Ο Γιος της Σοφίας

2,5

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα για ένα τρυφερό, αλληγορικό δράμα με στοιχεία φαντασίας πάνω στο τέλος της εθνικής μας αθωότητας.

Ο Γιος της Σοφίας

Το καλοκαίρι του 2004 ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Αθήνα για να ζήσει με τη μητέρα του Σοφία. Εκεί όμως τον περιμένουν ένας καινούργιος πατέρας και μια νέα, άγνωστη πραγματικότητα. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα για ένα τρυφερό, αλληγορικό δράμα με στοιχεία φαντασίας πάνω στο τέλος της εθνικής μας αθωότητας.

Ο Γιος της Σοφίας - εικόνα 1

Έχοντας εντυπωσιάσει με την προ τετραετίας «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», ένα αλληγορικό δράμα πάνω στην κατασκευασμένη εικόνα της νεοελληνικής πραγματικότητας, η Ελίνα Ψύκου κερδίζει τώρα το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα με ένα παρόμοιου, μεστότερου ύφους σχόλιο πάνω στο τέλος του μύθου περί εθνικού success story. Ενός μύθου που κατασκευάστηκε στα χρόνια του ’90 και κορυφώθηκε, ως αρχή της τραγικής διάψευσής του στη συνέχεια, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Αθήνα για να ζήσει με τη μητέρα του Σοφία. Μια νέα, άγνωστη πραγματικότητα τον περιμένει στη σε πλήρη ανάταση ελληνική πρωτεύουσα, όπως κι ένας καινούργιος πατέρας. Ο ηλικιωμένος κ. Νίκος, ένας πρώην διάσημος τηλεοπτικός παραμυθάς, ο οποίος αναγκάζει τον Μίσα να παρακολουθήσει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και Ιστορίας που του παραδίδει ο ίδιος.

Ο Γιος της Σοφίας - εικόνα 2

Κομμάτι μιας «παλιάς» Ελλάδας, εθνικόφρων και αρχαιολάτρης, αρνείται να καταλάβει την αλλαγή των καιρών, η οποία περνάει (και) από τα χέρια των μεταναστών, έτσι όπως την εκπροσωπούν ο αθώος Μίσα και ο περπατημένος­ φίλος του Βίκτορ. Όλοι τους όμως, δέσμιοι εθνικών μύθων (ο Μίσα – σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας) και προσωπικών χιμαιρών, ακριβώς στο ίδιο μοτίβο με τη χώρα η οποία ετοιμάζεται να βιώσει το τίμημα της τραυματικής «ενηλικίωσής» της. Πρόκειται για έναν εύστοχο παραλληλισμό μιας ατομικής και μιας­ εθνικής πορείας στο άγνωστο μετά το τέλος της αθωότητας, που η Ψύκου εμπλουτίζει με συγκινητικές πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Αν και ο κ. Νίκος μοιάζει υπερβολικά γραφικός ως σύμβολο της σύγχρονης αντιδραστικής πατριδολατρίας, η σχέση του με τον λιγομίλητο Μίσα, τη στωική Σοφία και τα κάθε λογής παραμύθια είναι πολυδιάστατη και απρόβλεπτη. Η σκηνοθεσία αποδίδει λιτά την κλειστοφοβική αίσθηση, ο σχολιασμός της αόρατης βίας που κυοφορεί η οικογενειακή πραγματικότητα είναι εύστοχος, το σεναριακό στήσιμο της δραματικής κορύφωσης όμως είναι φανερά αδύναμο, αφήνοντας μια αμήχανη μεν, γλυκά αισιόδοξη δε τελική αίσθηση.

Ελλάδα, Γαλλία, Βουλγαρία. 2017. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Γιος της Σοφίας

2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 111 '
  • Ελίνα Ψύκου

Το καλοκαίρι του 2004 ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Αθήνα για να ζήσει με τη μητέρα του Σοφία. Εκεί όμως τον περιμένουν ένας καινούργιος πατέρας και μια νέα, άγνωστη πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/10/2025

Ο Άντρες Βέγιελ έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το ναζισμό, το σινεμά και το σκότος της Λένι Ρίφενσταλ

Μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες της χρονιάς ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μιας δημιουργού που άλλαξε το ρου της κινηματογραφικής ιστορίας.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους κινηματογραφόφιλους να παρακολουθήσουν τις ελληνικές σπουδαστικές ταινίες του φετινού προγράμματος στον κινηματογράφο Ίριδα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (16-22/10)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

"Αρκουδότρυπα και "Βουγονία" ένα βήμα πριν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Οι δύο ταινίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που οδηγεί στην 38η απονομή των δαφνών της.

10 ταινίες με πρωταγωνιστές αξιαγάπητα κατοικίδια

Ο κινηματογράφος μέσα από τις ζωές των κατοικίδιων μας είναι πιο συναρπαστικός, διασκεδαστικός και πολύχρωμος.

Σεμινάριο για ένα "Σινεμά στα Άκρα: Από το Δόγμα 95 στο Weird Wave"

Ο κριτικός κινηματογράφου του "α", Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, παρουσιάζει μια σειρά συναντήσεων γύρω από τα τολμηρότερα κινηματογραφικά ρεύματα των τελευταίων ετών.