Ντάμπο

2,5

Ένα από τα αριστουργηματικά animation της Disney μετατρέπεται σε «ζωντανή» περιπέτεια φαντασίας για όλη την οικογένεια, με τη feelgood συνταγή της εταιρείας να καταπίνει τις σκοτεινές πινελιές του συμβιβασμένου Τιμ Μπάρτον.

Ντάμπο

Τρίτο ιστορικό animation της Disney μετά τα «Σταχτοπούτα» και «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» το οποίο διασκευάζεται ως live action οικογενειακό θέαμα, το «Ντάμπο» ευτύχισε, εκ πρώτης όψεως, να πέσει στα χέρια του σκοτεινού παραμυθά Τιμ Μπάρτον. Ο κόσμος του τελευταίου, άλλωστε, χτίστηκε πάνω στην κινηματογραφική κληρονομιά της εταιρείας του θείου Γουόλτ, με την ιστορία του ιπτάμενου ελέφαντα να αποτελεί μια από τις πλέον σουρεαλιστικές, συγκινητικές, ονειρικά σκοτεινές, βαθιά ψυχαναλυτικές και φυσικά απόλυτα διασκεδαστικές στιγμές της ιστορίας της.

Πολύ απλό ως πλοκή, το κινούμενο σκίτσο του 1941 διασκευάζεται σεναριακά με μεγάλη ελευθερία, «εξανθρωπίζοντας» την πρωταγωνιστική σχέση του Ντάμπο με τον ποντικό Τίμοθι (ο οποίος εδώ έχει βωβό cameo). Αυτή τη φορά βρισκόμαστε στα 1919 και ο πρώην ακροβάτης Χολτ επιστρέφει στην πατρίδα από τον πόλεμο με ένα χέρι λιγότερο. Η γυναίκα του έχει πεθάνει και το περιοδεύον τσίρκο που δούλευε είναι οικονομικά στριμωγμένο, ενώ ο ίδιος δυσκολεύεται να έρθει κοντά με τα δυο μικρά παιδιά του. Ένας νεογέννητος ελέφαντας με μακριά αφτιά, όμως, θα τ’ αλλάξει όλα, καθώς όταν αρχίσει να πετάει θα εξελιχτεί από περίγελος των πάντων σε διάσημη ατραξιόν. Η επιτυχία του θα αναγκάσει ένα μεγιστάνα του θεάματος να εξαγοράσει το τσίρκο, αλλά γρήγορα θα αποδειχτεί πως οι προθέσεις του μόνον αγαθές δεν είναι.

Ντάμπο - εικόνα 1

Με διαρκείς αναφορές στην πρωτότυπη ταινία, όπως αυτή της σεκάνς των ροζ ελεφάντων, ο Μπάρτον αφηγείται με χάρη μια ακόμα ιστορία διαφορετικότητας, η οποία βρίσκει δικαίωση μέσα από τη δημιουργία μιας αυτοσχέδιας οικογένειας αποκλήρων. Ο συνδυασμός συγκίνησης, φαντασμαγορίας και αλληγορικού δράματος υπακούει απόλυτα στη δοκιμασμένη ντισνεϊκή feelgood συνταγή, η οποία τελικά καταπίνει τις σκοτεινές πινελιές του συμβιβασμένου Τιμ Μπάρτον. Άκρως ενδιαφέρουσα παραμένει πάντως η… σχιζοφρενική καταγγελία της ταινίας ενάντια στη μονοπωλιακή τακτική των μεγαλοκαρχαριών του θεάματος, οι οποίοι εξαγοράζουν κάθε διαφορετική, ενδιαφέρουσα «φωνή», θέλοντας να ενσωματώσουν τα πάντα σε ένα γιγαντιαίο theme park, πρόγονο της Disneyland(!).

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντάμπο

Dumbo
2,5
  • Φαντασίας
  • 2019
  • Διάρκεια: 112 '
  • Τιμ Μπάρτον

Ένας νεογέννητος ελέφαντας με μακριά αφτιά γίνεται από περίγελος όλων διάσημη ατραξιόν ενός περιπλανώμενου τσίρκου. Όταν, όμως, αυτό εξαγοράζεται από ένα μεγιστάνα του θεάματος, οι άνθρωποί του διαπιστώνουν πως οι προθέσεις τού τελευταίου μόνον αγαθές δεν είναι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.