Η Ιστορία Μιας Πρεμιέρας

3

Αν και χωρίς ιδιαίτερη δραματική ένταση, το ντοκιμαντέρ των Ντεμεζιέρ και Τεριέ αποτυπώνει εύστοχα τον πυρετό της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ποιητική διάσταση του μοντέρνου χορού.

Η Ιστορία Μιας Πρεμιέρας

Υστερα από εικοσαετή καριέρα στις ΗΠΑ ως χορευτής και χορογράφος, από το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης μέχρι το American Ballet Theatre και τη Metropolitan Opera, ο Μπενζαμάν Μιλπιέ επέστρεψε στην πατρίδα του τον Οκτώβριο του 2014 για να αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Αυτή τον ανέδειξε και διαμόρφωσε τον κλασικό χορό έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ενώ παρέμεινε το διασημότερο σύνολο μπαλέτου στον κόσμο.

Γνωστός από τις χορογραφίες του στον «Μαύρο Κύκνο», του οποίου την πρωταγωνίστρια –Νάταλι Πόρτμαν– μάλιστα παντρεύτηκε, ο Μιλπιέ ξεκίνησε με ανανεωτικό πνεύμα την παρισινή θητεία του κι επέλεξε ως πρώτο προσωπικό project ένα μπαλέτο πάνω σε μουσική του Αμερικανού μοντερνιστή Νίκο Μάλι, με πρωταγωνιστές όχι τους καθιερωμένους σολίστες της όπερας, αλλά 16 νέους χορευτές.

Η Ιστορία Μιας Πρεμιέρας - εικόνα 1

Οι τηλεοπτικοί ντοκιμαντερίστες Ντεμεζιέρ και Τεριέ ακολουθούν τον Μιλπιέ από την πρώτη ημέρα του σχεδίου «Clear, loud, bright, forward», σε μια εκ των έσω καταγραφή της πλήρους δημιουργίας μιας χορογραφίας υψηλών απαιτήσεων. Ιδανικός πρωταγωνιστής, ο αεικίνητος Γάλλος σταρ αποδεικνύεται εξίσου εκφραστικός στα λόγια, στις σιωπές και στη δημιουργική καθημερινότητά του (δεν υπάρχουν καθόλου πλάνα από την ιδιωτική του ζωή, εκτός μπαλέτου). Η ευέλικτη κάμερα και το έξυπνο μοντάζ αποτυπώνουν την πολύβουη ζάλη που κυριαρχεί στο δαιδαλώδες εσωτερικό του Παλέ Γκαρνιέ και σε έναν καλλιτεχνικό οργανισμό τέτοιου βεληνεκούς δίνουν το λόγο στους νεαρούς, φιλόδοξους χορευτές και το επιτελείο που πλαισιώνει τον Μιλπιέ, ενώ με… διακριτικό τρόπο αναδεικνύουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει ένας δημιουργός με τολμηρό, ανανεωτικό πνεύμα.

Αν και χωρίς ιδιαίτερη δραματική ένταση και με συχνές επαναλήψεις, η αφήγηση είναι σφριγηλή, το θέαμα αποκτά κατά στιγμές ποιητικές διαστάσεις και η (καλλιτεχνική) προσωπικότητα του Μιλπιέ σκιαγραφείται με συναρπαστική ακρίβεια. Το σημαντικότερο όμως είναι πως μέσα από αυτή φανερώνονται γλαφυρά και συγκινητικά η απαράμιλλη γοητεία, οι πολυδιάστατες δυνατότητες, το θεματικό εύρος και οι στιλιστικές προκλήσεις του σύγχρονου χορού.

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιστορία Μιας Πρεμιέρας

Relève: Histoire d' Une Création
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 110 '
  • Τιερί Ντεμεζιέρ

Τον Οκτώβριο του 2014 ο Μπενζαμάν Μιλπιέ, ο οποίος είχε χορογραφήσει τον «Μαύρο Κύκνο», αναλαμβάνει διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού κι ετοιμάζει το πρώτο του project.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.