Η Άγρια Αχλαδιά

3

Αν και φλερτάρει με τη μανιέρα, ο Τσεϊλάν καταφέρνει να διατηρήσει την τσεχοφική κομψότητα και τη σκηνοθετική διεισδυτικότητά του, σε ένα περίτεχνα στημένο δράμα με επίκαιρες όσο και διαχρονικές ανησυχίες.

Η Άγρια Αχλαδιά

Αναζητώντας ακόμη μία φορά τις κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτικές συνιστώσες που συγκροτούν τη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα, ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν («Κάποτε στην Ανατολία», «Χειμερία Νάρκη») ξεκινά ένα καινούργιο τρίωρο κινηματογραφικό οδοιπορικό στην επαρχία της αχανούς γειτονικής μας χώρας. Οδηγός του ο νεαρός Σινάν, ο οποίος μετά τις σπουδές του επιστρέφει απρόθυμα στο χωριό του κοντά στο Τσανάκαλε των Δαρδανελίων.

Περιπλανώμενος στο μικρόκοσμό του, ανυπομονεί να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο και προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του. Θέλει επιτακτικά να δραπετεύσει από το ασφυκτικό αυτό περιβάλλον, ενώ νιώθει όλο και μεγαλύτερη αντιπάθεια για τον πατέρα του, έναν καθηγητή με χρέη από τον εθισμό του στον τζόγο.

Η Άγρια Αχλαδιά - εικόνα 1

Από τη μία ο Σινάν και η ιδεαλιστική επιθυμία του να αλλάξει τον κόσμο και από την άλλη ο πατέρας του, ένας άνθρωπος αποτραβηγμένος από αυτόν, παγιδευμένος από το φόβο του να απαρνηθεί ό,τι δεν του είναι οικείο. Στη μέση μια χώρα, η σύγχρονη Τουρκία, εγκλωβισμένη ανάμεσα στο αύριο και το χθες, τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της. Μέσα από την περιπλάνηση του Σινάν στην επαρχία αναδεικνύεται γλαφυρά ολόκληρη η ανθρωπογεωγραφία και η εξάρτησή της από τις πολιτικές αγκυλώσεις, τις ταξικές διαφορές και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αν και φλερτάρει με την εικαστική και αφηγηματική μανιέρα, ο Τσεϊλάν καταφέρνει να διατηρήσει κι εδώ την τσεχοφική κομψότητα και τη σκηνοθετική διεισδυτικότητά του. Εκφράζει επίκαιρες όσο και διαχρονικές ανησυχίες, όπως η ηθική και κοινωνική ευθύνη του καλλιτέχνη ή η σχέση παράδοσης κι εκσυγχρονισμού, δεμένη με ένα περίτεχνα στημένο, επώδυνο και αλληγορικό δράμα ενηλικίωσης.

Τουρκία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 188΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Άγρια Αχλαδιά

Ahlat Agaci / The Wild Pear Tree
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 188 '
  • Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ο νεαρός Σινάν επιστρέφει μετά τις σπουδές στο χωριό όπου μεγάλωσε. Ανυπόμονος να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, προσπαθεί ταυτόχρονα να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.