John Wick: Κεφάλαιο 3

3

Ατόφια και αδιαπραγμάτευτη κινηματογραφική διασκέδαση, με γερές δόσεις ακατέργαστης βίας, κατακόκκινες πινελιές gore και γοητευτικά στιλιζαρισμένες σκηνές, οι οποίες αποζημιώνουν για τις σεναριακές ατασθαλίες, που ξεχνιούνται στο πρώτο γέμισμα της θαλάμης.

John Wick: Κεφάλαιο 3

Οι διαχρονικά παρεξηγημένες ταινίες δράσης γνωρίζουν την τελευταία πενταετία μια απροσδόκητη ανανέωση χάρη στον «αλεξίσφαιρο» εκτελεστή Τζον Γουίκ. Το όραμα που έγινε franchise, με την υπογραφή του σκηνοθέτη των τριών «John Wick» –και πάλαι ποτέ κασκαντέρ– Τσαντ Σταέλσκι κι ενορχηστρωτή τον σεναριογράφο Ντέρεκ Κόλσταντ, έφερε στην πρώτη γραμμή του box office μια φρέσκια περιπέτεια ακατέργαστης δράσης με πρωτοφανή εικονογραφία. Μετά και την ενθουσιώδη υποδοχή των πρώτων δύο ταινιών, οι δημιουργοί του «Κεφαλαίου 3» δεν είχαν τίποτα παραπάνω να κάνουν από το να εφαρμόσουν τη δοκιμασμένη εκρηκτική συνταγή τους και να ανεβάσουν την ένταση... up to eleven.

John Wick: Κεφάλαιο 3 - εικόνα 1

Η αλήθεια είναι πως τα όρια καταργούνται στο νέο σίκουελ, καθώς η κλίμακα της περιπέτειας γιγαντώνεται και η ένταση σερβίρεται ωμή. Ακόμη και όταν η έλλειψη μέτρου «εκπυρσοκροτεί» εις βάρος της πλοκής, οι σκηνές μάχης, που έχουν τον πρώτο λόγο και αποδίδονται με μια φετιχιστική προσήλωση στη βία, αποζημιώνουν τον θεατή, ενώ δεν λείπουν ούτε οι κατακόκκινες gore πινελιές ούτε ο ρεαλισμός που τσακίζει (κυριολεκτικά) κόκαλα.

Το βλέμμα δεν παρασύρουν μόνο οι δεξιοτεχνικά χορογραφημένες συμπλοκές με χέρια, όπλα, μαχαίρια και βιβλία αλλά και η γοητευτική, ιριδίζουσα αισθητική της εικόνας, στημένη με ένα απενοχοποιημένα ρετρό κι εκλεπτυσμένο γούστο. Απόδειξη του τελευταίου τα έργα τέχνης στο φόντο κάθε δολοφονικού ξεσπάσματος, επηρεασμένα από τον κλασικισμό μέχρι το μοντερνισμό, αντικατοπτρισμοί της διαχρονικής ροπής του ανθρώπου προς τη βία.

Στο κέντρο του αιματηρού χάους, ο πληγωμένος, αβοήθητος και μόνος Τζον Γουίκ έρχεται αντιμέτωπος με άπειρους επαγγελματίες εκτελεστές, οι οποίοι εποφθαλμιούν την αμοιβή 14 εκατ. δολαρίων από την επικήρυξή του. Σε μια σοφή σκηνοθετική κίνηση αντι-­σασπένς, ο Σταέλσκι κατευθύνει την προσοχή στο πώς θα γλιτώσει ο Γουίκ και όχι στο αν θα επιζήσει του μακελειού. Με αυτόν τον τρόπο τού δίνεται η ευκαιρία να προσδώσει μεσσιανικές διαστάσεις στον έκπτωτο ήρωα, με χαρακτηριστική τη σεκάνς της ερήμου, όπου δοκιμάζεται για να λυτρωθεί από τις αμαρτίες του.

John Wick: Κεφάλαιο 3 - εικόνα 2

Στην πραγματικότητα ο Γουίκ μοιάζει περισσότερο με μια βερσιόν του Σίσυφου παρά με έναν αμοραλιστή κακοποιό, ο οποίος αυτοκαταστρέφεται προσπαθώντας μάταια να διατηρήσει ζωντανή την ανάμνηση του έρωτα της ζωής του. Έτσι εξηγείται και η αβίαστη συμπάθεια που εμπνέει ο Γουίκ, όχι επειδή είναι άφθαρτος, αλλά γιατί οι ειλικρινείς του προθέσεις αναδίδουν ένα βίαιο ρομαντισμό.

Ταυτόχρονα το «Κεφάλαιο 3» πετάει από πάνω του τη σοβαροφάνεια και φροντίζει να το υπενθυμίζει με στοχευμένες στιγμές αυτοσαρκασμού, οι οποίες έρχονται να δέσουν με τη συνολική διά­θεση αδιαπραγμάτευτης διασκέδασης. Ας μην ξεχνάμε πως όλα αυτά ξεκίνησαν εξαιτίας ενός κουταβιού...

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

John Wick: Κεφάλαιο 3

John Wick: Chapter 3 - Parabellum
3
  • Περιπέτεια
  • 2019
  • Διάρκεια: 130 '
  • Τσαντ Σταέλσκι

Ο επικηρυγμένος εκτελεστής Τζον Γουίκ προσπαθεί να επιβιώσει ενάντια σε δεκάδες επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίοι θέλουν το θάνατό του για να αποσπάσουν αμοιβή 14 εκατ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.