Δεν Είμαι ο Νέγρος σου

3,5

Αμείωτη ένταση και πάθος μετατρέπουν μια ιστορική και πολιτική αναδρομή σε κινηματογραφική απόλαυση.

Δεν Είμαι ο Νέγρος σου

Ιστορική καταγραφή των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ μέσω των εμπειριών του πολιτικού διανοητή Τζέιμς Μπόλντουιν. Αμείωτη ένταση και πάθος μετατρέπουν μια ιστορική και πολιτική αναδρομή σε κινηματογραφική απόλαυση.

Δεν Είμαι ο Νέγρος σου - εικόνα 1

Με τρεις φόνους ξεκινάει το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Ραούλ Πεκ («Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»). Μέσα σε διάστημα πέντε ετών (1963-68) τρεις επιφανείς ακτιβιστές του κινήματος ενάντια στο φυλετικό διαχωρισμό στις ΗΠΑ, ο Μέντγκαρ Έβερς, ο Μάλκολμ Χ και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, βρέθηκαν αναπάντεχα (;) δολοφονημένοι. Συνδετικός κρίκος μεταξύ τους ήταν ο φίλος τους και πολιτικός διανοητής Τζέιμς Μπόλντουιν, ο οποίος εμπνεύστηκε από την απώλειά τους μια πανέξυπνη καταγραφή της ιστορίας των φυλετικών διακρίσεων στο –ημιτελές– «Remember this House», όπως την έζησε προσωπικά αλλά και από τη συμμετοχή του στο κίνημα.

Με οδηγό τις σημειώσεις του και αφηγητή τον Σάμιουελ Τζάκσον, ο Πεκ καταφέρνει να μετατρέψει σε ατόφια κινηματογραφική συγκίνηση την αναδρομή σε μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης αμερικανικής Ιστορίας και να κρατήσει αμείωτη την ένταση την ώρα που –με διαυγή και κοφτερό λόγο– ο ίδιος ο Μπόλντουιν μιλάει (σε πλάνα αρχείου) για ένα από τα εγγενή χαρακτηριστικά του αμερικανικού κράτους, το συστημικό ρατσισμό. Σε μια χώρα όπου, μέσω της εκπαίδευσης αλλά και του κινηματογράφου, διαιωνίζεται η «βεβαιότητα» πως μαύροι και λευκοί διεκδικούν ίσες ευκαιρίες, η πραγματικότητα στη δουλειά και στους δρόμους έρχεται να τη διαψεύσει.

Το χρώμα του δέρματος αρκεί για να χάσει ένας μαύρος τη δουλειά του ή να πέσει νεκρός από τους αδικαιολόγητους πυροβολισμούς κάποιου αστυνομικού. Πενήντα χρόνια μετά τα γεγονότα της ταινίας, οι συνθήκες δεν έχουν παρά ελάχιστα αλλάξει στη σύγχρονη Αμερική του Τραμπ και τα λόγια του Μπόλντουιν ακούγονται οδυνηρά κι επίκαιρα όταν ρωτούν ξεκάθαρα: «Θέλεις να αλλάξεις την κατάστασή σου ή όχι;»

Ελβετία, Γαλλία, ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεν Είμαι ο Νέγρος σου

I Am Not Your Negro
4
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 93 '
  • Ραούλ Πεκ

Ιστορική καταγραφή των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ μέσω των εμπειριών του πολιτικού διανοητή Τζέιμς Μπόλντουιν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.