5 ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που αξίζει να ανακαλύψετε

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ της Μαργκαρέτε φον Τρότα «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας» για τον Σουηδό σπουδαίο σκηνοθέτη, επιλέγουμε πέντε παραγνωρισμένα αριστουργήματα από τη μεγάλη φιλμογραφία του.

5 ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που αξίζει να ανακαλύψετε

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ της Μαργκαρέτε φον Τρότα «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας» για τον Σουηδό σπουδαίο σκηνοθέτη, επιλέγουμε πέντε παραγνωρισμένα αριστουργήματα από τη μεγάλη φιλμογραφία του.

«Summer Interlude» (1951)

5 ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που αξίζει να ανακαλύψετε - εικόνα 1

Η ρομαντική ελεγεία ενός σφοδρού καλοκαιρινού έρωτα, ο οποίος έρχεται ως ορμητική ανάμνηση στο μυαλό μιας χορεύτριας καθώς προετοιμάζεται για το ανέβασμα της «Λίμνης των κύκνων». Η ηρωίδα καλείται να απελευθερωθεί από το βάρος της μνήμης και των ενοχών που τη συνθλίβουν, σε ένα αβίαστα λυρικό φιλμ, που ο Μπέργκμαν θεωρεί το πρώτο στο οποίο καταστάλαξε αισθητικά κι ένα από τα λίγα που διασκέδασε γυρίζοντάς το.

«Βρέχει στην Αγάπη μας» (1946)

5 ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που αξίζει να ανακαλύψετε - εικόνα 2

Η ταινία που άνοιξε την πόρτα του Φεστιβάλ Κανών στον Μπέργκμαν ήταν η αφορμή για να στραφούν αρκετά κεφάλια προς το μέρος του, χάρη στην αρτιότητα της αφήγησης και τη δύναμη των εικόνων της. Χρειάστηκε βέβαια να περάσει σχεδόν μία δεκαετία για να ξαναβρεθεί στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού σινεμά ο σκηνοθέτης, αλλά αυτήν τη φορά για τα καλά («Καλοκαίρι με τη Μόνικα», «Η Νύχτα των Σαλτιμπάγκων»).

«Οι Άνθρωποι του Φάρο» (1979)

5 ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που αξίζει να ανακαλύψετε - εικόνα 3

Το απομονωμένο νησί της Βαλτικής αποτέλεσε το δεύτερο σπίτι του Μπέργκμαν, όπου έζησε σχεδόν σαν αυτοεξόριστος μέχρι το τέλος της ζωής του, γράφοντας και γυρίζοντας μερικά από τα αριστουργήματά του. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, συνέχεια του «Faro Dokument» (1970), ο δημιουργός καταγράφει την καθημερινότητα και τους ανθρώπους ενός τόπου απομακρυσμένου και μυσταγωγικού, που ταίριαξε απόλυτα στον ψυχισμό του.

«Μαριονέτες» (1980)

5 ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που αξίζει να ανακαλύψετε - εικόνα 4

Μία από τις πιο πεσιμιστικές ταινίες του μεγάλου Σουηδού, ήρθε τέσσερα χρόνια μετά τη νομική περιπέτειά του για φοροδιαφυγή, που τον έφθειρε ψυχολογικά, σε σημείο να νοσηλευτεί με νευρικό κλονισμό. Ο φόνος μιας πόρνης σε ένα «θέατρο» για ηδονοβλεψίες είναι η αφορμή για ένα αφηγηματικά περίπλοκο ψυχόδραμα που αλλάζει οπτικές γωνίες, καταστρατηγεί τη χρονολογική εξέλιξη των γεγονότων, πειραματίζεται με το χρώμα και μένει εκστατικό μπροστά στα ανεξήγητα μυστήρια των ανθρώπινων επιθυμιών.

«Ντροπή» (1968)

5 ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που αξίζει να ανακαλύψετε - εικόνα 5

Ένα αποστομωτικό φιλμ, στο οποίο κόβουν την ανάσα οι ερμηνείες των Λιβ Ούλμαν και Μαξ φον Σίντοφ. Μέσω της αιφνίδιας εισβολής της βίας στη ζωή ενός ζευγαριού, με τη μορφή εμφυλίου πολέμου, αναδεικνύονται το κόστος της προσωπικής ευθύνης και η αβίαστη στροφή του ανθρώπου προς τις χειρότερες πτυχές του εαυτού του. Εδώ η ντροπή έρχεται όταν οι ήρωες συνειδητοποιούν πόσο και πώς έχουν αλλάξει.

Δείτε το τρέιλερ του «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας»

Περισσότερες πληροφορίες

Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας

Ingmar Bergman - Vermächtnis eines Jahrhundertgenies / Searching for Ingmar Bergman
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2018
  • Διάρκεια: 99 '
  • Μαργκαρέτε Φον Τρότα

Συζητώντας με συνεργάτες και παιδιά του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αλλά και κινηματογραφιστές της νέας γενιάς, η Γερμανίδα σκηνοθέτις Μαργκαρέτε φον Τρότα («Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ») ερευνά τη ζωή και το έργο του Σουηδού διάσημου δημιουργού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.