Αφιέρωμα στο αντιφασιστικό σινεμά στο Studio

Παλιά και σύγχρονα κινηματογραφικά αριστουργήματα στο ιστορικό σινεμά, με ελεύθερη είσοδο.

Αφιέρωμα στο αντιφασιστικό σινεμά στο Studio

Ένα αφιέρωμα με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό μέσω του κινηματογράφου φιλοξενεί ο κινηματογράφος Studio από τις 10-16/12 με ελεύθερη είσοδο στις προβολές.

Συγκεκριμένα θα παρακολουθήσουμε 7 ελληνικές και ξένες ταινίες παλαιότερης και νεότερης παραγωγής, οι οποίες αποδομούν με ανατριχιαστική ακρίβεια την επικινδυνότητα του φασισμού και του ρατσισμού, ιδέες που βρίσκουν ξανά χώρο στο δημόσιο λόγο.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι ταινίες «Ουρανός» (1962) του Τάκη Κανελλόπουλου και «Μπλόκο» (1965) του Άδωνι Κύρου, «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» (1945) του Ρομπέρτο Ροσελίνι και το πρόσφατο αριστουργηματικό ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες «Ο Γιος του Σαούλ» (2015), το οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Σημειώστε πως η προβολή του «Ουρανού» θα γίνει στο πλαίσιο ημερίδας στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα).

Αφιέρωμα στο αντιφασιστικό σινεμά στο Studio - εικόνα 1
«Η Προδοσία»

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις ταινίες και τις ώρες προβολής:

Τα Παιδιά της Ρώμης, Ανοχύρωτης Πόλης (Λάουρα Μουσκαρντίν, 2005) – 10/12, 18.30

Εξήντα χρόνια μετά τα γυρίσματα της αριστουργηματικής ταινίας του Ρομπέρτο Ροσελίνι «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη», επιστρέφουμε στα μέρη που γυρίστηκε η ταινία και ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και τις αναμνήσεις, με οδηγό τον Βίτο Ανικιάρικο, που υποδυόταν στην ταινία τον γιο της Άννα Μανιάνι.

Με τη Λάμψη στα Μάτια (Πάνος Γλυκοφρύδης, 1966) – 11/12, 20.30

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι κατακτητές σκοπεύουν να εκτελέσουν τριάντα άντρες για αντίποινα στο φόνο ενός στρατιώτη από τους αντάρτες. Ανάμεσα στους μελλοθάνατους βρίσκονται και τρία αδέλφια. Οι χωριανοί ζητούν από τον Γερμανό αξιωματικό να χαρίσει τη ζωή σε ένα από τα τρία αδέλφια και εκείνος δέχεται, εφόσον ο πατέρας τους επιλέξει αυτόν που θα επιζήσει.

Η Σιωπή της Θάλασσας (Ζαν-Πιερ Μελβίλ, 1949) – 12/12, 20.30

Ο Ζαν-Πιερ Μελβίλ μεταφέρει την ομώνυμη νουβέλα του Βερκόρ: κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα μικρό χωριό στα βουνά των κατεχόμενων γαλλικών Άλπεων, ένας ηλικιωμένος ζει μόνος με την ανιψιά του. Η Κομαντατούρ στέλνει έναν γερμανό αξιωματικό να μείνει στο σπίτι τους. Ευγενικός και διαποτισμένος από τη γαλλική κουλτούρα, επισκέπτεται σχεδόν κάθε βράδυ τους οικοδεσπότες, οι οποίοι όμως στέκονται αποφασιστικά βουβοί. Σιγά-σιγά γεννιέται ένα σιωπηλό πάθος ανάμεσα στην ανιψιά και τον αξιωματικό…

Η Προδοσία (Κώστας Μανουσάκης, 1964) – 13/12, 20.30

Ένας Γερμανός αξιωματικός μένει στο σπίτι ενός Έλληνα καθηγητή και ερωτεύεται την ανιψιά του, η οποία στην πραγματικότητα είναι Εβραία που βρήκε καταφύγιο στο σπίτι του. Το ζευγάρι είναι έτοιμο να παντρευτεί, όταν ο Γερμανός μαθαίνει την καταγωγή της κοπέλας και την παραδίδει στην Γκεστάπο, ενώ ζητάει να μετατεθεί στο ανατολικό μέτωπο. Μετά την κατάρρευση του μετώπου, επιστρέφει στο Βερολίνο όπου μαθαίνει την τύχη των εβραίων αιχμαλώτων. Διαπιστώνοντας ότι η κοπέλα είναι νεκρή, βάζει τέλος και στη δική του ζωή.

Αφιέρωμα στο αντιφασιστικό σινεμά στο Studio - εικόνα 2
«Με τη Λάμψη στα Μάτια»

Το Μπλόκο (Άδωνις Κύρου, 1965) – 14/12, 20.30

Μια ταινία για την Εθνική Αντίσταση, που παρουσιάζει το θέμα-ταμπού των κουκουλοφόρων συνεργατών των Ναζί. Η υπόθεση της ταινίας, που εξιστορεί με δύναμη τα αληθινά γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και των γύρω περιοχών, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, όταν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1944, οι αρχές κατοχής κάνανε τις τελευταίες προσπάθειες να ελέγξουν τις γειτονιές της Αθήνας και αυτές αντιστάθηκαν με ό,τι διέθεταν.

Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη (Ρομπέρτο Ροσελίνι, 1945) – 15/12, 20.30

Ρώμη 1944. Η πόλη είναι υπό γερμανική κατοχή και οι πολίτες της βιώνουν τη βάρβαρη συμπεριφορά των Γερμανών. Οι κατακτητές αναζητούν τον Τζόρτζιο Μανφρέντι, με την υποψία ότι είναι μέλος μιας ομάδας της Αντίστασης. Εκείνος ζητά βοήθεια από τον φίλο του Φραντσέσκο, που πρόκειται να παντρευτεί τη χήρα Πίνα. Η Πίνα κι ο ιερέας Δον Πιέτρο Πελεγκρίνι προσπαθούν να βοηθήσουν τον Τζόρτζιο να φύγει από την πόλη το συντομότερο δυνατόν με νέα ταυτότητα. Κάποιος, όμως, από το περιβάλλον του Τζόρτζιο δίνει πληροφορίες στους Γερμανούς βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων.

Ο Γιος του Σαούλ (Λάζλο Νέμες, 2015) – 16/12, 20.30

Αουσβιτς, Στρατόπεδο Αιχμαλώτων 1944. Ο κρατούμενος Σαούλ Όσλαντερ είναι εξαναγκασμένος να θάβει τα σώματα των συνανθρώπων του σε ένα από τα κρεματόρια. Μέχρι που κάποια στιγμή, έρχεται η ώρα να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, που πιστεύει ότι είναι ο γιος του.

Ο Ουρανός (Τάκης Κανελλόπουλος, 1962) – 17/12, 11.00, Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας και Ενημέρωσης

Μία ταινία που βασίστηκε σε διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο του ’40 και καταγράφει –όχι τον πόλεμο- αλλά τον άνθρωπο μέσα στον πόλεμο και τα τραύματα που τον ακολουθούν. Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο της ημερίδας «Μια προσέγγιση στον αντιναζιστικό-αντιφασιστικό κινηματογράφο», η οποία θα διαρκέσει 10.00-15.00. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους πανεπιστημιακούς Γιώργο Ανδρίτσο και Λιζιάννα Δελβερούδη, και τον κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φένεκ Μικελίδη. Σσυντονίζει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

Περισσότερες πληροφορίες

Studio new star art cinema

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.