Τα βραβεία του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Δείτε αναλυτικά τους νικητές της επετειακής τρικολόρ διοργάνωσης.

Τα βραβεία του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Πανηγυρικά ολοκληρώθηκε το 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στον κινηματογράφο Δαναό, όπου έπεσε η αυλαία με την προβολή της ταινίας «Το Μυστήριο του κυρίου Πικ», παρουσία του σκηνοθέτη Ρεμί Μπεζανσόν και του σεναριογράφου Νταβίντ Φοενκινός.

Είχε προηγηθεί η τελετή απονομής των βραβείων του φεστιβάλ, σε παρουσίαση της θεατρικής ομάδας «Kataplictiques», κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι δύο νικήτριες ταινίες.

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής, που αποτελούταν από τους Ελένη Ράντου, Μαριάννα Κάλμπαρη, Λουκά Κατσίκα, Σύλλα Τζουμέρκα και Νταβίντ Φοενκινός, απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία «Μητρικό Ένστικτο» του Ολιβιέ Μασέ-Ντεπασέ. Η υπόθεσή της τοποθετείται στις Βρυξέλλες της δεκαετίας του ’60, όταν δύο αχώριστες φίλες βιώνουν ένα τραγικό γεγονός που κλονίζει την καθημερινότητά τους.

Τα βραβεία του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - εικόνα 1
«Κολύμπα ή αλλιώς Βυθίσου»

Από τη άλλη, το βραβείο κοινού απέσπασε η ταινία «Κολύμπα ή αλλιώς Βυθίσου» του Ζιλ Λελούς, μια δραμεντί με πρωτοκλασάτο καστ, στην οποία μια παρέα μεσήλικων αποφασίζει να βρει ένα νέο νόημα στη ζωή φτιάχνοντας μια δική του ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης.

Το 20ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ μπορεί να ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην Αθήνα, από αύριο όμως και μέχρι τις 17/4 μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το πλούσιο τρικολόρ πρόγραμμά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/03/2023

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.

Μια Απροσδόκητη Σχέση

Δράμα χαρακτήρων και ερμηνειών, το οποίο προδίδεται από ένα ζαχαρωμένα μελοδραματικό σενάριο που εξαφανίζει σταδιακά κάθε υπόσχεση δραματικού ρεαλισμού και συναισθηματικής ειλικρίνειας.

Στο Τέλος Ξυρίζουν το Γαμπρό

Ο δημιουργός τού "I Love Karditsa" ξαναχτυπά με μια αφόρητα κακόγουστη και απίστευτα κακοφτιαγμένη "κωμωδία" παρεξηγήσεων μετά… φόνων (καλλιτεχνικών και μη).

Salò, 120 Μέρες στα Σόδομα

Ταινία – σκάνδαλο και τελευταία της παζολινικής φιλμογραφίας, μεταγράφει με απίστευτη ωμότητα και 70s προβληματισμό τις ιδέες του Μαρκήσιου Ντε Σαντ στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτικο-φιλοσοφική πραγματικότητα.

Τα Αβγά και τα Πασχάλια

Μετά τους "Φύλακες του Χρυσού Αυγού" (2017) ο ατίθασος Μαξ επιστρέφει σε μια παραλλαγή της ίδιας παιδικής περιπέτειας, η οποία ενισχύει τα μηνύματα ομαδικής δουλειάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.