Ο Αξιαγάπητος Κύριος Τροχίδης

2,5

 Γενναιόδωρες δόσεις γλυκιάς νοσταλγίας νοστιμίζουν τα καρτποσταλικά πλάνα μιας ταινίας που γοητεύει, αλλά μοιάζει ανεπαρκής όταν καλείται να δώσει πειστικές αφηγηματικές λύσεις στα εμπόδια του ήρωα.

Ο Αξιαγάπητος Κύριος Τροχίδης

Γενναιόδωρες δόσεις νοσταλγίας, αβίαστη τρυφερότητα και καρτποσταλικά πλάνα συνδυάζονται αρμονικά, αν και προβλέψιμα, σε αυτήν τη μεταφορά του ομότιτλου έργου του περίφημου καρτουνίστα Ζαν-Ζακ Σεμπέ («Ο Μικρός Νικόλας»), στο οποίο ένα αθώο ψέμα απειλεί την ευτυχία ενός καλοκάγαθου άντρα. Ο λόγος για τον κ. Τροχίδη (Μπενουά Πελβούρντ), έναν διάσημο μηχανικό ποδηλάτων ο οποίος κρύβει ένα παράδοξο μυστικό, που κινδυνεύει να αποκαλυφθεί εξαιτίας ενός φωτογράφου: δεν ξέρει να οδηγάει ποδήλατο.

Στο γλυκό κόσμο του Σεμπέ η ζωή στη γαλλική επαρχία παίρνει μια εξιδανικευμένη διάσταση, με τον κ. Τροχίδη στο επίκεντρο ως σύμβολο του τραγικού και του κωμικού, έτσι όπως προσπαθεί αδέξια να επιβιώσει ενός άγχους που τον ισοπεδώνει καθημερινά. Ο Πιέρ Γκοντό («Παράφορα») φροντίζει να αναδείξει τις συναισθηματικές αποχρώσεις των αυθεντικών ηρώων του Σεμπέ και όσο αφηγείται με όρους παραμυθιού γοητεύει με την ειλικρίνεια και το συγκινητικό ρομαντισμό της ταινίας του. Στοιχεία που όμως αποδυναμώνονται αισθητά όταν η φαντασία δίνει τη θέση της στο ρεαλισμό και ο σεναριογράφος Γκοντό αποφεύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις, προτιμώντας την ασφάλεια και την ευκολία των συμβάσεων.

Γαλλία, Βέλγιο. 2018. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: ROSEBUD.21/SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αξιαγάπητος Κύριος Τροχίδης

Raoul Taburin
2,5
  • Κομεντί
  • 2018
  • Διάρκεια: 89 '
  • Πιέρ Γκοντό

Ένας διάσημος μηχανικός ποδηλάτων, τον οποίο σέβονται όλοι οι συγχωριανοί του, κρύβει ένα μυστικό που κινδυνεύει να αποκαλυφθεί εξαιτίας ενός φωτογράφου: δεν έχει ιδέα πώς να κάνει ποδήλατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.