Τρεις ταινίες για το Μάη του '68 από το «Flix it στη Στέγη»

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα για την εξέγερση που δεν τελείωσε ποτέ.

Τρεις ταινίες για το Μάη του '68 από το «Flix it στη Στέγη»

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα για την εξέγερση που δεν τελείωσε ποτέ.

Τρεις ταινίες για το Μάη του '68 από το «Flix it στη Στέγη» - εικόνα 1
«Φωτιά... Πυροσβέστες»

Ο κύκλος προβολών «Flix it» στήνει... οδοφράγματα στη Στέγη (31/5), προβάλλοντας τρεις ταινίες που αποδίδουν φόρο τιμής στην εξέγερση του Μάη του '68 η οποία επηρέασε καθοριστικά το παγκόσμιο σινεμά και τους κορυφαίους κινηματογραφιστές της εποχής. Δύο από αυτές είχαν προγραμματιστεί για συμμετοχή στο φεστιβάλ των Κανών εκείνης της χρονιάς, που όμως λόγω των εξελίξεων και τις αντίδρασεις κινηματογραφιστών όπως ο Ζαν Λικ Γκοντάρ και ο Φρανσουά Τριφό διακόπηκε ώστε, οι Γάλλοι κυρίως, να επιστρέψουν στο Παρίσι και να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Οι προβολές ξεκινούν με το χιουμοριστικό «Φωτιά... Πυροσβέστες» (1967) του πρόσφατα εκλιπόντα Μίλος Φόρμαν («Η Φωλιά του Κούκου», «Αμαντέους»). Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, υπογράφει μία σατιρική κριτική στο τότε καθεστώς της Τσεχίας, στην οποία μία ομάδα εθελοντών πυροσβεστών οργανώνει πάρτι προς τιμήν του πρώην αφεντικού τους, όμως τα πάντα πηγαίνουν στραβά. Η ταινία βρήκε αναγνώριση στο εξωτερικό, φθάνοντας μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, όχι όμως και στο ίδιο το καθεστώς που εξοργισμένο απαγόρευσε την προβολή της στην Τσεχία.

Τρεις ταινίες για το Μάη του '68 από το «Flix it στη Στέγη» - εικόνα 2
«Peppermint Frappe»

Ο Ισπανός σκηνοθέτης αριστουργημάτων όπως το «Θρέψε Κοράκια» (1976), Κάρλος Σαούρα, υπογράφει τη δεύτερη ταινία του αφιερώματος «Peppermint Frappe» (1967) που βραβεύτηκε με Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Η υπόθεσή της αφορά τον Ζουλιάν, ένα μεσήλικα και εργένη γιατρό, ο οποίος συναντά τον παιδικό του φίλο Πάμπλο. Ο Πάμπλο, που έχει μόλις επιστρέψει από την Αφρική, είναι παντρεμένος με μια πανέμορφη γυναίκα, την Ελένα. Ο Ζουλιάν την ερωτεύεται και κάνει ό,τι μπορεί για να την ξελογιάσει, μα αυτή τον αποθαρρύνει. Τότε, παρατηρεί ότι η νοσοκόμα του, η Άννα, έχει πολλές ομοιότητες με την Ελένα και αποφασίζει το αδιανόητο: να μεταμορφώσει την Άννα σε Ελένα.

Ο Σαούρα μαζί με την πρωταγωνίστρια της ταινίας Ζεραλντίν Τσάπλιν, συμμετείχαν στις κινήσεις που οδήγησαν στη διακοπή του φεστιβάλ των Κανών του '68 μετά την πρωτοβουλία των Γκοντάρ και Τριφό, κάνοντας κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Πριν την προβολή της ταινίας τους, τράβηξαν με τα χέρια την αυλαία για να μην ανοίξει, αποτυγχάνοντας παταγωδώς και με την ταινία να έχει ήδη ξεκινήσει. Τότε στάθηκαν μπροστά στην οθόνη εν μέσω οχλαγωγίας και γουχαϊσμάτων, με την αστυνομία να εισβάλλει στην αίθουσα και το φεστιβάλ να σταματά οριστικά αμέσως μετά.

Τρεις ταινίες για το Μάη του '68 από το «Flix it στη Στέγη» - εικόνα 3
«Γκοντάρ, Αγάπη μου»

Ο πιο πολιτικοποιημένος προβοκάτορας της νουβέλ βαγκ δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το αφιέρωμα, έτσι ο Ζαν Λικ Γκοντάρ θα «είναι» στη Στέγη μέσω τις ταινίας που γύρισε για εκείνον ο βραβευμένος με Όσκαρ Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist»), «Γκοντάρ, Αγάπη μου» (2017).

Στην ταινία που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον αιρετικό σκηνοθέτη ενσαρκώνει ο Γάλλος σταρ Λουί Γκαρέλ. Το σενάριό της τοποθετείται στις αρχές του '68, όταν ήταν βαθιά ερωτευμένος με την ηθοποιό Αν Βιαζέμσκι (Στέισι Μάρτιν), και προετοίμαζε την επηρεασμένη από το μαοϊσμό ταινία του «Η Κινέζα». Το ξέσπασμα της εξέγερσης του Μάη τον φέρνει απέναντι στον εαυτό του, καθώς συνειδητοποιεί πως πλέον έχει γίνει ο ίδιος κατεστημένο και έχει χάσει τον «επαναστατικό δρόμο», γεγονός που τον οδηγεί σε μια αναζήτηση της προσωπικής του ταυτότητας.

Πρόγραμμα:

17:00 Φωτιά… Πυροσβέστες (Μίλος Φόρμαν, 1967)
19:00 Peppermint Frappe (Κάρλος Σαούρα, 1967)
21:00 Γκοντάρ, Αγάπη μου (Μισέλ Χαζαναβίσιους, 2017)

Πληροφορίες:

Flix it στη Στέγη, Πέμπτη 31/5
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος, 2109005800
Είσ.: € 5 (ανά προβολή), € 10 (και οι 3 ταινίες), € 8 (μειωμ.), € 3 (παρέα 5+ άτομα)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.