Με γεμάτη τη «Ψυχή και το Σώμα» ξεκίνησε το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σε μία από τις καλύτερες τελετές έναρξης των τελευταίων χρόνων, σηκώθηκε πανηγυρικά η αυλαία στο σημαντικότερο σινε-φεστιβάλ της χώρας.

Με γεμάτη τη «Ψυχή και το Σώμα» ξεκίνησε το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ζεστή ατμόσφαιρα, ανανέωση, καινοτόμες προτάσεις και μια υπέροχη προβολή συνοψίζουν τη χθεσινοβραδινή (2/11) τελετή έναρξης που σήκωσε αυλαία στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην κατάμεστη -διαχρονικά εντυπωσιακή- αίθουσα του κινηματογράφου Ολύμπιον.

Με γεμάτη τη «Ψυχή και το Σώμα» ξεκίνησε το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 1

Η κωφή ηθοποιός Μαρία Χριστοφορίδου ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει στην ελληνική νοηματική γλώσσα το πρόγραμμα και τους καλεσμένους του φεστιβάλ, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Μια απλή, ουσιαστική, και πρωτότυπη κίνηση που έδωσε το στίγμα της φετινής διοργάνωσης η οποία παίρνει μια φρέσκια τροχιά με βλέμμα στο μέλλον, όπως τόνισαν στην ομιλία τους η γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό και ο διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης. Μια τροχιά που στοχεύει στην εξασφάλιση της καθολικότητας στην πρόσβαση στον κινηματογράφο με πράξεις και όχι μόνο με λόγια.

Με γεμάτη τη «Ψυχή και το Σώμα» ξεκίνησε το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
Η Μαρία Χρηστοφορίδου επί σκηνής

Αυτό φάνηκε και από τα ευρηματικά τρέιλερ που σκηνοθέτησε ο Μπάμπης Μακρίδης («L») και προβλήθηκαν με υπότιτλους για κωφούς και βαρύκοους ενώ στο πρόγραμμα οι ταινίες «Το Προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη και «Θου - Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ» του Θανάση Βέγγου θα προβληθούν με αντίστοιχο υποτιτλισμό και ακουστική περιγραφή.

Η κ. Ζαλαντό και ο κ. Ανδρεαδάκης επέμειναν εξίσου στην έννοια του «ριζώματος», όπως προκύπτει στο έργο της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ, η οποία αποτέλεσε το κριτήριο για την επιλογή των ταινιών του φετινού διαγωνιστικού προγράμματος ώστε να δοθεί ένα ξεκάθαρο πρόσταγμα από τη διοργάνωση. Τέλος, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην ετήσια δράση του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη συγκρότηση για πρώτη φορά ενός διαγωνιστικού αφιερωμένου στις ταινίες εικονικής πραγματικότητας που διευρύνουν εξολοκλήρου την εμπειρία θέασης μιας ταινίας.

Με γεμάτη τη «Ψυχή και το Σώμα» ξεκίνησε το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 3
Η γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό και ο διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης

Μετά τις ομιλίες τη σκυτάλη πήρε το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, η σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ενιέντι, λίγο πριν την προβολή της βραβευμένης με Χρυσή Άρκτο ταινίας της «Η Ψυχή και το Σώμα». Η Ενιέντι αναπόλησε την τελευταία φορά που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν πριν από 17 χρόνια παρουσίασε στο φεστιβάλ την ταινία της «Simon, the Magician» και σχολίασε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κινηματογραφιστές για να δημιουργήσουν τις ταινίες τους με τους δικούς τους όρους. Εμπόδια που και η ίδια αντιμετώπισε, αλλά ξέχασε αμέσως μόλις βρέθηκε στο γύρισμα της «Ψυχής και το Σώμα». Για το λόγο αυτό ευχήθηκε θάρρος και δύναμη σε όλους όσους ζουν για το σινεμά και επιμένουν να κάνουν αυτό που αγαπούν.

Με γεμάτη τη «Ψυχή και το Σώμα» ξεκίνησε το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 4
Η Ίλντικο Ενιέντι με την κ. Ζαλαντό

Η απόλυτη επιτυχία της τελετής ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας της Ενιέντι, ένα γλυκόπικρο χαμηλών τόνων δράμα για δύο ευαίσθητους αλλά εκ διαμέτρου αντίθετους ανθρώπους που ερωτεύονται αναπάντεχα. Η ατόφια, ειλικρινής αφήγηση της σκηνοθέτιδας πλαισιώνει μία συγκινητική σπουδή χαρακτήρων, η οποία ανοίγει την πόρτα σε έναν άγνωστο για τους περισσότερους κόσμο, και μας μαθαίνει ποια τελικά είναι η «κανονική» κοινωνική συμπεριφορά.

Το copyright των φωτογραφίων ανήκει στο φωτογραφικό πρακτορείο «Motion Team».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.