Solo: A Star Wars Story

2

Ένα απλοϊκά απολαυστικό spin off του «Star Wars» franchise, μια ποπκόρν περιπέτεια που προσθέτει ελάχιστα στη μυθολογία και στους χαρακτήρες του.

Solo: A Star Wars Story

Το εμπορικά μαγικό άγγιγμα της Disney συναντά την εφηβικής κοπής φαντασία του Τζορτζ Λούκας σε ένα απλοϊκά απολαυστικό spin off του «Star Wars» franchise, μια ποπκόρν περιπέτεια που προσθέτει ελάχιστα στη μυθολογία και στους χαρακτήρες του.

Solo: A Star Wars Story - εικόνα 1

Τέσσερις δεκαετίες μετά τη δημιουργία του το «Star Wars» εξελίχτηκε από την ταινία που εκσυγχρόνισε τη mainstream κινηματογραφική επιστημονική φαντασία στο τι σημαίνει υποδειγματικό χολιγουντιανό franchise. Μετά την αδύναμη δεύτερη τριλογία του διαστημικού έπους, η οποία διασώθηκε στα ταμεία αποκλειστικά χάρη στο παντοδύναμο brand name της πρώτης, το πρόσφατο reboot που επιχείρησε η Disney, ιδιοκτήτρια πλέον της Lucasfilms, αποτελεί παράδειγμα άψογου κινηματογραφικού μάρκετινγκ. Σεβασμός στο μύθο και μοδάτος εκσυγχρονισμός στις ιδανικές δόσεις, με το περσινό spin off «Rogue One» να επιβεβαιώνει πανηγυρικά πως η ποπ φαντασία του Τζορτζ Λούκας δεν έχει χάσει τίποτε από τη λαϊκή δυναμική της.

Γι’ αυτό και κάθε ταινία που αντλεί από τη μυθολογία της πρέπει να υπηρετεί αυστηρά ορισμένα­ στάνταρ, στα οποία η υπεύθυνη παραγωγός του franchise Κάθλιν Κένεντι δεν κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Έτσι, όταν οι αρχικοί­ σκηνοθέτες του δεύτερου spin off «Solo: A Star Wars Story» Φιλ Λορντ και Κρις Μίλερ («21 Jump Street», «Η Ταινία LEGO») προσπάθησαν να δώσουν έναν πιο προσωπικό, νεωτερικό και χιουμοριστικό τόνο στην ταινία, ήρθαν σε ευθεία­ σύγκρουση με την Κένεντι και τον σεναριογράφο Λόρενς Κάσνταν («Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», «Η Επιστροφή των Τζεντάι», «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει») και αντικαταστάθηκαν στη μέση των γυρισμάτων από τον οσκαρικό και ιδανικό διεκπεραιωτή Ρον Χάουαρντ («Ένας Υπέροχος Άνθρωπος», «Απόλλων 13», «Κώδικας Da Vinci»).

Solo: A Star Wars Story - εικόνα 2

Υπάρχει διαφορά άραγε ανάμεσα στο κινηματογραφικό όραμα του Χάουαρντ, του Γκάρεθ Έντουαρντς («Rogue One») ή του Ρίαν Τζόνσον­ («Οι Τελευταίοι Τζεντάι»); Η συνταγή αναδεικνύεται κάθε φορά ισχυρότερη από τους υπαλλήλους-εκτελεστές της, ακριβώς όπως συμβαίνει κι εδώ, σε μια φαντασμαγορική, απλοϊκά απολαυστική και προσεγμένη στη λεπτομέρειά της sci-fi περιπέτεια, στην οποία συναντάμε τον νεαρό Χαν Σόλο (επιτυχημένη η πρωταγωνιστική επιλογή του Άλντεν Έρενραϊχ), έναν τολμηρό καταφερτζή που –για τον έρωτα της Κίρα– τα βάζει με την αρχικακοποιό του πλανήτη του, κατατάσσεται και λιποτακτεί από τον αυτοκρατορικό στρατό και τελικά γίνεται μέλος μιας ομάδας παρανόμων με απώτερο σκοπό να επιστρέψει στην αγαπημένη του.

Πολλές εκπλήξεις τον περιμένουν, φυσικά, στην πορεία και σε αυτό το εστιασμένο στη δράση διαστημικό γουέστερν (κορυφαία σκηνή αυτή με τη ληστεία στο κινούμενο τρένο), στο οποίο –ανάμεσα σε διασκεδαστικές και θανάσιμες μονομαχίες, απρόσμενες αλλαγές στρατοπέδων, γραφικούς γαλαξιακούς κατοίκους και στις προγραμματισμένες ανατροπές της πλοκής, αλλά χωρίς στην πραγματικότητα να μαθαίνουμε κάτι ουσιαστικά καινούργιο γι’ αυτόν ως χαρακτήρα– βλέπουμε πώς ο Χαν Σόλο γνώρισε τους Τσιουμπάκα και Λάντο Καρλίσιαν, απέκτησε το Millennium Falcon κι έγινε ο πιο cool πειρατής ενός πολύ, πολύ μακρινού και άλλο τόσο κινηματογραφικά γνώριμου γαλαξία.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 135΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Solo: A Star Wars Story

2
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 135 '
  • Ρον Χάουαρντ

Λιποτακτώντας από τον αυτοκρατορικό στρατό, ο νεαρός Χαν Σόλο γίνεται πειρατής του Διαστήματος, ενώ προσπαθεί να βρει τρόπο να επιστρέψει στον πλανήτη του και στην αγαπημένη του Κίρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.