Happy Birthday

1,5

Δράμα χαμηλότονα ρεαλιστικό όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, αλλά σχηματικό, πομπώδες και διδακτικό όταν σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Happy Birthday

Η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά και τις αξίες του καθενός, σε ένα δράμα χαμηλότονα ρεαλιστικό όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, αλλά σχηματικό, πομπώδες και διδακτικό όταν σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Happy Birthday - εικόνα 1

Δράμα χαρακτήρων και ταυτόχρονα κοινωνικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η τρίτη ταινία του Χρίστου Γεωργίου («Κάτω­ Από τ’ Άστρα», «Μικρό Έγκλημα») εκκινεί από ένα σχηματικότατο συμβολισμό: η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ με τον οποίο έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο στα... οδοφράγματα, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά­ και τις αξίες του καθενός, χωρίς ο θεατής να έχει την παραμικρή αμφιβολία για την πιθανή κατάληξη αυτού του «εμφυλίου».

Διότι το σεναριακά παντελώς προβλέψιμο «Happy Birthday» αφήνει ελάχιστο χώρο στο φιλότιμο πρωταγωνιστικό δίδυμο (υποψήφιο στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) να αναδείξει μια αληθινή σχέση και οικεία συναισθήματα. Θυμίζοντας στο στήσιμό του ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’80, είναι μια χαμηλότονα ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, γίνεται όμως μια σχηματική, πομπώδης και διδακτική αλληγορία όταν σχολιάζει τις εθνικές κοινωνικές αντιθέσεις, στις οποίες έχουμε εγκλωβιστεί όχι για ταξικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς, αλλά για... ψυχολογικούς λόγους.

Ελλάδα, Κύπρος. 2017. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Happy Birthday

1,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 87 '
  • Χρίστος Γεωργίου

Η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά και τις αξίες του καθενός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.