιχαήλ Ρομ («Ο Λένιν τον Οκτώβρη», «Αληθινός Φασισμός»), ο οποίος μεταφέρει τη δράση της από τη Μεσοποταμία του 1917 στην ασιατική έρημο του Κουρούμ, όπου μια διμοιρία του Κόκκινου Στρατού, μαζί με δυο πολίτες, αποφασίζει να υπερασπιστεί έναντι υπεράριθμων εχθρών ένα πολύτιμο πηγάδι.

Πέρα από τη βασική σεναριακή ιδέα και τη σταδιακή εξόντωση των υπερασπιστών, ο Ρομ υιοθετεί μια περισσότερο λιτή προσέγγιση αυτής της αρχετυπικής, αλλά πάντα συναρπαστικής ιστορίας θάρρους και δειλίας, πολεμικού παραλογισμού, αυτοθυσίας και πατριωτικού καθήκοντος. Το σασπένς είναι μετρημένο, οι χαρακτήρες πιο αρχετυπικοί και λιγότερο γλαφυροί από εκείνους του Φορντ, ενώ απουσιάζουν οι αντίστοιχες χολιγουντιανές υπερβολές και θεολογικές αναφορές. Έτσι, η τελική αίσθηση είναι πιο αυστηρή και «γυμνή», πιο γήινη, μα εξίσου συγκινητική.

Α/Μ. Σ. Ένωση. 1937. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Δεκατρείς

Trinadsat / The Thirteen
4
  • Πολεμική
  • 1937
  • Διάρκεια: 90 '
  • Μιχαήλ Ρομ

Μια διμοιρία του Κόκκινου Στρατού αποφασίζει να υπερασπιστεί έναντι υπεράριθμων εχθρών ένα πολύτιμο πηγάδι στη μέση της ασιατικής ερήμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.