Μήπως γινόμαστε μια film friendly χώρα;

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση για το Film Office της Περιφέρειας Αττικής που επιτέλους αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Μήπως γινόμαστε μια film friendly χώρα;

Το πρωινό της Τρίτης 29/1 η Αίθουσα Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου με τον περίτεχνο νεοκλασικό διάκοσμο είχε γεμίσει με δημοσιογράφους. Η Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) παρουσίασαν την πορεία δημιουργίας του Film Office της Περιφέρειας Αττικής, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη στέγαση – έχει βρεθεί ο χώρος.

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μίλησε με θέρμη για την πρωτοβουλία αφού το «Film Office ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και σήμερα, χάρη στη συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, ο στόχος μας αρχίζει να υλοποιείται». Και στη χώρα που ζούμε το μόνο που μπορούμε να πούμε (έχοντας ο καθένας προσωπική πείρα σε ό,τι έχει να κάνει με το βραχνά της γραφειοκρατίας) είναι «κάλιο αργά παρά ποτέ».

Ας αρχίσουμε, όμως, από τα βασικά. Τι είναι το Film Office; Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης, «είναι ένα one stop shop γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν μια ταινία». Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, θέλει να γυρίσει ένα φιλμ ή τηλεοπτική σειρά μπορεί να απευθυνθεί σε αυτό το γραφείο, το οποίο θα τον διευκολύνει να εξασφαλίσει από το κατάλληλο location μέχρι τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Καθεμία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας θα πρέπει να έχει το δικό της Film Office.

Όσοι βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξαν με θέρμη τη δημιουργία του Film Office Αττικής και μίλησαν για τα πολλά και διάφορα κέρδη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ας μην το καθυστερούμε λοιπόν... Ας γίνουμε μια film friendly χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Πώς και πόσο διευκολύνει αυτό τις πολύτιμες για τη χώρα μας κινηματογραφικές επενδύσεις; Η απάντηση είναι πάρα πολύ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις κινηματογραφικά αναπτυγμένες χώρες τέτοιου είδους γραφεία λειτουργούν από τη δεκαετία του ’70. Μάλιστα, τώρα που η Ελλάδα θέσπισε ισχυρά επενδυτικά κίνητρα σε σχέση με τις οπτικοακουστικές παραγωγές, η συμβολή των Film Offices είναι ακόμη καθοριστικότερη.

«Έχοντας ήδη τα κίνητρα του Cash Rebate (επιστροφή δαπανών) και το Tax Credit (φοροαπαλλαγή έως 30%), δυο σημαντικά επενδυτικά εργαλεία, βρισκόμαστε πλέον στην διαδικασία της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών μέσα στο 2019, για να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες παραγωγές», συμπλήρωσε ο κ. Κουάνης.

Μήπως γινόμαστε μια film friendly χώρα; - εικόνα 1

Και όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τη συνεργασία όλων των φορέων που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση και μίλησαν για τα οφέλη μιας τέτοιας προοπτικής. Από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Αττικής για τον Τουρισμό Ελένη Δημοπούλου και τη διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου μέχρι τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) Πάνο Παπαχατζή, άπαντες υποστήριξαν με θέρμη το εγχείρημα και μίλησαν για τα πολλά και διάφορα κέρδη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ας μην το καθυστερούμε λοιπόν… Ας γίνουμε μια film friendly χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.