Success Story

2,5

Σε φίλια κινηματογραφικά ύδατα, ο Περάκης σατιρίζει για άλλη μία φορά τη διαπλεκόμενη νεοελληνική πραγματικότητα, υπογράφοντας –πιο συγκεντρωμένος αφηγηματικά– την καλύτερη ταινία του τα τελευταία χρόνια.

Success Story

Σε φίλια κινηματογραφικά ύδατα, ο Περάκης σατιρίζει για άλλη μία φορά τη διαπλεκόμενη νεοελληνική πραγματικότητα, υπογράφοντας –πιο συγκεντρωμένος αφηγηματικά– την καλύτερη ταινία του τα τελευταία χρόνια.

Success Story - εικόνα 1

Έξι χρόνια μακριά από την κάμερα, ο Νίκος Περάκης επιστρέφει πίσω της για χάρη ενός σεναρίου της Κατερίνας Μπέη (έχουν γράψει μαζί τα «Θηλυκή Εταιρία» και «Η Φούσκα»), το οποίο σατιρίζει με εντελώς… περακικό τρόπο τη νεοελληνική πραγματικότητα. Αυτή της αυταπάτης, της διαπλοκής κι ενός απαστράπτοντος lifestyle, το οποίο ακόμη πουλάει όχι μόνο πρωτοσέλιδα, αλλά και πολιτικό μέλλον. Έτσι στο «Success Story» παρακολουθούμε, από δύο οπτικές γωνίες, την ιστορία του εύπορου ψυχιάτρου και γιου μεγαλοεκδότη Παναγή Πάνδωρα και της όμορφης, φιλόδοξης μα άνεργης ηθοποιού Τζορτζίνας Τσελέπη. Οι δυο τους θα ερωτευτούν αστραπιαία κι εξίσου γρήγορα θα παγιδευτούν σε μια ανθρωποφάγο έγγαμη σχέση. Καθώς η κατάσταση έχει φτάσει και για τους δύο στα άκρα, η ένταση κορυφώνεται την ημέρα που ο Πάνδωρας αναγγέλλει την κάθοδό του στην πολιτική.

Success Story - εικόνα 2

Οικείες φυσιογνωμίες από το χώρο των media, της showbiz και του κοσμικού κουτσομπολιού αποτελούν τους ήρωες αυτής της μαύρης κωμωδίας, η οποία περιγράφει με ανάλαφρο τόνο μα πικρή και κυνική διάθεση ακόμη ένα εθνικό μας «success story». Ο Περάκης το έχει επιχειρήσει, περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένα, σε μια σειρά ταινιών του («Προστάτης Οικογενείας», «Θηλυκή Εταιρία», «Η Φούσκα», «Ψυχραιμία», «Σειρήνες στη Στεριά»), οι οποίες διακρίνονται για την αφηγηματική ταχύτητα, την πολυπρόσωπη πλοκή και τη σκωπτική τους ματιά απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό μας αλαλούμ.

Με την ίδια μεθοδολογία και τεχνική, αλλά πολύ πιο συγκεντρωμένος όσον αφορά τους χαρακτήρες και το χτίσιμό τους, ο έμπειρος σκηνοθέτης δομεί τη σάτιρά του σαν αστείο θρίλερ, το σασπένς του οποίου συντηρεί ένα έξυπνο, παράλληλο μοντάζ. Την ιστορία του Παναγή και της Τζορτζίνας τη μαθαίνουμε από συνεχή φλας μπακ, τα οποία παρεμβάλλονται σε μια περιπετειώδη συνέντευξη Τύπου. Αν και πολλές σεκάνς μοιάζουν να επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους και οι σατιρικές βολές δεν είναι όλες εύστοχες, η ιστορία έχει ζουμί και ο Περάκης το εκμεταλλεύεται υπογράφοντας την καλύτερη ταινία του τα τελευταία χρόνια.

Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Success Story

2,5
  • Κωμωδία
  • 2017
  • Διάρκεια: 110 '
  • Νίκος Περάκης

Εύπορος ψυχίατρος και γιος μεγαλοεκδότη, ο Παναγής Πάνδωρας ερωτεύεται την όμορφη και άνεργη ηθοποιό Τζορτζίνα. Ο γάμος τους όμως δεν αργεί να βαλτώσει και να περάσει έντονη κρίση, η οποία θα κορυφωθεί την ημέρα που ο Πάνδωρας αναγγέλλει την κάθοδό του στην πολιτική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλα όσα θα δούμε στο Athens Short Film Festival

Το φεστιβάλ έρχεται με επτά διαφορετικές θεματικές και 45 μικρού μήκους απ' όλο τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
06/12/2025

Οι δραματικές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα

Οι παραγωγές που παίζονται στις μεγάλες οθόνες της πόλης έως και την Τετάρτη 10/12.

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι καινούριες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4/12, οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις γι' αυτές.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάουτερ Μπεν Χανία: "Όσα συμβαίνουν στη Γάζα μάς κάνουν όλους Παλαιστίνιους"

Η βραβευμένη στη Βενετία σκηνοθέτρια της "Φωνής της Χιντ Ρατζάμπ" μιλάει για την κινηματογραφική διαχείριση ενός σοκαριστικού αληθινού ντοκουμέντου, το οποίο μετέτρεψε σε πολιτικό θρίλερ και σε μια ηχηρή αντιπολεμική κραυγή.

Μαρία Κομνηνού, ποια είναι τα must του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια μας παρουσιάζει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ.

Λώρη Λοϊζίδη, πώς είναι να φτιάχνεις ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χρήστου Κανάκη, "Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων", το "α" συζήτησε με τον πρωταγωνιστή και σεναριογράφο Λώρη Λοϊζιδη.