Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

2

Πολλά εφέ για το sci-fi (σχεδόν) τίποτα, σε μια σκηνογραφικά ευφάνταστη αλλά υπερφορτωμένη, αφελώς μονοδιάστατη και φασαριόζικη κυβερνοπάνκ περιπέτεια βασισμένη σε γιαπωνέζικο manga, διασκευασμένη σεναριακά από τον (και παραγωγό) Τζέιμς Κάμερον.

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

Σχέδιο που περίμενε υπομονετικά τον Τζέιμς Κάμερον να τακτοποιήσει τις προτεραιότητές του, η κινηματογραφική μεταφορά του γιαπωνέζικου manga «Gunnm», γνωστού και ως «Battle Angel Alita», του Γιουκίτο Κισίρο παρέμενε σε διαρκή εκκρεμότητα από το 2003. Όταν τελικά ο δημιουργός του «Avatar» αποφάσισε να ασχοληθεί με τα σίκουέλ του, το γραμμένο από τον ίδιο και τη Λαέτα Καλογρίδις («Το Νησί των Καταραμένων», «Αλέξανδρος») σενάριο παραδόθηκε στα χέρια του comics fan Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ («Από το Σούρουπο ως την Αυγή», «Spy Kids», «Αμαρτωλή Πόλη») και υπό τη στενή εποπτεία του παραγωγού Κάμερον πήρε επιτέλους το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη.

Σε έναν μελλοντικό, κατεστραμμένο κόσμο οι «παρακατιανοί» επιζήσαντες επιβιώνουν στην Άιρον Σίτι, μια εξαθλιωμένη μεγαλούπολη στη σκιά της εναέριας πόλης Ζάλουμ, κατοικίας των προνομιούχων. Ένας επιστήμονας περιμαζεύει από τα σκουπίδια, τα οποία πέφτουν από την τελευταία στο έδαφος, ένα ανδροειδές και το επαναφέρει σε λειτουργία. «Ξυπνώντας», η Αλίτα (μια ψηφιακά μεταμορφωμένη Ρόζα Σάλαζαρ σε δυναμική ερμηνεία) δεν θυμάται τίποτε από την προηγούμενη ζωή της, αρχίζει όμως σταδιακά να αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι γεμάτη επικίνδυνα μυστικά. Κι ενώ σκέφτεται τρόπους για να ανεβεί στη Ζάλουμ ώστε να βρει απαντήσεις, το παρελθόν της γίνεται στόχος μεγάλων, διεφθαρμένων συμφερόντων.

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης - εικόνα 1

Από τον Πινόκιο στον Φρανκενστάιν και μέσα από μια σειρά αναφορών στην λογοτεχνική και την κινηματογραφική επιστημονική φαντασία, η «Αλίτα» είναι μια κοινότοπη ιστορία ενηλικίωσης περιτριγυρισμένη από την εντυπωσιακή εικονογραφία ενός μετα-αποκαλυπτικού κόσμου. Σκηνογραφικά ευφάνταστη (το ατού όλων των ταινιών του Τζέιμς Κάμερον), η κυβερνοπάνκ περιπέτεια του χαβαλετζή Ροντρίγκεζ αναπτύσσεται πάνω σε προβλέψιμα μοτίβα, αφελώς μονοδιάστατη και υπερφορτωμένη με εφέ αλλά κι εντελώς «χάρτινους» χαρακτήρες. Διάφανο και προσχηματικό είναι άλλωστε και το όλο διακύβευμα της μπουρδουκλωμένης πλοκής, η οποία προχωρά με επεισοδιακές, χαλαρά συνδεδεμένες μεταξύ τους σεκάνς χορογραφημένης δράσης, που καταλήγουν σε ένα εκκρεμές φινάλε-υποσχόμενη αρχή μιας σειράς από σίκουελ.

Καναδάς, ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

Alita: Battle Angel
2
  • Περιπέτεια
  • 2019
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ

Σε έναν μελλοντικό, κατεστραμμένο κόσμο ένας επιστήμονας περιμαζεύει από τα σκουπίδια ένα ανδροειδές και το επαναφέρει σε λειτουργία. «Ξυπνώντας», η Αλίτα δεν θυμάται τίποτε από το παρελθόν της, τα μυστικά του οποίου θα γίνουν στόχος μεγάλων, διεφθαρμένων συμφερόντων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.