Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει

3

Υποψήφιο για τρία Όσκαρ (σεναρίου, β΄ γυναικείου ρόλου, μουσικής) δράμα με ουμανιστικά, συγκινητικά συναισθήματα, χορογραφημένη σκηνοθεσία και κοινωνική κριτική από τον δημιουργό του «Moonlight».

Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει

Μετά τον οσκαρικό θρίαμβο του «Moonlight» (2016), το οποίο βασίζεται σε θεατρικό του Ταρέλ Άλβιν ΜακΚρέινι, ο Μπάρι Τζένκινς συνεχίζει να εξερευνά τη σύγχρονη αφροαμερικανική ταυτότητα και κουλτούρα, εμπνεόμενος αυτήν τη φορά από έναν διάσημο λογοτεχνικό εκπρόσωπό τους· τον συγγραφέα και ακτιβιστή Τζέιμς Μπάλντουιν, πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ «Δεν Είμαι ο Νέγρος σου», ο οποίος το 1974 δημοσίευσε το «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει».

Με μια συναισθηματική, ποιητική πρόζα, το μυθιστόρημά του αφηγείται την ιστορία της 19χρονης Τις, η οποία ερωτεύεται τον λίγο μεγαλύτερό της Φόνι στο Χάρλεμ της δεκαετίας του ’70. Εκείνος όμως γρήγορα θα βρεθεί στη φυλακή κατηγορούμενος για ένα βιασμό που δεν διέπραξε κι εκείνη θα διαπιστώσει πως είναι έγκυος. Θα ξεκινήσει έτσι έναν αγώνα μαζί με την οικογένειά της να αποδείξουν την αθωότητα του αγαπημένου της, που εξαρτάται άμεσα από την κατάθεση του θύματος, το οποίο όμως έχει εξαφανιστεί.

Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει - εικόνα 1

«Όλοι οι μαύροι που γεννήθηκαν στην Αμερική γεννήθηκαν στην οδό Μπιλ», γράφει ο Μπάλντουιν, κάνοντας σαφές πως η ιστορία του δεν αφορά μόνο έναν περιπετειώδη έρωτα, αλλά κυρίως μια πολιτισμική κληρονομιά που φτάνει στη Νέα Υόρκη του χθες, φορτωμένη με μισαλλοδοξία, προκαταλήψεις και αδικίες αιώνων. Είναι ο ίδιος ιδεολογικός σκελετός πάνω στον οποίο στηρίζεται η ενηλικίωση του Σαϊρόν στο «Moonlight», με τον Τζένκινς να περιγράφει έναν κόσμο σε αναζήτηση προσανατολισμού και ταυτότητας, όπου η άδολη αγάπη αποδεικνύεται ως η μόνη πυξίδα σωτηρίας.

Διότι ο Αφροαμερικανός ευαίσθητος δημιουργός είναι ειλικρινής ουμανιστής και βαθιά συναισθηματικός, με μια σχεδόν χριστιανική πίστη στην ανθρώπινη καλοσύνη (εδώ απλώνεται από την οικογένεια της Τρις και τον πατέρα του Φόνι μέχρι την ψιλικατζού της γειτονιάς και τον λευκό δικηγόρο). Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει επιτυχημένα, με μια χορογραφημένη σκηνοθεσία, το συνδυασμό ιστορικής ακρίβειας, παραμυθένιας ατμόσφαιρας και συγκινητικής εικαστικής αρτιότητας της προηγούμενης ταινίας του, κερδίζοντας μια Χρυσή Σφαίρα (β΄ γυναικείου ρόλου για τη Ρετζίνα Κινγκ) και τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες (επιπλέον σεναρίου και μουσικής).

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει

If Beale Street Could Talk
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 119 '
  • Μπάρι Τζένκινς

Η Τις και ο Φόνι είναι δύο ερωτευμένοι νεαροί Αφροαμερικανοί στο Χάρλεμ της δεκαετίας του ’70. Όταν ο τελευταίος φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, η έγκυος Τις αγωνίζεται μαζί με την οικογένειά της να αποδείξει την αθωότητά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στο νεότερο θερινό σινεμά της Αθήνας, για προβολές κάτω από τον πλάτανο

Μια κυψέλη πολιτισμού που δε σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει μια όμορφη αυλή σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/07/2025

Τι νέο θα δούμε αυτό το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας σε open air και μη κινηματογράφους καθώς και ό,τι άλλο παίζει στις αίθουσες.

Το Stellar Gastro Cinema επιστρέφει ανανεωμένο και Almodóvarικά

Η επιστροφή του θερινού γαστρο-κινηματογραφικού κόνσεπτ γίνεται με την πολυβραβευμένη ταινία "Όλα για τη Μητέρα μου".

Η Νοεμί Μερλάν βγαίνει "στο μπαλκόνι" για τα γυναικεία δικαιώματα

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στις "Μπαλκονάτες", μια εκκεντρική και ανατρεπτική μαύρη κωμωδία πάνω στο αντρικό βλέμμα και τη σύγχρονη γυναικεία εικόνα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (10-16/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 ταινίες που μυρίζουν καλοκαίρι

Οι ταινίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις μέρες που η Αθήνα θα "βράζει".

To "The birthday party" με τον Γουίλεμ Νταφόε θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Λοκάρνο

Από τον σκηνοθέτη του "Παράθυρο στη Θάλασσα", Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ, η νέα παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα κι έχει ελληνική παρουσία σε σενάριο και καστ κάνει ποδαρικό στο φεστιβάλ της Ελβετίας.