Ο Έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ

2

Η Τσάνια Μπάτον κάνει ό,τι μπορεί για να εκμοντερνίσει μια σινε-βιογραφία που δεν μπορεί να ξεφύγει από τα στερεότυπα μιας ευπρεπούς τηλεταινίας.

Ο Έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ

Oταν μιλάμε για βρετανικές παραγωγές, βιογραφία εποχής και φροντισμένη τηλεταινία είναι σχεδόν ταυτόσημες έννοιες. Χρειάζεται ένας σκηνοθέτης όπως ο Τζέιμς Άιβορι και μια σεναριογράφος όπως η Ρουθ Πρόουερ Τζαμπβάλα για να γίνει αισθητή η (κινηματογραφική) διαφορά, πράγμα που φυσικά δεν συμβαίνει στην περίπτωση του «Έρωτα της Βιρτζίνια Γουλφ». Πρόκειται για την εξιστόρηση του παθιασμένου έρωτα μεταξύ της διάσημης συγγραφέως και του μέλους της υψηλής κοινωνίας Βίτα Σάκβιλ-Γουέστ, η οποία στη δεκαετία του ’20 ήταν και μια πολύ επιτυχημένη λογοτέχνις εμπορικά.

Βασισμένο στα γράμματα που αντάλλαξαν μέσα στα χρόνια, η σπουδαία θεατρική ηθοποιός Έιλιν Άτκινς («Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ», «Το στέμμα») επικεντρώνει το σενάριό της στην προσπάθεια των δύο γυναικών να επικοινωνήσουν πνευματικά και να ξεπεράσουν τις κοινωνικές προκαταλήψεις της εποχής για το «αδύνατο φύλο». Η σκηνοθέτις Τσάνια Μπάτον, από την πλευρά της, κάνει ό,τι μπορεί για να εκμοντερνίσει το όλο ακαδημαϊκό σετάρισμα, δεν μπορεί όμως να ξεφύγει από τα στερεότυπα μιας ευπρεπούς τηλεταινίας με μήνυμα, το οποίο πρέπει να δείχνεται, να λέγεται, να εξηγείται και να επαναλαμβάνεται.

Ιρλανδία, Μ. Βρετανία. 2018. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ

Vita & Virginia
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 110 '
  • Τσάνια Μπάτον

Στο Λονδίνο του 1920 η επιτυχημένη λογοτέχνις και μέλος της υψηλής κοινωνίας Βίτα Σάκβιλ-Γουέστ γνωρίζει τη συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ, το είδωλό της, με την οποία αρχίζει μια παθιασμένη ερωτική σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.