Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πολύ χιούμορ και Ανιές Βαρντά!

Σε ανάλαφρο κλίμα και με την καλύτερη ταινία έναρξης των τελευταίων ετών σήκωσε αυλαία η επετειακή διοργάνωση στο κατάμεστο Ολύμπιον.

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πολύ χιούμορ και Ανιές Βαρντά!

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κήρυξε ιδανικά την έναρξη της 20ης της διοργάνωσης, σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον που παρακολούθησε μία ανάλαφρη, γεμάτη χιούμορ και θαλπωρή τελετή, η οποία αυτοσαρκαζόμενη διήρκησε περίπου 20'.

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πολύ χιούμορ και Ανιές Βαρντά! - εικόνα 1
© Motionteam

Η διάρκεια ήταν το επίκεντρο των απολαυστικών αστείων που σκαρφίστηκαν οι stand up κωμικοί Ανδρέας Πασπάτης και Ήρα Κατσούδα, οι οποίοι παρουσίασαν τη βραδιά ρίχνοντας αστεία για τις συνήθως αδιάφορες ομιλίες των επίσημων καλεσμένων οι οποίες «διαρκούν όσο ένα πλάνο του Αγγελόπολου» ή «όση ώρα χρειάζεται να φτιαχτεί ένα πιάτο στο Master Chef», έτσι φέτος θα διαρκούσαν μονάχα όσο χρειάζεται.

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πολύ χιούμορ και Ανιές Βαρντά! - εικόνα 2
© Motionteam

Παραδοσιακά λοιπόν, οι ομιλίες ξεκίνησαν από τη διευθύντρια του φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη, οι οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στον εμπνευστή και δημιουργό του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Δημήτρη Εϊπίδη, ο οποίος το διηύφθυνε από την ίδρυσή του το 1999 έως το 2016. Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, δήλωσε συγκεκριμένα πως ήταν «ένας φωτισμένος κινηματογραφάνθρωπος, γεμάτος ταλέντο, πάθος και πρωτότυπες ιδέες, εγκαινίασε σε αυτή εδώ την αίθουσα μια μικρή εκδήλωση που έγινε, μέσα σε δυο μόλις δεκαετίες, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου» για να προσθέσει η κ. Ζαλαντό ότι «ο Δημήτρης Εϊπίδης σχεδίασε ένα φεστιβάλ προσανατολισμένο στο μέλλον, ένα φεστιβάλ μοντέρνο και δυναμικό που αγκαλιάζει όλα τα είδη ντοκιμαντέρ, που αναζητά την καλλιτεχνική ποιότητα και τη συνδέει με την ανάπτυξη και την αγορά».

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πολύ χιούμορ και Ανιές Βαρντά! - εικόνα 3
© Motionteam

Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ, με την κ. Ζαλαντό κλείνοντας να υπογραμμίζει το σημαντικότερο νέο που αφορά το φεστιβάλ, δηλαδή την ένταξη της Αποθήκης Γ', όπου διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου, στο δυναμικό του φεστιβάλ έτσι ώστε να είναι κομμάτι του όλο το χρόνο.

Τη σκυτάλη στο μικρόφωνο πήραν διαδοχικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο τουριστικής ανάπτυξης και διεθνών σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης –και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φεστιβάλ- Σπύρο Πέγκα και την αντιδήμαρχο πολιτισμού και τεχνών Έλλη Χρυσίδου.

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πολύ χιούμορ και Ανιές Βαρντά! - εικόνα 4
© Motionteam

Προτού φωτιστεί η οθόνη από τις εικόνες της ταινίας έναρξης «Πρόσωπα & Ιστορίες», η συν-σκηνοθέτιδα και θρύλος της νουβέλ βαγκ Ανιές Βαρντά είχε ένα μήνυμα για το κοινό του Ολύμπιον. Στο βίντεο απευθυνόμενη στο κοινό μας εκμυστηρεύτηκε πως ο πατέρας της ήταν από τη Θεσσαλονίκη, όμως εκείνη δεν έμαθε ποτέ «τη γλώσσα του». Γλυκύτατη, μας μίλησε για τους ανθρώπους που επρόκειτο να δούμε στην ταινία της που υπογράφει μαζί με τον εικαστικό καλλιτέχνη JR, και όπως πολύ σωστά προέβλεψε, ευχήθηκε να συγκινηθούμε με τις ιστορίες τους όπως η ίδια.

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πολύ χιούμορ και Ανιές Βαρντά! - εικόνα 5

Πράγματι, το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ της, μία από τις καλύτερες επιλογές του φεστιβάλ των τελευταίων ετών, με πρωταγωνίστρια την ίδια και το συνταξιδιώτη της JR, μας καθοδηγεί σε γραφικά χωριά του γαλλικού βορρά όπου αποκαλύπτονται αναπάντεχες μαγικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

Το δίδυμο που φτιάχνουν η Βαρντά με τον JR, εκείνη σχεδόν 90 κι εκείνος λίγο πάνω από τα 30, συνδυάζει φανταστικά τον άσβεστο ενθουσιασμό της για την ανακάλυψη με την αστείρευτη έμπνευση του καλλιτέχνη, μία μίξη που τους αναδεικνύει ως τους ιδανικούς «ανακριτές» των ανθρώπων που συναντούν. Οι προσωπικές ιστορίες των τελευταίων, ένας θησαυρός εμπειριών κρυμμένος σε κοινή θέα, συνθέτουν ένα συγκινητικό κολάζ χαρακτήρων, με την Βαρντά και τον JR να τους δείχνουν την προσοχή που είχαν ανάγκη.

Γοητευμένοι από το φιλμ και απόλυτα χαλαρωμένοι, βγήκαμε στο κρύο της πλατείας Αριστοτέλους πανέτοιμοι για τις επόμενες προβολές...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.