Meg: Ο Κυρίαρχος του Βυθού

2

Ακομπλεξάριστο b-movie που προσφέρει ακριβώς ό,τι υπόσχεται, δηλαδή μπόλικη διασκέδαση και ακατάπαυστη δράση, χωρίς όμως να αποφεύγει τα κλισέ του είδους και την παντελή έλλειψη πρωτοτυπίας.

Meg: Ο Κυρίαρχος του Βυθού

Ακομπλεξάριστο b-movie που προσφέρει ακριβώς ό,τι υπόσχεται, δηλαδή μπόλικη διασκέδαση και ακατάπαυστη δράση, χωρίς όμως να αποφεύγει τα κλισέ του είδους και την παντελή έλλειψη πρωτοτυπίας.

Meg: Ο Κυρίαρχος του Βυθού - εικόνα 1

Η ταινία «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» (1975) του Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν θεωρείται τυχαία ορόσημο στην ιστορία του σινεμά. Είναι το πρώτο blockbuster που έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. δολαρίων στο box office, ενώ και ο Σπίλμπεργκ σκηνοθέτησε με υποδειγματικό τρόπο αυτό το αγχώδες θρίλερ, γεννώντας έτσι μια νέα πηγή φόβου: τους καρχαρίες. Η αιφνίδια κι αιματηρή επίθεση ενός τεράστιου καρχαρία σε μια γεμάτη πλαζ δεν τρομοκρατεί μόνο εξαιτίας της βίας της αλλά και γιατί «παραβιάζει» ένα χώρο απόλυτης χαλάρωσης όπως η παραλία. Η αφήγηση του Σπίλμπεργκ όμως είναι εύστοχη και σε συμβολικό επίπεδο, καθώς απεικονίζει ταυτόχρονα και το κοινωνικό άγχος το οποίο κυριαρχούσε κατά την κυκλοφορία της ταινίας εξαιτίας του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.

Έκτοτε καμία ταινία με πρωταγωνιστές δολοφονικούς καρχαρίες δεν κατάφερε κάτι αντίστοιχο, με αξιοσημείωτες απόπειρες τα «Βαθιά Άγρια Θάλασσα» (Ρέι Χάρλιν, 1999), «Σε Ρηχά Νερά» (Ζομ Κολέ-Σερά, 2016) και, φυσικά, το εκτός συναγωνισμού καρχαριο-franchise τηλεταινιών που ξεκίνησε με το cult «Sharknado» (Άντονι Φεράντε­, 2013). Τώρα είναι η σειρά του Τζον Ταρτελτάουμπ («Στα Ίχνη του Χαμένου Θησαυρού») να γυρίσει το δικό του (υπο)θαλάσσιο θρίλερ, που βασίζεται στο βιβλίο «Μεγ» του Στιβ Άλτεν.

Meg: Ο Κυρίαρχος του Βυθού - εικόνα 2

Σε αυτό ο action hero Τζέισον Στέθαμ, το μοναδικό μεγάλο όνομα στην ταινία, ενσαρκώνει έναν υποβρύχιο διασώστη ο οποίος αποσύρεται από την ενεργό δράση ύστερα από μια επιχείρηση με καταστροφικά αποτελέσματα. Μερικά χρόνια μετά καλείται να φορέσει και πάλι τη στολή του δύτη, μια κι ένας υπερμεγέθης προϊστορικός καρχαρίας έχει παγιδεύσει το ερευνητικό βαθυσκάφος στο οποίο είναι κυβερνήτρια η πρώην γυναίκα του. Η ανάγκη του αμερικανικού κοινού για σύγχρονους ήρωες, με ή χωρίς μπέρτα, γίνεται εμφανής για ακόμη μία φορά φέτος αν λάβουμε υπόψη την επιτυχία που γνωρίζει η ταινία στις ΗΠΑ και είναι αντίστοιχη με αυτήν του καταστροφολογικού «Ουρανοξύστη» και του υπερηρωικού «Black Panther».

Ο Ταρτελτάουμπ, πάντως, δεν φιλοδοξεί να αφηγηθεί μια σοβαρή ιστορία με πολυσήμαντες ερμηνείες, αν και με μια προσεκτική ματιά μπορεί κάποιος να εντοπίσει μερικές ενδιαφέρουσες σεναριακές ιδέες. Όπως ο ύψους 21 μέτρων καρχαρίας, που αναδύεται από τα 11.000 μέτρα κι εμφανίζεται ως μια σχεδόν εξωγήινη ύπαρξη, εκπροσωπώντας κάτι απόκοσμο και καταστροφικό. Ή ο φόβος ενός αιφνίδιου θανάτου ως συνέπεια της μεταβαλλόμενης καθημερινότητας στην οποία ζούμε. Όλα αυτά –ευτυχώς– υπονοούνται στην ταινία, με τον Ταρτελτάουμπ να επικεντρώνεται στις διαδοχικές σεκάνς καταιγιστικής δράσης, γνωρίζοντας πως η ταινία του είναι ένα ακομπλεξάριστο, διασκεδαστικό b-movie, το οποίο βέβαια δεν αποφεύγει τα κλισέ των ταινιών με τέρατα και συνεπώς έχει παντελή έλλειψη πρωτοτυπίας στην εξέλιξη του σεναρίου.

ΗΠΑ, Κίνα. 2018. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Meg: Ο Κυρίαρχος του Βυθού

The Meg
2
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 113 '
  • Τζον Ταρτελτάουμπ

Ένας υποβρύχιος διασώστης που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση επιστρέφει όταν ένας υπερμεγέθης καρχαρίας παγιδεύει το ερευνητικό βαθυσκάφος το οποίο κυβερνάει η πρώην γυναίκα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.