Τα Μυστικά της Τεχεράνης

2,5

Ενήλικο animation (γυρισμένο με ηθοποιούς και «ζωγραφισμένο» κατόπιν σε υπολογιστή) με τολμηρή θεματική και ιδιαίτερα σκληρή κοινωνική κριτική, το οποίο δεν αποφεύγει τη γραφική κοινωνιολογική ματιά και τη μελοδραματική σεναριακή απλοποίηση.

Τα Μυστικά της Τεχεράνης

Τρεις γυναίκες κι ένας άντρας κυνηγούν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στη σύγχρονη Τεχεράνη. Ενήλικο animation (γυρισμένο με ηθοποιούς και «ζωγραφισμένο» κατόπιν σε υπολογιστή) με τολμηρή θεματική και ιδιαίτερα σκληρή κοινωνική κριτική, το οποίο δεν αποφεύγει τη γραφική κοινωνιολογική ματιά και τη μελοδραματική σεναριακή απλοποίηση.

Τα Μυστικά της Τεχεράνης - εικόνα 1

Γεννημένος το 1970 στο Ιράν, αλλά­ σπουδασμένος στη Γερμανία­, όπου εργάζεται πλέον μόνιμα ως animator και σκηνοθέτης βιντεοκλίπ, ο Αλί Σουζαντέχ αποφάσισε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του να αφορά την απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο πατρίδα του και τα ταμπού τα οποία κυριαρχούν σιω­πηρά στη θρησκευτικά απολυταρχική καθημερινότητά της. Μια πόρνη με ένα παιδί, μια έγκυος, ένας νεαρός μουσικός και μια αρραβωνιασμένη κοπέλα την οποία γνωρίζει σε ένα κλαμπ αποτελούν τους βασικούς χαρακτήρες-αντιπροσωπευτικά δείγματα της κοινωνίας της Τεχεράνης, η οποία αστυνομεύεται­ αυστηρά σε κάθε πεδίο, δημιουργώντας έτσι στα μέλη της –ειδικά­ στις γυναίκες– έναν ασφυκτικό, αναπόδραστο κλοιό κομφορμισμού και υποκρισίας.

Μακριά από τη μελαγχολικά χαρωπή ματιά του «Περσέπολις», το ενήλικο animation του Σουζαντέχ (γυρισμένο με ηθοποιούς και «ζωγραφισμένο» κατόπιν σε υπολογιστή) αποδεικνύεται τολμηρό στη θεματική και σκληρό στην κριτική του. Δεν αποφεύγει τη γραφική κοινωνιο­λογική ματιά και τη μελοδραματική­ σεναριακή απλοποίηση, όμως η αντίθεση της απαισιόδοξης, πικρής οπτικής του και της «αποδραματοποίησης» που δημιουργεί το κινούμενο σκίτσο είναι λειτουργική και προσθέτει στην πρωτοτυπία αυτού του άνισου μεν, ενδιαφέροντος δε κινηματογραφικού πειράματος.

Γερμανία, Αυστρία. 2017. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυστικά της Τεχεράνης

Tehran Taboo
2,5
  • Animation
  • 2017
  • Διάρκεια: 90 '
  • Αλί Σούζαντεχ

Τρεις γυναίκες κι ένας άντρας κυνηγούν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στη σύγχρονη Τεχεράνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που δεν θα χάσουμε τον Φεβρουάριο στους κινηματογράφους

Ένας γεμάτος κινηματογραφικός μήνας με βραβευμένες ταινίες κατευθείαν από τα μεγάλα φεστιβάλ, θρίλερ, animation και κωμωδίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2026

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 05/02

Τρεις ταινίες βραβευμένες στο Φεστιβάλ Καννών, δύο ταινίες τρόμου και όλα όσα θα δούμε στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα (5/2 - 11/2)

Ταινίες από μία άλλη εποχή που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Οι προηγούμενοι αιώνες μέσα από κινηματογραφικές επιλογές που παίζουν στα σινεμά αυτή τη στιγμή.

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στα σινεμά της Αθήνας από τις 29 Ιανουαρίου.

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.