Το Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης

2,5

Ο Χίτσκοκ συναντά τον Λιντς σε ένα υπνωτιστικό, ονειρικής ατμόσφαιρας και υπερβολικής διάρκειας νεο-νουάρ, στο οποίο περισσεύουν οι (ασύνδετες) ιδέες. Από τον σινεφίλ σκηνοθέτη και ανοικονόμητο σεναριογράφο του horror hit «Σε Ακολουθεί».

Το Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης

Πολλές ταινίες έχουν προσπαθήσει να αποτυπώσουν την ιδιότυπη, αφόρητα ρηχή και απατηλά γοητευτική ψυχή του Λος Άντζελες, πρωτεύουσας της κινηματογραφοφιλίας και της ποπ κουλτούρας. Ελάχιστες το έχουν καταφέρει τόσο επιτυχημένα όσο το «Mulholland Drive» του Ντέιβιντ Λιντς, βασικό σημείο αναφοράς της τρίτης ταινίας του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, ο οποίος μας αιφνιδίασε πριν από μία πενταετία με το αριστουργηματικό horror hit «Σε Ακολουθεί». Σε εντελώς διαφορετικό αλλά πάντα αλληγορικό ύφος, ο 45χρονος σκηνοθέτης επιχειρεί τώρα άλλο ένα ταξίδι βαθιά στο αμερικανικό υποσυνείδητο, ξεκινώντας από τον χιτσκοκικό «Σιωπηλό Μάρτυρα».

Από λίγες τυπικές κουβέντες, ένα τηλεφώνημα και την εικόνα του δωματίου του γρήγορα καταλαβαίνουμε πως ο Σαμ είναι ένας έξυπνος τριαντάρης, που περιφέρεται χωρίς σκοπό και δουλειά στο σύγχρονο Λος Άντζελες, σαγηνευμένος από την cool ατμόσφαιρά του. Ένα βράδυ θα δει από το μπαλκόνι του μια σέξι νεαρή γυναίκα να κολυμπάει (και να ποζάρει αλά Μέριλιν Μονρόε) στην πισίνα της πολυκατοικίας του, θα τη γνωρίσει και θα την επισκεφθεί στο δωμάτιό της. Αλλά όταν την επομένη εκείνη εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος, θα παθιαστεί με την ανεύρεσή της και θα ξεκινήσει μια περιπετειώδη αναζήτηση στην πόλη των κινηματογραφικών ονείρων και σε έναν μέχρι τότε αθέατο κόσμο, κατοικημένο από αλλόκοτους καλλιτέχνες, μυστηριώδεις κληρονόμους, πιστούς κάθε είδους σέχτας, serial killers σκύλων και νεκρές διασημότητες.

Το Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης - εικόνα 1

Όπως και στην προηγούμενη ταινία του Μίτσελ, έτσι κι εδώ η οδύσσεια του βασικού χαρακτήρα έχει τη μορφή λιντσεϊκού εφιάλτη. Πρόκειται για μια δαιδαλώδη περιπλάνηση σε έναν τόπο όπου όλα είναι οικεία και την ίδια στιγμή παράξενα, όψεις μιας πραγματικότητας που πίσω της κρύβει ένοχα –ψυχαναλυτικά– μυστικά. Όπως αυτό της ασημένιας λίμνης, μεταφορά της ασημένιας οθόνης, δηλαδή της κινηματογραφικής μυθολογίας, αλλά κι εκείνης των κόμικς, των pop hits και των τηλεοπτικών σίριαλ. Ο Σαμ, όπως και μια ολόκληρη, οκνηρή και αδρανής κοινωνία, είναι παγιδευμένος στη ρηχή σαγήνη τους, στην οποία υποσυνείδητα αναγνωρίζει κομμάτια από δικές του απωθημένες επιθυμίες, ψυχολογικές ελλείψεις κι εσωτερικά τραύματα.

Το Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης - εικόνα 2

Η προσπάθεια του Μίτσελ να συνδέσει το συλλογικό ασυνείδητο με την ποπ κουλτούρα μέσω ενός μεταμοντέρνου (οι σινεφίλ αναφορές ξεχειλίζουν) φιλμ νουάρ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ως ιδέα, αλλά μάλλον αποτυχημένη ως εκτέλεση, εγκλωβισμένη σε μια αποσπασματική, φλύαρη και υπερβολικής διάρκειας πλοκή, χωρίς ένταση και συναισθηματικό βάθος. Καθώς μάλιστα, προχωρώντας, η αλληγορία «καβαλάει» την ίντριγκα και το σαρκαστικό χιούμορ κάνει στην άκρη για χάρη μιας περιττής σοβαροφάνειας, εδραιώνεται και η αίσθηση πως όλο αυτό είναι περισσότερο ένα διασκεδαστικό κινηματογραφόφιλο αστείο και λιγότερο ένας τρομακτικός υπαρξιακός εφιάλτης.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 139΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης

Under the Silver Lake
2,5
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 139 '
  • Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

Ο Σαμ είναι ένας έξυπνος μα χασομέρης τριαντάρης, που ένα βράδυ συναντά μια γοητευτική γυναίκα να κολυμπά στην πισίνα του οικιστικού συγκροτήματός του. Την επόμενη ημέρα εκείνη εξαφανίζεται μυστηριωδώς και ο Σαμ ξεκινάει μια περιπετειώδη αναζήτησή της στο γεμάτο εκπλήξεις Λος Άντζελες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.