Χρυσός Φοίνικας στο ιαπωνικό «Shoplifters»! Δείτε όλους τους νικητές

Ο Χιροκάζου Κόρε-Έντα κάνει την έκπληξη και κερδίζει το πολυπόθητο βραβείο με το τρυφερό οικογενειακό δράμα του.

Χρυσός Φοίνικας στο ιαπωνικό «Shoplifters»! Δείτε όλους τους νικητές

Ο Ιάπωνας δημιουργός Χιροκάζου Κόρε-Έντα κέρδισε τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα για πρώτη φορά στην καριέρα του με το αγαπημένο των κριτικών «Shoplifters». Ένα «τρυφερό και συναισθηματικά ευαίσθητο οικογενειακό δράμα που θυμίζει το βραβευμένο στις Κάνες «Nobody Knows» (2004)» όπως τη σχολιάζει ο απεσταλμένος του «α» στην Κρουαζέτ, Χρήστος Μήτσης.

Χρυσός Φοίνικας στο ιαπωνικό «Shoplifters»! Δείτε όλους τους νικητές - εικόνα 1
«Shoplifters»

Η επιστροφή του Σπάικ Λι στις Κάνες σηματοδοτήθηκε με απονομή, καθώς ο σκηνοθέτης απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Η Παρείσφρηση», ένα γεμάτο ένταση αντιρατσιστικό δράμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Ο Λι καθώς παρέλαβε το βραβείο του δήλωσε πως το αποδέχεται εκ μέρους της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη», ενώ χαρακτήρισε τη δεδομένη στιγμή στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ ως «τη χρονιά του να ζεις επικίνδυνα».

Χρυσός Φοίνικας στο ιαπωνικό «Shoplifters»! Δείτε όλους τους νικητές - εικόνα 2
«Η Παρείσφρηση»

Ένα από τα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα, ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι (βραβευμένος με Όσκαρ για την «Ida») «αρκέστηκε» στο βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ η Ναντίν Λαμπακί απέσπασε το βραβείο της επιτροπής για το «Καπερναούμ».

Χρυσός Φοίνικας στο ιαπωνικό «Shoplifters»! Δείτε όλους τους νικητές - εικόνα 3
«Ψυχρός Πόλεμος»

Το βραβείο σενάριου μοιράστηκε στους Αλίτσε Ρορβάκερ («Ο Ευτυχισμένος Λάζαρος») και Τζαφάρ Παναχί («Τρία Πρόσωπα»), ενώ τα βραβεία ερμηνείας απέσπασαν η Σαμάλ Γεσλιάμοβα («Ayka») και ο Μαρτσέλο Φόντε («Dogman»). Τέλος, τη Χρυσή Κάμερα για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη κέρδισε ο Λουκά Ντοντ για το σοκαριστικά ειλικρινές και απίστευτα ώριμο «Girl».

Δείτε αναλυτικά τους νικητές:

Χρυσός Φοίνικας: «Shoplifters» (Χιροκάζου Κόρε-Έντα)
Μεγάλο Βραβείο: «Η Παρείσφρηση» (Σπάικ Λι)
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Πάβελ Παβλικόφσκι («Ψυχρός Πόλεμος»)
Βραβείο της Επιτροπής: Ναντίν Λαμπακί («Καπερναούμ»)
Σενάριο: «Ο Ευτυχισμένος Λάζαρος» (Αλίτσε Ρορβάκερ) & «Τρία Πρόσωπα» (Τζαφάρ Παναχί)
Αντρικός Ρόλος: Μαρτσέλο Φόντε («Dogman»)
Γυναικείος Ρόλος: Σαμάλ Γεσλιάμοβα («Ayka»)
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «All These Creatures» (Τσαρλς Γουίλιαμς)
Χρυσή Κάμερα: «Girl» (Λουκά Ντοντ)
Ειδικός Χρυσός Φοίνικας: «Το Βιβλίο των Εικόνων» (Ζαν Λικ Γκοντάρ)
Βραβείο τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα»: «Σύνορα» (Αλί Αμπάσι)
Βραβείο τμήματος «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών»: «Climax» (Γκασπάρ Νοέ)
Βραβείο τμήματος «Εβδομάδα Κριτικής»: «Diamantino» (Γκαμπριέλ Αμπράντες & Ντάνιελ Σμιντ)
Βραβείο FIPRESCI (Διαγωνιστικό πρόγραμμα): «Burning» (Λι Τσανγκ-ντονγκ)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μία χριστουγεννιάτικη εμπειρία έρχεται στο Athinaion Experience

Ένα αφιέρωμα με μερικές από τις αγαπημένες μας γιορτινές ταινίες ξεκινάει σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
22/12/2025

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 25/12

Η ταινία που χάρισε στον Τζιμ Τζάρμους τον πρώτο του Χρυσό Λέοντα, ένα ιστορικό έπος δια χειρός Γιάννη Σμαραγδή και όλα όσα θα δούμε στις μαρκίζες αυτή την εβδομάδα.

Οι χριστουγεννιάτικες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα

Γιορτινή διάθεση και επιλογές για μικρούς και μεγάλους που θα βρούμε στις αίθουσες από τις 18 έως τις 24/12.

Χριστούγεννα στο Cinobo Πατησίων με μεγάλα αφιερώματα και ξεχωριστές πρεμιέρες

Το κινηματογραφικό στέκι της Αθήνας παρουσιάζει μεγάλα αφιερώματα και ξεχωριστές προβολές όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Η περιπέτεια αρρρχίζει: Έρχεται το "Μπομπ Σφουγγαράκης: Η Αναζήτηση του Τετραγωνοπαντελονή!"

Ο αγαπημένος μας φίλος από τον βυθό επιστρέφει στον κινηματογράφο για την πιο επική του περιπέτεια.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι φρέσκιες αφίξεις που θα δούμε στους κινηματογράφους από τις 18 Δεκεμβρίου.

Οι ταινίες του Τζέιμς Κάμερον σε σειρά αξιολόγησης

Ένα ranking των ταινιών του κινηματογραφικού μύθου, με αφορμή την κυκλοφορία του Avatar: Φωτιά και Στάχτη.