Το Μυστήριο του Κυρίου Πικ

3

Feelgood συνδυασμός λογοτεχνικής κομεντί και αστυνομικού θρίλερ, καθοδηγούμενος από μια κομψή ερμηνεία του Φαμπρίς Λουκινί.

Το Μυστήριο του Κυρίου Πικ

Πέμπτο μυθιστόρημα του Γάλλου Νταβίντ Φενκινός που μεταφέρεται στο σινεμά («Επιστροφή στον Έρωτα», 2011, με την Οντρέ Τοτού), το «Μυστήριο του κυρίου Πικ» αφορά μια απολαυστικά χαλαρή περιήγηση στον κόσμο των βιβλίων και των μυστικών τους, πολλά εκ των οποίων έχουν να κάνουν με την αληθινή ταυτότητα ενός επιτυχημένου συγγραφέα. Στην οθόνη, βέβαια, οι συναρπαστικές πλαστές υπογραφές είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι στην πραγματική ζωή, το ποιος κρύβεται όμως πίσω από τις λέξεις που μας συγκινούν αποτελεί πάντα ένα ερεθιστικό ερώτημα· σαν αυτό που καρφώνεται στο μυαλό του επιτυχημένου κριτικού λογοτεχνίας Ζαν-Μισέλ Ρους όταν φιλοξενεί στην τηλεοπτική εκπομπή του την εκδότρια και σύζυγο του εκλιπόντος συγγραφέα Ανρί Πικ.

Το Μυστήριο του Κυρίου Πικ - εικόνα 1

Πρόκειται για έναν επαρχιώτη πιτσαδόρο που δεν συνήθιζε να διαβάζει και να γράφει, αλλά κατά τα φαινόμενα άφησε πίσω του το χειρόγραφο ενός αριστουργηματικού μυθιστορήματος, το οποίο εκδόθηκε μόλις κι έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία. Κόντρα στην κοινή πεποίθηση, ο Ρους αναστατώνει τους πάντες και βάζει σκοπό της ζωής του να βρει τον πραγματικό συγγραφέα, ξεκινώντας την έρευνά του με ένα ταξίδι στο Κροζόν της Βρετάνης, χωριό του Ανρί Πικ και της «Βιβλιοθήκης των Απορριφθέντων Βιβλίων», όπου βρέθηκε το χειρόγραφο.

Η μυστηριώδης υπόθεση στήνεται και αναπτύσσεται με σεναριακή επιδεξιότητα, σε έναν feelgood συνδυασμό λογοτεχνικής κομεντί και αστυνομικού θρίλερ. Στην αρχή όλα μοιάζουν να ταιριάζουν με την «επίσημη» εκδοχή, κατόπιν προκύπτουν οι πρώτες αμφιβολίες, οι απαντήσεις που έρχονται αποκαλύπτουν μια καινούργια πραγματικότητα που επίσης παραμένει θολή, με τον Φαμπρίς Λουκινί να ελέγχει με απόλυτη ερμηνευτική κομψότητα τις πιρουέτες της πλοκής και την ψυχολογική μετεξέλιξη του χαρακτήρα του.

Το Μυστήριο του Κυρίου Πικ - εικόνα 2

Οι λογοτεχνικές αναφορές, ειδικά αυτή στη Μαργκερίτ Ντιράς, είναι πανέξυπνες, η σχέση του πρωταγωνιστικού ζευγαριού (Ζαν-Μισέλ Ρους - Ζοζεφίν Πικ, η κόρη του συγγραφέα) ρεαλιστικά τρυφερή και η αποκάλυψη του μυστικού, αν και προσαρμοσμένη στα κλισέ μιας mainstream κομεντί, δουλεμένη με τσαχπινιά και μεράκι.

Γαλλία, Βέλγιο. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μυστήριο του Κυρίου Πικ

Le Mystère Henri Pick
3
  • Κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 100 '
  • Ρεμί Μπεζανσόν

Μια νεαρή εκδότρια ανακαλύπτει το ξεχασμένο χειρόγραφο ενός… πιτσαδόρου, το οποίο αποφασίζει αμέσως να εκδώσει. Το μυθιστόρημα γίνεται μπεστ σέλερ, ο συγγραφέας του (που έχει πεθάνει) δεν έχει γράψει τίποτε άλλο στη ζωή του κι ένας κριτικός λογοτεχνίας, πεπεισμένος ότι πρόκειται για απάτη, αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.