Ανοίγει ξανά το θερινό σινεμά «Ηλέκτρα»

Πλήρως ανανεωμένος ο ιστορικός κινηματογράφος της Πατησίων είναι έτοιμος να υποδεχτεί μια νέα γενιά σινεφίλ.

Ανοίγει ξανά το θερινό σινεμά «Ηλέκτρα»

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να περνά με το τρόλεϊ την Πατησίων, πάντα χάζευα τη μαρκίζα του κλειστού θερινού σινεμά κι αναρωτιόμουν πώς μπορεί να έδειχνε μέσα, τι ταινίες προβάλλονταν κάποτε και ποια να ήταν η ατμόσφαιρά του. Τώρα, όμως, ο πλήρως ανανεωμένος κινηματογράφος «Ηλέκτρα» ανοίγει ξανά τις πόρτες του, έτοιμος να υποδεχτεί μια νέα γενιά σινεφίλ.

Το «Ηλέκτρα», που ανακηρύχθηκε διατηρητέο το 1997, άνοιξε για πρώτη φορά το 1940 και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της γειτονιάς και της λεωφόρου των κινηματογράφων που στόλιζαν την Πατησίων. Απέναντι στέκεται πλέον μόνο η μαρκίζα του χειμερινού «Σελέκτ», ενώ παρακάτω βρίσκονταν κάποτε κινηματογράφοι όπως τα «Ράδιο Σίτυ», «Αχιλλέας», «Αθηνά», «Μετροπόλ» κ.λπ.

Ανοίγει ξανά το θερινό σινεμά «Ηλέκτρα» - εικόνα 1
«Η προϊστορία του "Ηλέκτρα" μας ενέπνευσε να το λειτουργήσουμε ξανά» μου λέει ο Κώστας Γούναρης, ο οποίος με την οικογένειά του μετρά δεκαετίες εμπειρίας στην κινηματογραφική αγορά και έχει αναλάβει τη διαχείριση του κινηματογράφου. «Το γεγονός πως είχε κριθεί διατηρητέο, άρα δεν είχε αλλάξει ο χαρακτήρας του κτηρίου, μας βοήθησε παρά τις τεχνικές δυσκολίες να το επαναφέρουμε σε λειτουργία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που ανοίγει ένα σινεμά με γερά ερείσματα στη γειτονιά, που έχει χαρίσει πολλές αναμνήσεις στους κατοίκους της και τώρα δίνεται η ευκαιρία να γεννηθούν καινούριες», προσθέτει εμφατικά ο κ. Γούναρης.

Το «Ηλέκτρα» έρχεται να προστεθεί στην τάση των τελευταίων ετών που θέλει τα συνοικιακά σινεμά να βρίσκουν νέα ζωή, παρά τη συγκρατημένη προσέλευση των θεατών στους κινηματογράφους και τις συνολικά υποτονικές επιδόσεις του box office πανελλαδικά. Πόσο προβλημάτισε αυτό το γεγονός τον κ. Γούναρη; Η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Μόνο θετικό είναι που επαναλειτουργούν σινεμά, ο κόσμος έχει ανάγκη τέτοιους χώρους με ιστορία και πιστεύουμε πως έτσι θα προσελκύσουμε ξανά τους θεατές στις αίθουσες. Συγκεκριμένα με το "Ηλέκτρα" ανυπομονούμε να δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος, μιας και η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Είχαμε καθημερινές επισκέψεις από ανθρώπους της γειτονιάς που είχαν ειλικρινές άγχος να δούνε το "Ηλέκτρα" φωτισμένο ξανά».

Ανοίγει ξανά το θερινό σινεμά «Ηλέκτρα» - εικόνα 2
Ανοίγει ξανά το θερινό σινεμά «Ηλέκτρα» - εικόνα 3

Σχετικά με το πρόγραμμα ταινιών που θα προβάλλονται στο σινεμά, ο κ. Γούναρης με ενημερώνει πως το σκεπτικό είναι να διατηρηθεί ισορροπία ανάμεσα στο ποιοτικό και το εμπορικό σινεμά και να συνεχιστεί η φήμη της φιλόξενης αίθουσας που είχε διαχρονικά το «Ηλέκτρα». Πλέον μπορούμε να το διαπιστώσουμε οι ίδιοι με μια επίσκεψη στη Λεωφόρο Πατησιών 292...

Ανοίγει ξανά το θερινό σινεμά «Ηλέκτρα» - εικόνα 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.