Σημαδεμένες Καρδιές

3

Ένα σαρκαστικό ρουμάνικο «Μαγικό βουνό», βασισμένο στη ζωή και στο έργο του λογοτέχνη Μαξ Μπλέτσερ.

Σημαδεμένες Καρδιές

Ένα σαρκαστικό ρουμάνικο «Μαγικό βουνό», βασισμένο στη ζωή και στο έργο του λογοτέχνη Μαξ Μπλέτσερ.

Σημαδεμένες Καρδιές - εικόνα 1

Από τη Βλαχία του 1835 στη Μαύρη Θάλασσα του 1937. Ο Ράντου Ζούντε, ο οποίος μας είχε εντυπωσιάσει πέρυσι με το ασπρόμαυρο «Aferim!», αλλάζει ριζικά κινηματογραφικό ύφος, χωρίς όμως να εγκαταλείπει πλήρως το αφηγηματικό στιλιζάρισμα. Με παλιομοδίτικο, τετράγωνο κάδρο και ακίνητα πλάνα που συχνά παραπέμπουν σε ζωγραφικούς πίνακες, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης εμπνέεται από τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη Μαξ Μπλέτσερ (1909-1938), μεταφέροντάς μας σε ένα νοσοκομείο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας το καλοκαίρι του 1937. Εκεί νοσηλεύεται ο νεαρός συγγραφέας Εμάνουελ, ο οποίος πάσχει από φυματίωση των οστών. Ακινητοποιημένος στο κρεβάτι, από τη μία νιώθει αποκομμένος από μια πραγματικότητα που συνεχίζει να εξελίσσεται ερήμην του, από την άλλη όμως κάνει φιλίες, ερωτεύεται, συμμετέχει σε γλέντια και βιώνει απογοητεύσεις, ανακαλύπτοντας έτσι μια καινούργια ζωή την οποία προσπαθεί να ζήσει στο έπακρο.

Σημαδεμένες Καρδιές - εικόνα 2

Μέσα από έναν οριζοντιωμένο ήρωα, έναν μικρόκοσμο ασθενών, γιατρών, επισκεπτών και νοσοκόμων αλλά και τα κείμενα του Μπλέτσερ, ενός Βαλκάνιου Κάφκα που στέκεται κυνικός απέναντι στα ανθρώπινα πάθη, ο Ζούντε ζωντανεύει την πολυτάραχη Ευρώπη της δεκαετίας του ’30, έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο απέναντι στον εαυτό της. Έχοντας στο νου τους το εμβληματικό «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν, οι «Σημαδεμένες Καρδιές» ανοίγουν διάλογο με τα φαντάσματα ενός νοσταλγικού και την ίδια στιγμή εφιαλτικού παρελθόντος.

Προσπαθούν να καταλάβουν πότε οι άνθρωποι φτάνουν, χωρίς να το αντιληφθούν, στο «παραπέντε» της Ιστορίας και πώς καταφέρνουν να στέκονται τυφλοί μπροστά σε μια ολοφάνερη επικείμενη καταστροφή. Έτσι οι συζητήσεις του Εμάνουελ και των υπόλοιπων τροφίμων περί φιλοσοφίας, ερωτικής επιθυμίας και πολιτικής παίρνουν μπροστά στον αποστασιοποιημένο φακό τού (λιγάκι αυτάρεσκα σνομπ) Ζούντε, ο οποίος κρατά σταθερή «απόσταση ασφαλείας» από τα τεκταινόμενα, μια ειρωνικά μελαγχολική, υπαρξιακά πικρή διάσταση. Αυτή την οποία έχουν όλα όσα κάνουν εκείνοι που, πάσχοντες από μια αρρώστια που τους τρώει εσωτερικά, προσπαθούν μάταια να αλλάξουν το προδιαγεγραμμένο μέλλον τους.

Ρουμανία, Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 141΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Σημαδεμένες Καρδιές

Inimi Cicatrizate / Scarred Hearts
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 141 '
  • Ράντου Ζούντε

Το καλοκαίρι του 1937 ο νεαρός συγγραφέας Εμάνουελ, ο οποίος πάσχει από φυματίωση των οστών, μεταφέρεται σε ένα νοσοκομείο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ακινητοποιημένος στο κρεβάτι, κάνει φιλίες, ερωτεύεται, διασκεδάζει αλλά και υποφέρει, καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για άλλον έναν πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που δεν θα χάσουμε τον Φεβρουάριο στους κινηματογράφους

Ένας γεμάτος κινηματογραφικός μήνας με βραβευμένες ταινίες κατευθείαν από τα μεγάλα φεστιβάλ, θρίλερ, animation και κωμωδίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2026

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 05/02

Τρεις ταινίες βραβευμένες στο Φεστιβάλ Καννών, δύο ταινίες τρόμου και όλα όσα θα δούμε στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα (5/2 - 11/2)

Ταινίες από μία άλλη εποχή που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Οι προηγούμενοι αιώνες μέσα από κινηματογραφικές επιλογές που παίζουν στα σινεμά αυτή τη στιγμή.

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στα σινεμά της Αθήνας από τις 29 Ιανουαρίου.

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.