Η κινηματογραφική εξέλιξη του Γουίλεμ Νταφόε

Εντοπίζουμε τις ταινίες που σημάδεψαν την πλούσια καριέρα του πολύπειρου ηθοποιού, καθώς τώρα στην «Πύλη της Αιωνιότητας» μεταμορφώνεται στον ιδιοφυή ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Η κινηματογραφική εξέλιξη του Γουίλεμ Νταφόε

Εντοπίζουμε τις ταινίες που σημάδεψαν την πλούσια καριέρα του πολύπειρου ηθοποιού, ο οποίος δεν σταματά να θέτει προκλήσεις τον εαυτό του, καθώς τώρα στην «Πύλη της Αιωνιότητας» μεταμορφώνεται στον ιδιοφυή ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ.

«Ο Τελευταίος Πειρασμός» (1988, Μάρτιν Σκορσέζε)

Η κινηματογραφική εξέλιξη του Γουίλεμ Νταφόε - εικόνα 1

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη εκτόξευσε τη δημοφιλία του Νταφόε, ο οποίος διέπρεψε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιησού. Βέβαια δεν απέφυγε την κριτική για τη «βλάσφημη» αντισυμβατική απεικόνιση του Θεανθρώπου, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να βάλει φρένο στην ανοδική πορεία της καριέρας του. Η πρώτη αντίδραση πάντως του Νταφόε όταν του προτάθηκε ο ρόλος ήταν: «Μα τι τρελή ιδέα!»

«Ατίθαση Καρδιά» (1990, Ντέιβιντ Λιντς)

Η κινηματογραφική εξέλιξη του Γουίλεμ Νταφόε - εικόνα 2

Εξαιτίας των άγριων χαρακτηριστικών του προσώπου του, ο Νταφόε λάμβανε συνέχεια προτάσεις για ρόλους κακών, τους οποίους αρνιόταν κατηγορηματικά. Ευτυχώς έκανε μια εξαίρεση γι’ αυτόν του «ψυχάκια» Μπόμπι Περού στη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία του Λιντς, ενός χαρακτήρα που μπορεί να μην ήταν ανάμεσα στους βασικούς, αλλά ξεπέρασε τη φήμη της ταινίας και απέκτησε διαστάσεις cult φαινομένου.

«Αντίχριστος» (2009, Λαρς φον Τρίερ)

Η κινηματογραφική εξέλιξη του Γουίλεμ Νταφόε - εικόνα 3

Η πιο εφιαλτική και ταυτόχρονα τολμηρή ερμηνεία του Νταφόε μέχρι σήμερα έρχεται με το αμφιλεγόμενο και σεξουαλικά φορτισμένο φιλμ που γέννησε το πολύπλοκο μυαλό του Δανού auteur. Μαζί με τη συμπρωταγωνίστριά του Σαρλότ Γκενσμπούρ εκτέλεσαν μερικές έντονα γραφικές σκηνές, τις οποίες ο Νταφόε υπερασπίζεται ως σήμερα παρά τον ντόρο που προκάλεσαν όταν κυκλοφόρησε η ταινία.

«The Florida Project» (2017, Σον Μπέικερ)

Η κινηματογραφική εξέλιξη του Γουίλεμ Νταφόε - εικόνα 4

Το εύρος ενός ηθοποιού δεν αποδεικνύεται μόνο από τους μεταμορφωτικούς του ρόλους ή όσα τολμά να κάνει στο γύρισμα, αλλά και όταν ενσαρκώνει φαινομενικά απλούς χαρακτήρες. Αυτό ακριβώς πέτυχε υποδειγματικά εδώ ο Νταφόε, ο οποίος είδε έτσι το όνομά του για τρίτη φορά ανάμεσα στις υποψηφιότητες των Όσκαρ α' αντρικού ρόλου.

«Στην Πύλη της Αιωνιότητας» (2018, Τζούλιαν Σνάμπελ)

Η κινηματογραφική εξέλιξη του Γουίλεμ Νταφόε - εικόνα 5

Ο ιδιοσυγκρασιακός χαρακτήρας του ιμπρεσιονιστή Βίνσεντ βαν Γκογκ παίρνει σάρκα και οστά στην υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας ερμηνεία του Νταφόε, ο οποίος αποδίδει αποστομωτικά το ζωγράφο την περίοδο που φιλοτέχνησε τα διασημότερα αριστουργήματά του.

BIO

Ο Γουίλεμ Νταφόε γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1955 και ξεκίνησε την καριέρα του στην υποκριτική ανεβαίνοντας στο θεατρικό σανίδι. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε με ένα μικρό ρόλο στην «Πύλη της Δύσης» (1980, Μάικλ Σιμίνο), ενώ λίγο αργότερα απέσπασε την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα χάρη στο «Πλατούν» (1986, Όλιβερ Στόουν).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.