Τελευταίο αντίο στην Ντόρις Ντέι

Αποχαιρετούμε τη διάσημη ερμηνεύτρια των ‘60s η οποία «έφυγε» σε ηλικία 97 ετών.

Τελευταίο αντίο στην Ντόρις Ντέι

Συνυφασμένη με τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ από τη δεκαετία του ’40 έως του ’60, η Ντόρις Ντέι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.

Προτού αποθεωθεί στη μεγάλη οθόνη, η Ντέι γοήτευε το κοινό από τη σκηνή, όπου ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια. Η πρώτη της επιτυχία ήρθε το 1945 με το τραγούδι «Sentimental Journey», ένα από τα κυριολεκτικά εκατοντάδες (πάνω από 650) κομμάτια που ηχογράφησε σε μια εικοσαετία. Η κυκλοφορία του συγκεκριμένου τραγουδιού συνέπεσε με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την έναρξη λίγο μετά του πολέμου της Κορέας, γεγονότα που έκαναν την Ντέι αγαπημένη τραγουδίστρια των Αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι την άκουγαν στο μέτωπο.

Το πέρασμά της στον κινηματογράφο έγινε τρία χρονιά μετά, με το υποψήφιο για δύο Όσκαρ ρομαντικό μιούζικαλ «Romance on the High Seas», το πρώτο από μια σειρά ταινιών που έκαναν θραύση στο box-office. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος της ως «Η Γυναίκα με το Μαστίγιο» («Calamity Jane», 1953), αλλά και η συμμετοχή της στο χιτσκοκικό «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε Πολλά» (1956).

Τελευταίο αντίο στην Ντόρις Ντέι - εικόνα 1

Η δημοφιλία της όμως εκτοξεύτηκε χάρη στις ρομαντικές κωμωδίες όπου πρωταγωνίστησε πλάι σε διάσημους ηθοποιούς της περιόδου. Όπως η γλυκιά κι ανάλαφρη ταινία «Τα Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας» (1959) με τον Ροκ Χάντσον, για την οποία απέσπασε υποψηφιότητα Όσκαρ, και «Move Over, Darling» (1963) με τον Τζέιμς Γκάρνερ. Αργότερα έκανε μεγάλη επιτυχία και στη μικρή οθόνη χάρη στη σειρά «The Doris Day Show» (1968-1973). Η επίδρασή της στο κοινό ήταν τέτοια που το 2012 βρέθηκε στην έκτη της γενικής κατάταξης των ηθοποιών με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στις αίθουσες όλων των εποχών.

Η Ντέι αποτελούσε μία εκ των τελευταίων επιζώντων μιας εποχής που το Χόλιγουντ παρήγαγε ακατάπαυστα αριστουργήματα, μιας περιόδου που ο εμπορικός κινηματογράφος συνδύαζε άριστα τη μαζική απεύθυνση με την δεξιοτεχνική αφήγηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ταινίες των 80s και 90s που βλέπουμε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα

Ντέιβιντ Λιντς, Γκλεν Κλόουζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι και άλλοι stars σε επιλογές από τις αγαπημένες μας δεκαετίες βλέπουμε στους κινηματογράφους από 15-22/1.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
17/01/2026

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Τζος Σάφντι, Ράντου Ζούντε και όλες οι καινούριες κυκλοφορίες που παίζουν στις αίθουσες από Πέμπτη 15/1.

Η "Uchronia" του Φιλ Ιερόπουλου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale

Πρόκειται για τη μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στον θεσμό, ενώ αντλεί την έμπνευση από το βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ "Μια εποχή στην κόλαση".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-21/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλα όσα έγιναν στην VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών'

Το Esquire Greece και η Feelgood Entertainment διοργάνωσαν την VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' στις πολυτελείς αίθουσες Velvet & Sunset lounge του Athinaion Experience.

"Marty Supreme": Τελικά, ποιος αδερφός Σάφντι είναι καλύτερος;

Με αφορμή την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης αθλητικής κωμωδίας, αναρωτιόμαστε για την επιλογή σόλο καριέρας του δημιουργού της Τζος Σάφντι, τη φιλόδοξη πορεία του πρωταγωνιστή Τιμοτέ Σαλαμέ και το αντισυμβατικό μάρκετινγκ της εταιρείας παραγωγής Α24.

Όλες οι φορές που είδαμε τον Αριστοτέλη Ωνάση στη μεγάλη οθόνη

Μια ζωή με πάθη, έρωτες, δόξα, αλλά και παρανομίες γεννήθηκε σαν σήμερα και ο κινηματογραφικός κόσμος έγραψε πολλές φορές γι' αυτήν τα σενάριά του.