Εκδικητές. Η Τελευταία Πράξη

2

Η μητέρα των κόμικς μαχών ξεκινά με μια σεναριακή έκπληξη, συνεχίζει ταξιδεύοντας στο χρόνο και κορυφώνεται λιγότερο θεαματικά του αναμενομένου, αλλά με μερικούς συγκινητικούς αποχαιρετισμούς.

Εκδικητές. Η Τελευταία Πράξη

Μετά το απολύτως επιτυχημένο πείραμα της συγκέντρωσης σχεδόν όλων των υπερηρώων του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (Marvel Cinematic Universe) στη μάχη των Εκδικητών με τον ανίκητο Thanos και το σασπένς του απρόσμενου φινάλε του «Πολέμου της Αιωνιότητας» (οι μισοί ζώντες οργανισμοί του σύμπαντος, ανάμεσά τους και γνωστοί υπερήρωες, εξαφανίζονται), η «Τελευταία Πράξη» καλείται να ολοκληρώσει την απόλυτη –μέχρι την επομένη– κόμικς «μονομαχία», εκπλήσσοντας ξανά τα εκατομμύρια των MCU φαν.

Σχεδόν όλοι ξέρουν περίπου πώς θα τελειώσει αυτή η μάχη, οπότε όλο το παιχνίδι παίζεται στο πώς θα φτάσουμε μέχρις εκεί, ξεκινώντας φυσικά από την αρχή. Εκεί μας περιμένει μια σεναριακή έκπληξη, που αλλάζει έξυπνα τον ρόλο τον οποίο φανταζόμασταν πως θα κρατούσε ο αρχικακός στην ανάπτυξη της πλοκής, η οποία αφορά πλέον τρεις ξεχωριστές αποστολές πίσω στο χρόνο για την (επανα)συλλογή των έξι πολύτιμων λίθων της αιωνιότητας.

Εκδικητές. Η Τελευταία Πράξη - εικόνα 1

Η εντυπωσιακή συνταγή της αρχής εκτελείται με θαυμαστή δεξιότητα, αλλά από εκεί και πέρα η εξέλιξη του στόρι μπαίνει στον αυτόματο πιλότο, με τους απόντες στο προηγούμενο φιλμ Hawkeye, Ant-man και Captain Marvel να προσθέτουν υπεραξία στους εναπομείναντες Εκδικητές. Όλοι μαζί αρχίζουν να σουλατσάρουν στο MCU και να συναντούν παλιούς εχθρούς αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους, σε ένα ελάχιστα θεαματικό αλλά αρκετά διασκεδαστικό γαϊτανάκι από πολλούς και διάφορους ήρωες, γνωστούς και άγνωστους πλανήτες, κυνηγητά, ανατροπές και συναισθηματικά ενσταντανέ, όπως συναντήσεις με πολυαγαπημένους συγγενείς και χαμένους έρωτες. Η δράση κορυφώνεται παραθέτοντας το ένα περιπετειώδες set piece μετά το άλλο, με την «Τελευταία Πράξη» να ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, όσο και αν αυτό φαντάζει οξύμωρο για το ψυχολογικό βάθος... επιδερμίδας που χαρακτηρίζει τον κάθε σχηματικό υπερήρωα.

Εκδικητές. Η Τελευταία Πράξη - εικόνα 2

Κι όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα συγκινηθούν όταν διαπιστώσουν γι’ ακόμη μία φορά πως ο Τόνι Σταρκ έχει καρδιά, ο Κάπτεν Αμέρικα νοσταλγεί την οικογενειακή ζωή, ο Θωρ είναι γεμάτος ανασφάλειες και η Νατάσα Ρομανόφ με τον Κλιντ Μπάρτον μπορούν να δώσουν και τη ζωή τους για το κοινό καλό. Εν μέσω του αναμενόμενου καταιγισμού ειδικών εφέ και των έξυπνων σινεφίλ ατακών («γέρνεις από τη μια μεριά Λεμπόφσκι»), το ποντάρισμα της αλάνθαστης MCU φόρμουλας στο δράμα ξανασηκώνει όλα τα λεφτά από το τραπέζι. Έτσι, ακόμη κι αν η παντοδυναμία του Thanos φτάνει κάποια στιγμή στο τέλος της, αυτή των χολιγουντιανών κλισέ ανανεώνεται και δυναμώνει, χτυπώντας κόκκινο με ένα φινάλε το οποίο μας επιφυλάσσει μερικούς απρόσμενους, διαφορετικούς μεταξύ τους αποχαιρετισμούς που θα κάνει τους πολυκινηματογράφους να πλαντάξουν στο κλάμα.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 181΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη

Avengers: Endgame
2
  • Περιπέτεια
  • 2019
  • Διάρκεια: 181 '
  • Άντονι και Τζο Ρούσο

Μετά την ήττα τους από τον Thanos και την εξαφάνιση των μισών ζώντων οργανισμών του σύμπαντος, οι Εκδικητές μαζεύουν τα κομμάτια τους και προσπαθούν να σχεδιάσουν την εκδίκησή τους. Η μητέρα των κόμικς μαχών ξεκινά με μια σεναριακή έκπληξη, συνεχίζει ταξιδεύοντας στο χρόνο και κορυφώνεται λιγότερο θεαματικά του αναμενομένου, αλλά με μερικούς συγκινητικούς αποχαιρετισμούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.