Ελεγεία Υπανάπτυξης

2

Βιωματική κατάθεση και ιστορικοπολιτική ανάλυση τής (κατευθυνόμενης) αποβιομηχάνισης της χώρας μας με έναν απλό, αλλά παντελώς αδιάφορο κινηματογραφικά τρόπο.

Ελεγεία Υπανάπτυξης

Βιωματική κατάθεση και ιστορικοπολιτική ανάλυση τής (κατευθυνόμενης) αποβιομηχάνισης της χώρας μας με έναν απλό, αλλά παντελώς αδιάφορο κινηματογραφικά τρόπο.

Ελεγεία Υπανάπτυξης - εικόνα 1

Ντοκιμαντερίστας συνεπής στις ιδέες του, τις οποίες προτάσσει κάθε κινηματογραφικής αναζήτησης, ο Σπύρος Τέσκος συνεχίζει να αναδεικνύει με τις ταινίες του πτυχές της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής κρίσης. Μετά τη «Νικαριά μου» (2009) και τις «Χαραγμένες Ζωές» (2013), φέρνει τώρα στο φως –με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Ομάδας Κερατσινίου– την ιστορία της Εταιρείας Λιπασμάτων, με αφορμή την επιστροφή έπειτα από 18 χρόνια μιας ομάδας πρώην εργαζομένων στο γιγάντιο, ερειπωμένο πλέον εργοστάσιό της στη Δραπετσώνα.

Οι εξομολογήσεις των τελευταίων μαζί με μαρτυρίες συναδέλφων τους αποτελούν την απαραίτητη βιωματική κατάθεση, το αρχειακό υλικό παρατάσσει τα γεγονότα της ίδρυσης, της ευημερίας και του αδικαιολόγητου (;) λουκέτου της, ενώ ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Λεωνίδας Βατικιώτης, σύμβουλος και στις «Χαραγμένες Ζωές», αναλύει ιστορικοπολιτικά το χρονικό τής (κατευθυνόμενης) αποβιομηχάνισης της χώρας κατά τις δεκαετίες 1980-90. Τα βέλη στρέφονται προς το γερμανικό κεφάλαιο και τη στοχευμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, παρότι δεν υπάρχει αντίλογος, τα επιχειρήματα φαντάζουν στερεά και πειστικά. Από την άλλη, η αφηγηματική προσέγγιση είναι απλή, μετωπική και παντελώς αδιάφορη κινηματογραφικά.

Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 69΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελεγεία Υπανάπτυξης

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2017
  • Σπύρος Τέσκος

Η ιστορία της Εταιρείας Λιπασμάτων, με αφορμή την επιστροφή μιας ομάδας πρώην εργαζομένων στο ερειπωμένο εργοστάσιό της στη Δραπετσώνα έπειτα από 18 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.