Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ

Ο μυθικός χαρακτήρας του δίκαιου ληστή επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη σε μια περιπετειώδη κινηματογραφική μεταφορά η οποία περιλαμβάνει καταιγιστικές σκηνές δράσης, σκληρές μάχες σώμα με σώμα και κοφτερές ατάκες.

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ

Ο μυθικός χαρακτήρας του δίκαιου ληστή επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη από τον τηλεοπτικά έμπειρο Ότο Μπάθερστ («Peaky blinders», «Black mirror»), σε μια περιπετειώδη κινηματογραφική μεταφορά η οποία περιλαμβάνει καταιγιστικές σκηνές δράσης, σκληρές μάχες σώμα με σώμα και κοφτερές ατάκες.

Τα πρόσωπα-κλειδιά

Τάρον Έγκερτον

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ - εικόνα 1

Ο ανερχόμενος σταρ ενσαρκώνει τον Ρομπέν των Δασών ως ληστή αλλά και τιμωρό, επιθυμώντας με αυτόν τον ρόλο να καθιερωθεί ως ο νέος Βρετανός action hero.

Μπεν Μέντελσον

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ - εικόνα 2

Ο βετεράνος ηθοποιός με το διαπεραστικό βλέμμα υποδύεται τον μισητό εχθρό του Ρομπέν, τον μοχθηρό σερίφη του Νότιγχαμ, ο οποίος έχει ακόρεστη δίψα για πλούτο κι εξουσία.

Ιβ Χιούσον

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ - εικόνα 3

Στο ρόλο της δυναμικής Λαίδης Μάριον, της γυναίκας που ερωτεύεται ο Ρομπέν, η ηρωίδα καλείται να παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για να προστατέψει τον εαυτό της.

Κλασικοί Ρομπέν

Έρολ Φλιν («The Adventures of Robin Hood», 1938)

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ - εικόνα 4

Η διασημότερη και καλύτερη αναπαράσταση του Ρομπέν των Δασών έρχεται από τον σπουδαίο ηθοποιό στην ταινία των Μάικλ Κέρτιζ και Γουίλιαμ Κίγκλι. Ο Φλιν απέδωσε στην εντέλεια την αγαθή φύση του παρανόμου με το πράσινο κολάν, σε μια εντυπωσιακή από κάθε άποψη παραγωγή, που απέσπασε 3 Όσκαρ (μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, πρωτότυπης μουσικής).

Κέβιν Κόστνερ («Ο Ρομπέν των Δασών», 1991)

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ - εικόνα 5

Μπορεί ο Κόστνερ να μην ενθουσίασε με την ερμηνεία του, η ταινία όμως κέρδισε τη θέση της στην ποπ κουλτούρα. Έγινε η δεύτερη πιο επιτυχημένη ταινία της χρονιάς, ξεπερνώντας τα 390 εκατ. δολάρια, ενώ το τραγούδι του Μπράιαν Άνταμς για την ταινία «(Everything I do) I do it for you» κέρδισε Γκράμι κι έγινε διαχρονικό hit.

Ράσελ Κρόου («Ρομπέν των Δασών», 2010)

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ - εικόνα 6

Η πιο πρόσφατη εμφάνιση του Ρομπέν οφείλεται στον Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος θέλησε να επαναλάβει την επιτυχία του «Μονομάχου», με τον Αυστραλό ηθοποιό να αναλαμβάνει ακόμη έναν επικών διαστάσεων ρόλο. Ο Σκοτ δίνει έμφαση στις σκηνές δράσης, στις οποίες ο Κρόου επιδεικνύει τις ικανότητές του στην τοξοβολία, σε μια περιπέτεια εποχής με σαιξπηρικό αέρα.

...και οι αντισυμβατικοί Ρομπέν

Μεταξύ των δεκάδων κινηματογραφικών αναπαραστάσεών του, αυτές έγιναν από ένα πρωτόγνωρο πρίσμα, το οποίο δεν είχε πάντα σχέση με τον κλασικό μύθο του ευγενή τοξότη.

Ρομπέν των Δασών: Οι Ήρωες με τα Κολάν (1993)

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ - εικόνα 7

Ο μαέστρος της κωμωδίας Μελ Μπρουκς σκαρφίζεται μια ξεκαρδιστική παρωδία τόσο της κλασικής ταινίας με τον Έρολ Φλιν. Με τον Κάρι Έλβς στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Μπρουκς στήνει εξωφρενικά σκετς που περιλαμβάνουν από αναγεννησιακό ραπ, σκηνές μάχης με καράτε, και μια αξέχαστη τοποθέτηση προϊόντος στη... ζώνη αγνότητας της Λαίδης Μάριον.

Το Ρόδο και το Βέλος (1976)

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ - εικόνα 8

Μια εναλλακτική ανάγνωση του μύθου από τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λέστερ, στην οποία ο Σον Κόνερι και η Όντρεϊ Χέπμπορν υποδύονται τους Ρομπέν και Λαίδη Μάριον αντίστοιχα, σε προχωρημένη ηλικία. Οι ερμηνείες των δύο εξαιρετικών ηθοποιών κλέβουν την παράσταση στην ταινία, όπου ο Κόνερι καλείται να προστατέψει την Χέπμπορν από τις βουλές του Σερίφη του Νότινγκαμ.

Ρομπέν των Δασών (1973)

Ο μοντέρνος «Ρομπέν των Δασών» είναι εδώ - εικόνα 9

Αδίκως λίγοι θυμούνται την κινηματογραφική μεταφορά κινουμένων σχεδίων της Disney, η οποία σε σχέση με άλλα animation της εταιρίας δεν έχει αντέξει στο χρόνο. Εδώ ο Ρομπέν παίρνει τη μορφή μιας αλεπούς, η οποία καλείται να βρει έναν πονηρό τρόπο να σώσει το λαό από τους φόρους του βασιλιά, αλλά και να κάνει δική του τη Λαίδη Μάριον. Μια αστεία, αθώα και διασκεδαστική ταινία που αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρομπέν των Δασών

Robin Hood
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 116 '
  • Ότο Μπάθερστ

Επιστρέφοντας από τις Σταυροφορίες, ο νεαρός λόρδος του Λόξλεϊ βρίσκει τη γη του κατασχεμένη από τον σερίφη του Νότιγχαμ και την αγαπημένη του Μάριον στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα. Ένας παλιός γνωστός του από τον πόλεμο όμως προσφέρεται να τον βοηθήσει με έναν ανορθόδοξο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.