Ο Κύριος Βερντού

5

Κατάμαυρη αντικαπιταλιστική σάτιρα που σόκαρε τη μεταπολεμική Αμερική. Ο πιο δραματικός, βαθιά πολιτικός κι απαισιόδοξος Τσάπλιν, υποψήφιος για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

Ο Κύριος Βερντού

Η υπόθεση του Ανρί Λαντρί, γνωστού ως «Κυανοπώγωνα του Γκαμπέ», ο οποίος από το 1914 ως το 1919 σκότωσε τουλάχιστον εννιά γυναίκες, και μια σεναριακή ιδέα του Όρσον Γουέλς δίνουν στον Τσάρλι Τσάπλιν την ευκαιρία για μια κατά μέτωπο κινηματογραφική επίθεση στις διαβρωμένες από το κυνήγι της οικονομικής επιτυχίας κοινωνικές και ηθικές αξίες της καπιταλιστικής πραγματικότητας. Παραλληλίζοντας τις μεταπολεμικές ΗΠΑ με τη Γαλλία του 1932 και της μεγάλης κρίσης, υποδύεται ο ίδιος τον Ανρί Βερντού, έναν άνεργο ταμία τράπεζας ο οποίος με τους καλούς τρόπους και την κομψότητά του γοητεύει πλούσιες χήρες. Τις παντρεύεται και κατόπιν τις δολοφονεί για να μπορεί να συντηρεί την ανάπηρη γυναίκα και το γιο του. Η κατάμαυρη αυτή αντικαπιταλιστική σάτιρα, υποψήφια για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, σόκαρε την Αμερική με την ωμή ειλικρίνεια και τον σκληρό κυνισμό της. Ο πιο δραματικός κι απαισιόδοξος Τσάπλιν ισορροπεί εδώ δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο πικρό χιούμορ και τον επώδυνο σαρκασμό, υπογράφει την πιο έντονα πολιτική ταινία του και δηλώνει πως «ένας φόνος σε κάνει κακοποιό, ενώ εκατομμύρια σε ανάγουν σε ήρωα».

Α/Μ. ΗΠΑ. 1947. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Βερντού

Monsieur Verdoux
5
  • Δραματική
  • 1947
  • Διάρκεια: 124 '
  • Τσάρλι Τσάπλιν

Στη Γαλλία του 1932 ένας άνεργος ταμίας τράπεζας παντρεύεται και κατόπιν δολοφονεί πλούσιες γυναίκες για να μπορεί να συντηρεί την ανάπηρη γυναίκα και το γιο του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.