Η Ενοχή του Κένεντι

2

Μια τηλεοπτικής κοπής αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων και των παρασκηνιακών κινήσεων συγκάλυψης του σκανδάλου με αδέξια σκηνοθεσία, χωρίς σφρίγος και προσωπική υπογραφή.

Η Ενοχή του Κένεντι

Μια τηλεοπτικής κοπής αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων και των παρασκηνιακών κινήσεων συγκάλυψης του σκανδάλου με αδέξια σκηνοθεσία, χωρίς σφρίγος και προσωπική υπογραφή.

Η Ενοχή του Κένεντι - εικόνα 1

Το Τσαπακουίντικ είναι ένα μικρό νησί στη Μασαχουσέτη, το οποίο έγινε διεθνώς γνωστό το 1969, όταν ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι έχασε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προκάλεσε το θάνατο της συνεπιβάτισσας και μέλους του επιτελείου του Μέρι Τζο Κοπέκνι. Το συμβάν πήρε γρήγορα διαστάσεις σκανδάλου που ανέκοψε οριστικά την ανοδική πολιτική πορεία του Κένεντι και τις μεγάλες πιθανότητες που είχε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τεντ ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που απέμεινε­ στην πολιτική αρένα μετά τη δολοφονία των δύο αδερφών του, του προέδρου Τζον και του γερουσιαστή Ρόμπερτ. Το βάρος του λαοφιλούς ονόματός του σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να καταστραφεί ολοκληρωτικά το πολιτικό του μέλλον άφησαν στον Τεντ τη «μοναδική» επιλογή να εξαφανίσει την όλη ιστορία από την επικαιρότητα.

Η κυκλοφορία του βασισμένου σε αληθινά γεγονότα φιλμ «Η Ενοχή­ του Κένεντι» δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε καλύτερη χρονική περίοδο. Την ώρα που η θέση του τωρινού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλυδωνίζεται από ένα σκάνδαλο, ο σκηνοθέτης Τζον Κάραν («Διασχίζοντας την Έρημο») έρχεται να φωτίσει τις παρασκηνιακές διεργασίες που αποσκοπούν στη συγκάλυψη πολιτικών... παραστρατημάτων. Ο Κάραν τοποθετεί την κάμερα στην οπτική γωνία του Κένεντι, στον οποίον δεν χαρίζεται, και φροντίζει να σκιαγραφήσει λεπτομερώς την ψυχρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις συνέπειες­ της πράξης του. Πλαισιωμένος από μια έμπειρη ομάδα δημοσίων σχέσεων, χειρίζεται το θέμα σαν διπλωματικό επεισόδιο, ενώ επιλέγει με «χειρουργική» ακρίβεια τόσο τις διαρροές προς τον Τύπο όσο και τις καταθέσεις στην αστυνομία. Έτσι ο θάνατος της Κοπέκνι είναι ένα αμελητέο συμβάν που σύντομα θα ξεχαστεί και η ίδια ένας… λεκές στην απαστράπτουσα εικόνα του.

Η Ενοχή του Κένεντι - εικόνα 2

Μολονότι δεν εκπλήσσει κανέναν­ το ότι μια ανθρώπινη ζωή μπορεί να έχει μικρότερη αξία από την καριέρα ενός πολιτικού, ο Κάραν αποφεύγει να εκφράσει με σαφήνεια την προσωπική του άποψη γι’ αυτό. Η άχρωμη και ανά στιγμές αδέξια σκηνοθεσία του υιοθετεί μια τηλεοπτικής κοπής αφήγηση, η οποία απλώς παραθέτει γεγονότα δίχως το απαραίτητο σφρίγος ενός πολιτικού θρίλερ. Οι δε λιγοστές στιγμές έντασης εναπόκεινται στην ερμηνεία του Τζέισον Κλαρκ, ο οποίος, παρά την εμπειρία του, μοιάζει εκτός κλίματος και μάλλον ανεπαρκής γι’ αυτόν τον ρόλο. Ο Κάραν υπαινίσσεται πως ένας ισχυρός άντρας με τις κατάλληλες διασυνδέσεις κι ένα συμπαθές δημόσιο πρόσωπο μπορεί να αποφύγει την (αυτο)καταστροφή. Πράγματι, ο Κένεντι διατήρησε τη δημοφιλία και τη θέση του στη γερουσία μέχρι το θάνατό του το 2009. Σήμερα όμως, με την πληροφορία να διαχέεται αστραπιαία και τα μέσα πίεσης να έχουν αυξηθεί, μήπως τέτοιου τύπου περιστατικά δεν μπορούν πια να περάσουν απαρατήρητα;

Σουηδία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 106 ́. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ενοχή του Κένεντι

Chappaquiddick
2
  • Πολιτικό Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 106 '
  • Τζον Κάραν

Το Τσαπακουίντικ είναι ένα μικρό νησί στη Μασαχουσέτη, το οποίο έγινε διεθνώς γνωστό το 1969, όταν ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι έχασε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προκάλεσε το θάνατο της συνεπιβάτισσας και μέλους του επιτελείου του Μέρι Τζο Κοπέκνι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".