Ο Δολοφόνος της Νύχτας

3,5

Αστυνομικό b-movie με νουάρ επιρροές και γυρισμένο σε ημι-ντοκιμαντερίστικο στιλ, χαρακτηριστικό δείγμα της (χαμένης) κινηματογραφικής απλότητας του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Ο Δολοφόνος της Νύχτας

Αστυνομικό b-movie με νουάρ επιρροές και γυρισμένο σε ημι-ντοκιμαντερίστικο στιλ, χαρακτηριστικό δείγμα της (χαμένης) κινηματογραφικής απλότητας του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Ο Δολοφόνος της Νύχτας - εικόνα 1

Τυπικό δείγμα των police procedural θρίλερ (αστυνομικά που εξιστορούσαν την έρευνα των αρχών για τη σύλληψη ενός εγκληματία) που άνθησαν μεταπολεμικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως η «Γυμνή Πόλη» του Ζιλ Ντασέν ή το «T-Men» του Άντονι Μαν, ο «Δολοφόνος της Νύχτας» εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα με τη νουάρ ατμόσφαιρα και το ημι-ντοκιμαντερίστικο­ σκηνοθετικό στιλ του. Οδηγημένο από μια στομφώδη αφήγηση off, που περιγράφει με ηρωικούς τόνους την άοκνη προσπάθεια της αστυνομίας του Λος Άντζελες, το μισοξεχασμένο αυτό b-movie ακολουθεί έναν επιθεωρητή και δύο ντετέκτιβ, επικεφαλής του ασταμάτητου ανθρωποκυνηγητού που εξαπολύεται για τη σύλληψη ενός κακοποιού ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα έναν συνάδελφό τους.

Παρά την ηχητικά ξεπερασμένη μελοδραματική αφήγηση και το μανιχαϊσμό των χαρακτήρων, ο αφανής κινηματογραφικός εργάτης Άλφρεντ Γουέρκερ (με την «αόρατη» βοήθεια του Άντονι Μαν) υιοθετεί έναν στεγνό διηγηματικό ρεαλισμό κι ένα υποδειγματικό τέμπο που ανεβάζει διαρκώς την ένταση, χαρακτηριστικά δείγματα της (χαμένης) κινηματογραφικής απλότητας του κλασικού αμερικανικού σινεμά, η οποία έπειτα από επτά δεκαετίες έχει μετακομίσει πλέον στην τηλεόραση («Law & Order», «CSI»).

Α/Μ. ΗΠΑ. 1948. Διάρκεια: 79΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δολοφόνος της Νύχτας

He Walked by Night
3,5
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1948
  • Διάρκεια: 79 '
  • Άλφρεντ Γουέρκερ

Όταν ένας διαρρήκτης πυροβολεί και τραυματίζει θανάσιμα έναν αστυνομικό του Λος Άντζελες, οι συνάδελφοι του τελευταίου ξεκινούν ένα γιγάντιο ανθρωποκυνηγητό για να τον συλλάβουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".