Ελεύθερο Θέμα

1,5

Η ατομική ελευθερία, οι κοινωνικές δεσμεύσεις και ένα ανοικονόμητο δράμα που εκβιάζει «ανατρεπτικές» αφηγηματικές ιδέες για να μιλήσει επί παντός επιστητού.

Ελεύθερο Θέμα

Aλλη μια ταινία που θέλει να μιλήσει για την περιβόητη «κρίση», το «Ελεύθερο Θέμα» πέφτει θύμα της άμετρης φιλοδοξίας του να σχολιάσει κάθε πτυχή της σύγχρονης ελληνικής (και όχι μόνον) πραγματικότητας. Με αφορμή μια άσκηση ελεύθερου θέματος που δίνει μια καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στους οκτώ φοιτητές της, η επιθυμία της νέας γενιάς να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για ό,τι παλιό και κατεστημένο έρχεται στο προσκήνιο. Πόσο όμως πολιτιστικά, ιστορικά και ψυχολογικά είναι ώριμοι οι νέοι μας για κάτι τέτοιο; Οι εργασίες τους προσφέρουν στην Θεοδωράκη («Ricordi mi», «Ημερολόγια Αμνησίας») την αφορμή να κριτικάρει πολλαπλά, αλλά με ολοφάνερη ατζέντα και θορυβώδη φλυαρία, τον κομφορμισμό της νεοελληνικής κοινωνίας.

Κι ενώ οι προσωπικές ζωές των χαρακτήρων προσθέτουν κι αυτές το δικό τους σχολιασμό πάνω στην ανεργία, τον ερωτικό πόθο, τη διαφορετικότητα, την ιστορική μνήμη, τα φιλοσοφικά αδιέξοδα, τις συλλογικές πολιτικές πρακτικές, την αλλοτρίωση και… παν επιστητό, η προσπάθεια να δεθούν όλα αυτά με έναν αφηγηματικά ανατρεπτικό τρόπο εκβιάζει μια σειρά σεναριακών και σκηνοθετικών αυθαιρεσιών που φέρνουν αγκαλιά τον Ντεριντά με τον… Δαλιανίδη.

Ελλάδα, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 146΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελεύθερο Θέμα

1,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 146 '
  • Στέλλα Θεοδωράκη

Μια καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών δίνει στους οκτώ φοιτητές της μια άσκηση με ελεύθερο θέμα, κάτι που θα προκαλέσει τη φαντασία τους, θα δοκιμάσει τις αξίες τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.