Thelma

2,5

Έντονα αλληγορικό θρίλερ που xειρίζεται πρωτότυπα το είδος, ολοκληρώνει όμως άκομψα και βεβιασμένα το ψυχολογικό πορτρέτο που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει.

Thelma

Έντονα αλληγορικό θρίλερ που υποβάλλει έντεχνα μια αίσθηση μεταφυσικής απειλής. Χειρίζεται πρωτότυπα το είδος, ολοκληρώνει όμως άκομψα και βεβιασμένα το ψυχολογικό πορτρέτο που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει.

Thelma - εικόνα 1

Eίτε επιλέγει ένα φαινομενολογικό («Όσλο, 31 Αυγούστου») είτε ένα στιλιζαρισμένα μελοδραματικό («Ο Ήχος της Σιωπής») σκηνοθετικό ύφος, ο Γιόακιμ Τρίερ φέρνει πάντα μπροστά στο φακό του ήρωες με οικογενειακά προβλήματα και καλά κρυμμένα μυστικά. Το ίδιο και στην «Thelma», που ξεκινά με μια υποβλητική­ σκηνή, το καλά φυλαγμένο «κλειδί» της οποίας κάνει την εμφάνισή του λίγο πριν από το φινάλε: ένας πατέρας βγαίνει για κυνήγι στην παγωμένη φύση με τη μικρή του κόρη. Όταν εμφανίζεται μπροστά τους ένα ελάφι, εκείνος σηκώνει το όπλο, αλλά το στρέφει αργά προς την πλευρά του κοριτσιού και στέκει να το σημαδεύει σιωπηλός.

Λίγα χρόνια μετά η Θέλμα έχει γίνει μια ντροπαλή κοπέλα, η οποία αφήνει το σπίτι των θρησκόληπτων γονιών της για να σπουδάσει στο Όσλο. Αν και δυσκολεύεται να κάνει φίλους, σύντομα θα γνωρίσει μια συμμαθήτριά της, την Άνια, την οποία θα ερωτευτεί παρά τις επιφυλάξεις και τις ενοχές της. Παράλληλα όμως θα αρχίσει να βασανίζεται από έντονες επιληπτικές (;) κρίσεις, τις οποίες συνοδεύουν μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα.

Thelma - εικόνα 2

Όπως έχει αποδείξει ακόμη και στον σοβαροφανή «Ήχο της Σιω­πής», ο Γιόακιμ Τρίερ είναι­ ένας στιλάτος αφηγητής, ο οποίος εδώ χειρίζεται επιδέξια την κινηματογραφική σημειολογία του μεταφυσικού θρίλερ. Τα close ups, οι σιωπές, οι ονειρικές «εισβολές», τα πλονζέ (από ψηλά) πλάνα και όλες οι λεπτομέρειες (όπως τα απειλητικά κοράκια σε συνδυασμό με τους χορευτές που προσπαθούν να «πετάξουν») δημιουργούν μια ανοίκεια αίσθηση απειλής και ανησυχητικής εκκρεμότητας.

Από την άλλη, ο χαρακτήρας της Θέλμα γίνεται όλο και πιο περίπλοκος και αντιφατικός, ένας ζωντανός ψυχολογικός γρίφος. Ο συνδυασμός τους θα μπορούσε να είναι συναρπαστικός, αν ο Τρίερ δεν υιοθετούσε μια έντονα αλληγορική προσέγγι­ση, η οποία απλοποιεί κι εξηγεί (υπερβολικά) πολλά πράγματα προς χάριν μιας ανατρεπτικής στην όψη μα τετριμμένης στην ουσία της ιστορίας ενηλικίωσης και εις βάρος μιας­ τολμηρής μελέτης χαρακτήρα. Η οποία, αφού αποκαλύψει το μυστικό της, ολοκληρώνεται άκομψα και βεβιασμένα.

Νορβηγία, Γαλλία, Δανία. 2017. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Thelma

2,5
  • Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 116 '
  • Γιόακιμ Τρίερ

Η Θέλμα, μια ντροπαλή νεαρή κοπέλα, αφήνει το σπίτι των θρησκόληπτων γονιών της για να σπουδάσει στο Όσλο. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μια συμμαθήτριά της, τη στιγμή που θα αρχίσει να βασανίζεται από έντονες επιληπτικές (;) κρίσεις, τις οποίες συνοδεύουν μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.