Ο σκηνοθέτης του «Κάτω Από το Δέντρο» μας εξηγεί γιατί τα ισλανδικά δέντρα προκαλούν απαγωγές κατοικίδιων

Ο Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον απάντησε στις ερωτήσεις μας για τη νέα του ταινία και ομολογουμένως μας άφησε έκπληκτους…

Ο σκηνοθέτης του «Κάτω Από το Δέντρο» μας εξηγεί γιατί τα ισλανδικά δέντρα προκαλούν απαγωγές κατοικίδιων

Ο Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον υπογράφει τη μαύρη σκανδιναβική κωμωδία «Κάτω Από το Δέντρο», στην οποία ξεσπά «πόλεμος» μέχρι τέλους ανάμεσα σε δύο γειτονικά ζευγάρια, όταν το ένα αρνείται πεισματικά να κόψει τα κλαδιά ενός δέντρου που ρίχνει τη σκιά του στην αυλή των διπλανών…

Ο σκηνοθέτης του «Κάτω Από το Δέντρο» μας εξηγεί γιατί τα ισλανδικά δέντρα προκαλούν απαγωγές κατοικίδιων - εικόνα 1

Ελπίζω να μην εμπνευστήκατε την υπόθεση της ταινίας από κάτι που συνέβη σε εσάς…
Ευτυχώς όχι! Πιστεύω πως είμαι καλός γείτονας, μάλιστα έχω υπάρξει τυχερός ως τώρα και δεν έχω ζήσει με δυσάρεστους γείτονες ο ίδιος. Παρόλα αυτά, η έμπνευση της ταινίας προέκυψε από πραγματικές ιστορίες. Στην Ισλανδία οι συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων για δέντρα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που τα πράγματα φτάνουν στα άκρα, γίνονται πολύ βίαια ή ακόμα απάγονται κατοικίδια ζώα.
Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι εξαιτίας της σπανιότητας των μεγάλων όμορφων δέντρων στην Ισλανδία, υπάρχουν αρκετοί που συνδέονται συναισθηματικά με αυτά. Στον αντίποδα υπάρχουν εκείνοι που τους εκνευρίζουν τα δέντρα, γιατί τους κόβουν την ελάχιστη ηλιοφάνεια που υπάρχει το καλοκαίρι. Για αυτούς τους λόγους αμφότεροι είναι ικανοί να φτάσουν στα άκρα.

Ο σκηνοθέτης του «Κάτω Από το Δέντρο» μας εξηγεί γιατί τα ισλανδικά δέντρα προκαλούν απαγωγές κατοικίδιων - εικόνα 2

Οι χαρακτήρες σας κινητοποιούνται από το παράλογο το οποίο τους οδηγεί στη βίαιη κορύφωση του τέλους. Πώς μπορούν τα πράγματα να φτάσουν τόσο εύκολα σε αυτό το σημείο;
Δυστυχώς φοβάμαι ότι ήταν ανέκαθεν πάρα πολύ εύκολο. Αν κοιτάξεις στην ιστορία για παράδειγμα θα δεις πως πάντα οι πόλεμοι ήταν μια οικογενειακή υπόθεση. Και συνήθως αυτοί ξεσπούν από ασήμαντες αφορμές. Οπότε το βίαιο τέλος της ταινίας ένιωθα πως έπρεπε να γυριστεί έτσι για να είναι σαφής αυτή η διάσταση της ιστορίας.

Τα τελευταία χρόνια η μαύρη κωμωδία ευδοκιμεί στις σκανδιναβικές χώρες. Υπάρχουν σκηνοθέτες ή ταινίες με τις οποίες νιώθετε μια ταύτιση;
Και ναι και όχι. Με πολλούς σκηνοθέτες υπάρχουν κοινά στοιχεία λόγω των παρόμοιων συνθηκών στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε, για αυτό και επηρεαζόμαστε κάπως με τον ίδιο τρόπο. Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω το είδος του χιούμορ που αναπτύσσεται τότε, θα το έλεγα σκοτεινό και «στεγνό».

Δείτε αποκλειστικά στο «α» μια σκηνή της ταινίας:

Πιστεύετε πως έχουμε χάσει την ικανότητα να κατανοούμε ο ένας τον άλλο;
Όχι, όμως έχουμε ως ένα βαθμό χάσει την ποιότητα της επικοινωνίας και της ανοχής που είχαμε παλιότερα, απώλεια που προκαλεί πολλά προβλήματα. Πιστεύω ακράδαντα πως όλα τα ζητήματα των ηρώων στην ταινία θα μπορούσαν να επιλυθούν εάν απλώς αποφάσιζαν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να τα συζητήσουν. Η συνύπαρξη σε ένα σπίτι ή σε μια κοινότητα απαιτεί πάντα ορισμένους συμβιβασμού. Όταν αρνείσαι να το αντιληφθείς αυτό, τότε αρχίζουν οι εντάσεις.

Πόσο ακριβής στην αναπαράσταση των Ισλανδών είναι η ταινία;
Σε αρκετά μεγάλο βαθμό, όμως επικεντρώθηκα στο να αφηγηθώ μια καθολική ιστορία η οποία θα μπορούσε να έχει συμβεί παντού. Όλοι έχουμε ζούμε με γείτονες, και σχεδόν όλοι έχουν και μια ιδιαίτερη ιστορία να αφηγηθούν. Αυτό πιστεύω είναι που κάνει το κοινό να ταυτιστεί με την ταινία.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάτω Από το Δέντρο

Undir Trenu / Under the Tree
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 89 '
  • Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον

O Άτλι, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, τσακώνεται με τη σύζυγό του και αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του. Εκεί θα εμπλακεί στη διαμάχη που έχουν οι γονείς του με τους γείτονές τους για τη σκιά ενός μεγάλου δέντρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
11/08/2022

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.

Παγκόσμια πρεμιέρα του "The Kingdom" χωρίς τον Λαρς φον Τρίερ;

Ο Δανός σκηνοθέτης που έχει συνδέσει συνειδητά το όνομά του με ταινίες που προβοκάρουν, διαγνώστηκε με νόσο Πάρκινσον, είδηση που φουντώνει τα σενάρια πιθανής απουσίας του από την παγκόσμια πρεμιέρα του "The Kingdom" τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Βενετίας.

"Triangle of Sadness": To trailer της απολαυστικής κωμωδίας του Ρούμπεν Εστλουντ

Μια πρώτη ιδέα για τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία το "Τρίγωνο της Θλίψης" του Σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Εστλουντ, μάς δίνει το επίσημο trailer λίγο πριν εμφανιστεί στις μαρκίζες τον Οκτώβριο.