Toy Story 4

4

Η ενηλικίωση ως λύτρωση κι εφιάλτης, σε ένα φιλοσοφημένο, συγκινητικό και αστείο animation, αντάξιο του αριστουργηματικού cine-franchise της Pixar.

Toy Story 4

Εκτός από μια animation τριλογία, που συνδύασε με αξεπέραστο τρόπο χιούμορ και συναίσθημα όσο και ανήλικη με ενήλικη διασκέδαση, το franchise του «Toy Story» είναι ταυτόχρονα και μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης. Ξεκινάει από τη… γέννηση (τα παιχνίδια είναι ζωντανά), προχωράει στη συνειδητοποίηση του εγώ και της σχέσης του με τον κοινωνικό περίγυρο (ο Γούντι αποποιείται την πλαστή δημοφιλή εικόνα του και δέχεται να παραμείνει μέλος της «οικογένειας» του Άντι) και φτάνει στην ενήλικη αυτονόμηση (ο Άντι δίνει τη θέση του στην Μπόνι και ο Γούντι αποχαιρετά τα χρόνια της αθωότητας).

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή, λοιπόν, με τα παιχνίδια να έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της Μπόνι. Μια μέρα όμως που εκείνη μελαγχολεί στον παιδικό σταθμό, ο Γούντι βουτάει σε ένα σκουπιδοτενεκέ και της φτιάχνει ένα χειροποίητο παιχνίδι. Η Μπόνι ενθουσιάζεται με τον Φόρκι, μόνο που αυτός πιστεύει ότι είναι σκουπίδι και όχι παιχνίδι. Και όταν σε μια οικογενειακή εκδρομή το σκάει από το αυτοκίνητο, ο Γούντι αναλαμβάνει να τον βρει και να τον φέρει πίσω.

Από κατασκεύασμα ο Γούντι γίνεται πλέον κατασκευαστής (ένας άλλος δρ Φρανκενστάιν), υπεύθυνος για το δημιούργημά του. Πρέπει τώρα να γίνει αυτός που θα του δείξει το δρόμο προς την αυτοσυνειδητοποίηση (όσα πέρασε εκείνος στο «Toy Story 2»), μέσα από μια γεμάτη σασπένς και κωμικές ανατροπές περιπέτεια σε ένα γιγάντιο λούνα παρκ.

Toy Story 4 - εικόνα 1

Όλα αυτά χωρίς οι σεναριογράφοι Άντριου Στάντον και Στέφανι Φόλσομ να ξεφεύγουν ούτε στιγμή από το πλαίσιο ενός αγωνιώδους, συγκινητικού και αστείου παραμυθιού-animation, συνεχίζοντας την υπαρξιακή περιπλάνηση του Γούντι σε έναν κόσμο που απαιτεί δεσμεύσεις, σε γεμίζει πειρασμούς, δοκιμάζει τα ηθικά όριά σου και περιμένει να πληρώσεις το τίμημα των επιλογών σου. Έτσι το «Toy Story 4» διαχειρίζεται ευφυώς φιλοσοφικά ερωτήματα και απλές ιδέες (η «φεμινίστρια» Λόλα, τα… μπλοκμπάστερ όνειρα των Ντάκι και Μπάνι), αντιμετωπίζει την κοινωνικοποίηση ως λύτρωση κι εφιάλτη και αποδεικνύεται αντάξιο της πολύτιμης σινε-κληρονομιάς του.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Toy Story 4

4
  • Animation
  • 2019
  • Διάρκεια: 100 '
  • Τζος Κούλι

Όταν το καινούργιο παιχνίδι της Μπόνι, φτιαγμένο στο χέρι από αναλώσιμα, με το όνομα «Φόρκι», αυτοαποκαλείται «σκουπίδι» και το σκάει από την παρέα, ο Γούντι αναλαμβάνει να το βρει και να το κάνει να αποδεχτεί πως είναι παιχνίδι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Sneak peak στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πέντε ντοκιμαντέρ και την αφίσα της διοργάνωσης

Ντοκιμαντέρ για σημαντικές προσωπικότητες και μια αφίσα δια χειρός του γνωστού εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη ανακοίνωσε η διοργάνωση του φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/01/2026

Αν σου άρεσε το 'Marty Supreme', τσέκαρε κι αυτές τις 12 ταινίες

Ήρωες που καλούνται να επιβιώσουν σε έναν αφιλόξενο κόσμο, ακολουθώντας τη δύσκολη πορεία προς το American Dream, που τους γεμίζει ηθικά διλήμματα. Ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας του Τιμοτέ Σαλαμέ.

"Οι Δικοί μου Άνθρωποι": Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ-ύμνο στην αγάπη και το θάρρος

Στις 22 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την The Film Group το ντοκιμαντέρ της Άννας Ρεζάν που φωτίζει τη λησμονημένη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων.

Οι 10 καλύτερες σκηνές του Ντέιβιντ Λιντς

Βλέπουμε ξανά τα στιγμιότυπα της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη που μας έμειναν αξέχαστα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της γέννησής του.

Ελληνικό box office: Ποιος θα σταματήσει τον "Καποδίστρια";

Η σινε-βιογραφία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη έχει κατεβάσει ταχύτητα, αλλά συνεχίζει να μην έχει εμπορικό αντίπαλο, φιλοδοξώντας να φτάσει τελικά τα 860.000 εισιτήρια του "Υπάρχω".

"Το Βλέμμα Του Οδυσσέα": Μια βραδιά για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Cinobo Όπερα

Την ειδική τελετή θα θα προλογίσουν η οικογένεια και οι συνεργάτες του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, τιμώντας το έργο του αλλά και τη συμβολή του στο παγκόσμιο σινεμά.

"Συναισθηματική Αξία" και "Sirat" σάρωσαν στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το "α" ταξίδεψε στο Βερολίνο και παρακολούθησε από κοντά την γιορτή του ευρωπαϊκού σινεμά.