Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά!

Η νέα ταινία της σπουδαίας σκηνοθέτιδας σηκώνει την αυλαία στο επετειακό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά!

Το επετειακό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2-11/3) ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία με τον καλύτερο τρόπο. Η πιο πρόσφατη ταινία της σπουδαίας σκηνοθέτιδας Ανιές Βαρντά με τίτλο «Πρόσωπα & Ιστορίες» ενώ προς τιμήν της προβάλει 10 χαρακτηριστικές ταινίες της φιλμογραφίας της. Η Βαρντά γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1928 και θεωρείται της νουβέλ βαγκ καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος του ριζοσπαστικού κινηματογραφικού κινήματος στο οποίο ανήκε και ο σύζυγός της εξίσου σημαντικός σκηνοθέτης Ζακ Ντεμί.

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 1

Το ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα & Ιστορίες» που κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ των Κανών, είναι ένα αισιόδοξο και απρόβλεπτο road movie που διασχίζει τη γαλλική ύπαιθρο με πρωταγωνιστές την ίδια την Ανιές Βαρντά και τον JR. Η ιδιαίτερη φιλία τους μεταφράζεται σε ένα απροσδόκητα feelgood οδοιπορικό χάρη στους ανθρώπους που συναντούν στο ταξίδι τους.

Αυτές είναι οι υπόλοιπες εννέα ταινίες τις φιλμογραφίας της που θα προβληθούν προς τιμήν της Ανιές Βαρντά:

The Beaches of Agnes (2008)

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 2

Η Βαρντά αποκαλύπτει την Βαρντά. Η σκηνοθέτιδα βουτά στη μνήμη της με φόντο διάφορες ακρογιαλιές που σημάδεψαν τη ζωή αλλά και τις ταινίες της, προσκαλώντας μας σε ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι με ανεξίτηλα συναισθήματα και εικόνες.

The Gleaners and Ι (2000)

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 3

Άνθρωποι που αναζητούν κρυμμένους «θησαυρούς» σε αγρούς, σκουπίδια και αγορές της Γαλλίας. Αυτοί είναι οι ήρωες της Βαρντά, με τους οποίους νιώθει ότι και η ίδια ταυτίζεται. Ο λόγος; Στο σινεμά κυνηγάς και ανακαλύπτεις όσα οι άλλοι συχνά αγνοούν.

The World of Jacques Demy (1995)

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 4

«Βασίστηκα σε φίλους, το περιβάλλον του, τους ηθοποιούς που δούλεψαν μαζί του, αλλά και ανθρώπους που δεν τον συνάντησαν ποτέ αλλά συγκινήθηκαν από τον κόσμο του», λέει η Βαρντά για αυτή την εκ βαθέων αφιέρωση στο σύζυγό της, Ζακ Ντεμί.

The So-called Caryatids (1984)

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 5

Οι λεγόμενες Καρυάτιδες του Παρισιού, αγάλματα (ημι)γυμνων γυναικείων φιγούρων κοσμούν την πόλη. Η Βαρντά τις παρατηρεί με θαυμασμό και λυρισμό, συνοδεία ποιημάτων του Μποντλέρ.

Mural Murals (1980)

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 6

Το Λος Άντζελες, όπου έζησε για χρόνια η Βαρντά, έτσι όπως αποτυπώνεται στους εντυπωσιακούς, ζωγραφισμένους τοίχους του. Μια πολύχρωμη γιορτή της τέχνης του δρόμου και της πολυμορφίας της πόλης.

Daguerréotypes (1976)

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 7

Η Βαρντά φιλοτεχνεί το άλμπουμ της γειτονιάς της, της παριζιάνικης οδού Daguerre, μέσα από τα πορτρέτα των καταστηματαρχών της. Ένα αφοπλιστικά ζεστό μωσαϊκό ανθρώπων και ιστοριών που εκπλήσσει.

Black Panthers (1968)

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 8

Ένα περιστατικό που καθήλωσε την Αμερική, οι διαδηλώσεις για την απελευθέρωση του Χιούι Νιούτον, ιδρυτικού μέλους των Μαύρων Πανθήρων, φιλτράρονται μέσα από το πάντα θαρραλέο πολιτικό βλέμμα της Βαρντά.

Uncle Yanko (1967)

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 9

Η Βαρντά ανακαλύπτει στο Σαν Φρανσίσκο τον ελληνικής καταγωγής θείο της Jean Varda –ή αλλιώς Yanko-, που ζει ως μποέμ ζωγράφος. Το πορτρέτο του είναι μια προσωπική ταινία-αναφορά στις ρίζες της ίδιας της δημιουργού.

Salut les Cubains (1963)

Έναρξη στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με Ανιές Βαρντά! - εικόνα 10

Στοπ-καρέ στην Κούβα τέσσερα χρόνια μετά τον ερχομό του Κάστρο. Η Βαρντά συνθέτει ένα απολαυστικό φωτογραφικό κολάζ με περισσότερα από 1.500 ασπρόμαυρα στιγμιότυπα της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.