Σε ποια σημεία της Αθήνας θα στηθούν φέτος οθόνες για open air προβολές;

Δεκάδες open air προβολές στήνονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας, σε δροσερά καταπράσινα πάρκα και θερινούς κινηματογράφους. Εσείς πού θα δώσετε ραντεβού για σινεμά;

Σε ποια σημεία της Αθήνας θα στηθούν φέτος οθόνες για open air προβολές;

Ποδαρικό στους πιο καυτούς μήνες της χρονιάς κάνουν δεκάδες open air προβολές, που στήνονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας, σε δροσερά καταπράσινα πάρκα και θερινούς κινηματογράφους. Εσείς πού θα δώσετε ραντεβού για σινεμά;

Σε ποια σημεία της Αθήνας θα στηθούν φέτος οθόνες για open air προβολές; - εικόνα 1

Έχουν περάσει μόλις οκτώ χρόνια από την έναρξη του Athens Open Air Film Festival. Τότε είδαμε,­ για πρώτη φορά­ σε μεγάλη κλίμακα, να στήνονται καλοκαιριάτικα δεκάδες οθόνες σε κάθε γωνιά της Αθήνας, προβάλλοντας ταινίες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές. Και περίπου τότε γίνεται συνείδηση στο κοινό η συνήθεια θέασης μιας ταινίας σε ένα πάρκο, μια πλατεία ή μια αυλή, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αθηναϊκή κινηματογραφική­ εμπειρία. Στη συνέχεια ήρθαν οι προβολές στα γρασίδια του Κέντρου Πολιτισμού - Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», οι σινεφίλ βραδιές στον απίθανο κήπο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, τα αφιερώματα στην industrial ταράτσα του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ­ στον Ταύρο, το περσινό προχωρημένο concept του En Lefko με το στήσιμο ενός drive-in (!) στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού και άλλες προβολές μικρότερης εμβέλειας.

Με τον καιρό να έχει ανοίξει για τα καλά, η Αθήνα ετοιμάζεται και πάλι­ να μετατραπεί σε μια απέραντη κινηματογραφούπολη, όπου θα δούμε προβολές οπουδήποτε υπάρχει θερινός, πάρκο, πλατεία ή αυλή. Με ρεπερτόριο που ποικίλλει, από κλασικές ταινίες της δεκαετίας του ’40 και οσκαρικά διαμάντια μέχρι ανεξερεύνητες ταινίες του παγκόσμιου αλλά και του εγχώριου σινεμά, ένας τεράστιος προβολέας φωτίζει τις αθηναϊκές νύχτες για τουλάχιστον τρεις μήνες! Τι μας επιφυλάσσει λοιπόν αυτό το καλοκαίρι;

8o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου

Σε ποια σημεία της Αθήνας θα στηθούν φέτος οθόνες για open air προβολές; - εικόνα 2
«Fight Club»

Η διοργάνωση που καταλαμβάνει την πόλη επιστρέφει έχοντας στις βαλίτσες της πολλές εκπλήξεις και πρωτοτυπίες. Στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά της βρίσκουμε ορόσημα του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά, όπως η αντισυμβατική κωμωδία «Οικογένεια Τένενμπαουμ» (Γουές Άντερσον, 2001) και το πυρετώδες «Fight Club» (Ντέιβιντ Φίν­τσερ, 1999). Το φετινό αφιέρωμα του φεστιβάλ τιτλοφορείται «Κλασικά Εικονογραφημένα» και συγκεντρώνει εκλεκτές σινε-μεταφορές λογοτεχνικών έργων, όπως το υποψήφιο για 8 Όσκαρ δράμα «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας» (Τζέιμς Άιβορι, 1993), το υποβλητικό θρίλερ «The Haunting» (Ρόμπερτ Γουάιζ, 1963) ή ο «Συλλέκτης» (Γουίλιαμ Γουάιλερ, 1965), ενώ δεν λείπουν οι νέες συνεργασίες, όπως αυτή με τη Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά, την επιτυχημένη κινηματογραφική λέσχη που έχει φτιάξει η ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου).

Στις προβολές που έχουν διοργανώσει από κοινού θα δούμε παραγνωρισμένα φιλμ Ελλήνων δημιουργών, όπως ο «Μικρός Δραπέτης» (1968) του Σταύρου Τσιώλη. Επιπλέον το 8ο Athens Open Air Festival είναι ιστορικό… Και αυτό γιατί διοργανώνει την πρώτη του κινηματογραφική προβολή στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με την αριστουργηματική «Ηλέκτρα» (1962) του Μιχάλη Κακογιάννη.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών.

Park Your Cinema

Σε ποια σημεία της Αθήνας θα στηθούν φέτος οθόνες για open air προβολές; - εικόνα 3
«I Was a Male War Bride»

Με βάση το ανάλαφρο, καλόγουστο σινεμά και τα απολαυστικά animations για μικρούς και μεγάλους, το καλοκαιρινό σινε-αφιέρωμα του ΚΠΙ «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο επιμελείται ο κριτικός Ηλίας Φραγκούλης, έχει δημιουργήσει μόνιμους θαμώνες στο Ξέφωτο, όπου φιλοξενούνται οι προβολές. Τα ραντεβού για σινεμά επανεκκινούν τον Ιούλιο, με την κωμωδία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δύο must-see ταινίες του αφιερώματος Walk like a man είναι το ξεκαρδιστικό «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» (Μπίλι Γουάιλερ, 1959), με το ασύλληπτο πρωταγωνιστικό τρίο Μέριλιν Μονρόε, Τόνι Κέρτις και Τζάκ Λέμον, αλλά και το τολμηρό για την εποχή του «I Was a Male War Bride» (Χάουαρντ Χοκς, 1949), με τους απολαυστικούς Κάρι Γκραντ και Αν Σέρινταν.

Drive-in στον Λυκαβηττό

Σε ποια σημεία της Αθήνας θα στηθούν φέτος οθόνες για open air προβολές; - εικόνα 4
«High Fidelity»

Αν ονειρευόσασταν πάντα να ζήσετε την εμπειρία μιας προβολής από την άνεση του αυτοκινήτου, με την απαράμιλλη θέα της Αθήνας στο φόντο, τώρα έχετε τη σπάνια ευκαιρία να το κάνετε. Στις 13/6 (9 μ.μ.) ο ραδιοφωνικός σταθμός En Lefko 87.7 θα κρατήσει για εσάς θέσεις πάρκινγκ στον Λόφο Λυκαβηττού, όπου θα προβληθεί η πολύ αγαπημένη ρομαντική κομεντί του Στίβεν Φρίαρς «High Fidelity» (2000), με τους Τζον Κιούζακ και Τζακ Μπλακ.

«Τρικολόρ» open air σινεμά

Σε ποια σημεία της Αθήνας θα στηθούν φέτος οθόνες για open air προβολές; - εικόνα 5
«Ζιλ και Τζιμ»

Το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στήνει ξανά τις καρέκλες του στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και παρουσιάζει μερικές από τις καλύτερες ταινίες του γαλλόφωνου σινεμά. Το αριστουργηματικό sci-fi animation «Άγριος Πλανήτης» (Ρενέ Λαλού, 1973) και το υπέροχο «Ζιλ και Τζιμ» (Φρανσουά Τριφό, 1961), με την αξέχαστη Ζαν Μορό, είναι κινηματογραφικές εμπειρίες που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε!

Καυστική σάτιρα κι ελληνικά ντοκιμαντέρ

Σε ποια σημεία της Αθήνας θα στηθούν φέτος οθόνες για open air προβολές; - εικόνα 6
«M.A.S.H.»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς έχει συνεχή κινηματογραφική παρουσία όλη τη χρόνια στην αίθουσα του Ιστορικού Αρχείου στον Ταύρο και συνεχίζει τις δράσεις του το καλοκαίρι. Οι θεατές θα έχουν φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιτριολικές πολεμικές σάτιρες όπως τα «M.A.S.H.» (Ρόμπερτ Άλτμαν, 1970) και «Ο Ειρηνοποιός» (Γούντι Άλεν, 1975), ενώ το αφιέρωμα Θεαθήναι αναδεικνύει την πολιτισμική ιστορία της Αθήνας με τα ντοκιμαντέρ «Για Πέντε Διαμερίσματα και Ένα Μαγαζί» (Γιάννης Σκοπετέας, 2004) και «Σινέ Θησείο» (2016, Μαριάννα Ντούζα).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.