Ρικάρντο Νταρίν, ο «Πρόεδρος» του αργεντίνικου σινεμά

Ο βραβευμένος ηθοποιός βρίσκεται στο ανώτερο αξίωμα της χώρας του, στο πολιτικό θρίλερ του Σαντιάγο Μίτρε και αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά το δυνατότερο ερμηνευτικό χαρτί στην ιστορία του λατινοαμερικανικού σινεμά.

Ρικάρντο Νταρίν, ο «Πρόεδρος» του αργεντίνικου σινεμά

Αν η Αργεντινή έχει να καυχιέται στο ποδόσφαιρο για τους Μαραντόνα και Μέσι, τότε στην υποκριτική ο λαοφιλέστερος εκπρόσωπός της είναι αναμφίβολα ο 61χρονος Ρικάρντο Νταρίν. Ο ηθοποιός που έχει εμφανιστεί σε πάνω από 80 παραγωγές του σινεμά και της τηλεόρασης, χάρη στην επιλεκτικότητα των ταινιών που πρωταγωνιστεί, αντιμετωπίζεται από το κοινό ως δείκτης της καλλιτεχνικής τους αρτιότητας. Στη μεγάλη ποικιλία ρόλων τους οποίους έχει ενσαρκώσει, έρχεται τώρα να προστεθεί εκείνος του εκλεγμένου ηγέτη της Αργεντινής Ερνάν Μπλάνκο, στον «Πρόεδρο» του ταλαντούχου συμπατριώτη του Σαντιάγο Μίτρε («Ο Φοιτητής», «Paulina»). Ως εκπρόσωπος της χώρας του σε διεθνή συνδιάσκεψη στη Χιλή, όπου κρίνεται το μέλλον της Νότιας Αμερικής και η οικονομική εξάρτησή της από τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ο Νταρίν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα αναπάντεχο οικογενειακό πρόβλημα που απειλεί να τινάξει τη σύνοδο στον αέρα. Ο Μπλάνκο, όμως, έχει αποδείξει πολλάκις πως δεν υποκύπτει στην πίεση, όπως συμβαίνει εξάλλου και με τον Νταρίν στις πιο επιτυχημένες ταινίες του...

Εκ γενετής ερμηνευτής

Ρικάρντο Νταρίν, ο «Πρόεδρος» του αργεντίνικου σινεμά - εικόνα 1

Με δύο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς για γονείς ήταν φυσικό ο Ρικάρντο Νταρίν να συνεχίσει το οικογενειακό επάγγελμα κυριολεκτικά από τα πρώτα του βήματα. Σε ηλικία μόλις τριών ετών εμφανίστηκε σε τηλεοπτική σειρά, συνεχίζοντας ακάθεκτος τις συμμετοχές στη μικρή οθόνη στα ’60s και ’70s. Τις επόμενες δύο δεκαετίες απολαμβάνει την πρώτη κορύφωση της δημοφιλίας του, πρωταγωνιστώντας σε δημοφιλείς σαπουνόπερες, ενώ παράλληλα διαπρέπει στο θεατρικό σανίδι, τη μεγάλη του αγάπη. Αφού έκλεψε τις καρδιές όλης της Αργεντινής και καθιερώθηκε στο λαϊκό θυμικό ως «galancito», γόης δηλαδή, άρχισε τα πρώτα δειλά βήματα στον κινηματογράφο.

Η αυγή του 21ου αιώνα φέρνει την πρώτη διεθνή αναγνώριση χάρη στο ανατρεπτικό caper movie «9 Βασίλισσες» (2000, Φαμπιάν Μπελίνσκι), το οποίο διαδέχθηκε ένα χρόνο μετά η κομεντί «Ο Γιος της Νύφης» (2001, Χουάν Χοσέ Καμπανέλα) που έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Στην ίδια κατηγορία, αλλά με το χρυσό αγαλματίδιο αγκαλιά, θα έφευγε μερικά χρόνια αργότερα το «Μυστικό στα Μάτια τους» (2009, Χουάν Χοσέ Καμπανέλα), η ταινία που έκανε παγκοσμίως αναγνωρίσιμο το πρόσωπο του Νταρίν, χαρίζοντάς του την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Γκόγια. Τη μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία την έκανε όμως με την εξωφρενική κωμωδία «Ιστορίες για Αγρίους» (2014, Ντάμιαν Σιφρόν), η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ στην Αργεντινή, καθώς την παρακολούθησαν πάνω από δύο εκατομμύρια θεατές στους κινηματογράφους, ενώ το βραβείο Γκόγια ήρθε εν τέλει το 2015, με την τέταρτη υποψηφιότητα, για τον γλυκόπικρο ρόλο του στο «Truman» (Σεσκ Γκέι).

Πιστός εργάτης της τέχνης του

Ρικάρντο Νταρίν, ο «Πρόεδρος» του αργεντίνικου σινεμά - εικόνα 2

Το προσιτό, λαϊκό προφίλ και η οικειότητα που αποπνέει στην οθόνη έχουν άμεση σχέση με την προσωπική του ζωή. Παρά τη διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητά του, τα κριτήρια των επιλογών του δεν έχουν αλλάξει. Προτιμά συνειδητά καλλιτεχνικές ταινίες που απευθύνονται στο μαζικό κοινό και έχουν μια καλή ιστορία να αφηγηθούν, αποφεύγοντες τις εύκολες εμπορικές παραγωγές, στις οποίες δεν πιστεύει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους αρνείται να πρωταγωνιστήσει σε ταινία του Χόλιγουντ, όπως πεισματικά το έκανε στις προτάσεις να βρεθεί πλάι στον Ντένζελ Ουάσιγκτον για τις ανάγκες της περιπέτειας «Διά Πυρός και Σιδήρου» (2004, Τόνι Σκοτ). «Μου είχαν προτείνει το ρόλο ενός εμπόρου ναρκωτικών, αφού μόνο έτσι μας αντιλαμβάνονται στις ΗΠΑ, και φυσικά αρνήθηκα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, όμως έχει έναν ουσιαστικότερο λόγο να παραμείνει στο ισπανόφωνο σινεμά: «Είμαι όσο ευτυχισμένος θα μπορούσα να είμαι. Κάνω δύο καυτά ντους την ημέρα, έχω μια φανταστική οικογένεια, ο κόσμος με σταματά στο δρόμο για να με φιλήσει στο πρόσωπο... Τι άλλο να ζητήσω;».

3 facts για τον Ρικαρντο

1.Ο φαν Κουέντιν Ταραντίνο

Ρικάρντο Νταρίν, ο «Πρόεδρος» του αργεντίνικου σινεμά - εικόνα 3

Σε συνέντευξή του ο Αμερικανός σκηνοθέτης δήλωσε ενθουσιασμένος με τον Νταρίν, περιγράφοντάς τον ως τον «Αργεντινό Αλ Πατσίνο».

2.Ο μπαλαδόρος σοφέρ

Ρικάρντο Νταρίν, ο «Πρόεδρος» του αργεντίνικου σινεμά - εικόνα 4

Ένα βράδυ στη Βαρκελώνη ο Λιονέλ Μέσι αναγνώρισε τον ηθοποιό, ο οποίος περίμενε ταξί, και με το αυτοκίνητό του τον μετέφερε ως το ξενοδοχείο του.

3.Ψευδώνυμο... μπόμπα!

Ρικάρντο Νταρίν, ο «Πρόεδρος» του αργεντίνικου σινεμά - εικόνα 5

Η τρομερή επιτυχία του «Ιστορίες για Αγρίους» τού χάρισε το ψευδώνυμο «Bombita Darin», εμπνευσμένο από το ρόλο του εξοργισμένου μηχανικού που ενσάρκωσε στην ταινία.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πρόεδρος

La Cordillera / The Summit
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 114 '
  • Σαντιάγο Μίτρε

Την ώρα που ο πρόεδρος της Αργεντινής κατευθύνεται προς τις χιλιανές Άνδεις, όπου μια σημαντικότατη συνάντηση των ηγετών της Λατινικής Αμερικής ξεκινά και οι πολιτικές πιέσεις από κάθε πλευρά εντείνονται επικίνδυνα, ένα σκάνδαλο το οποίο αφορά την προσωπική του ζωή είναι έτοιμο να ξεσπάσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Sneak peak στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πέντε ντοκιμαντέρ και την αφίσα της διοργάνωσης

Ντοκιμαντέρ για σημαντικές προσωπικότητες και μια αφίσα δια χειρός του γνωστού εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη ανακοίνωσε η διοργάνωση του φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/01/2026

Αν σου άρεσε το 'Marty Supreme', τσέκαρε κι αυτές τις 12 ταινίες

Ήρωες που καλούνται να επιβιώσουν σε έναν αφιλόξενο κόσμο, ακολουθώντας τη δύσκολη πορεία προς το American Dream, που τους γεμίζει ηθικά διλήμματα. Ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας του Τιμοτέ Σαλαμέ.

"Οι Δικοί μου Άνθρωποι": Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ-ύμνο στην αγάπη και το θάρρος

Στις 22 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την The Film Group το ντοκιμαντέρ της Άννας Ρεζάν που φωτίζει τη λησμονημένη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων.

Οι 10 καλύτερες σκηνές του Ντέιβιντ Λιντς

Βλέπουμε ξανά τα στιγμιότυπα της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη που μας έμειναν αξέχαστα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της γέννησής του.

Ελληνικό box office: Ποιος θα σταματήσει τον "Καποδίστρια";

Η σινε-βιογραφία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη έχει κατεβάσει ταχύτητα, αλλά συνεχίζει να μην έχει εμπορικό αντίπαλο, φιλοδοξώντας να φτάσει τελικά τα 860.000 εισιτήρια του "Υπάρχω".

"Το Βλέμμα Του Οδυσσέα": Μια βραδιά για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Cinobo Όπερα

Την ειδική τελετή θα θα προλογίσουν η οικογένεια και οι συνεργάτες του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, τιμώντας το έργο του αλλά και τη συμβολή του στο παγκόσμιο σινεμά.

"Συναισθηματική Αξία" και "Sirat" σάρωσαν στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το "α" ταξίδεψε στο Βερολίνο και παρακολούθησε από κοντά την γιορτή του ευρωπαϊκού σινεμά.